MENIU

Război în Ucraina, ziua 719. Mai multe resturi de dronă au fost găsite pe teritoriul Republicii Moldova

Drone / Foto: Profi Media

Poliția de Frontieră din Chișinău a informat că, în zona frontierei moldo-ucrainene, în apropierea localității Etulia, raionul Vulcănești, au fost depistate fragmente de dronă de tip „Shahed”.

UPDATE 22:30 - Rusia și-a mutat exporturile din Europa în Asia

Exporturile de bunuri ale Rusiei spre Europa au scăzut anul trecut cu 68%, a informat Administraţia vămilor din Rusia, citată de agenţia de presă Interfax. Conform acestor date, au scăzut şi importurile ruseşti din Europa, cu 12,3%.

Pe de altă parte, exporturile ruseşti spre Asia au crescut cu 5,6%, în timp ce importurile Rusiei din ţările de pe continentul asiatic au crescut cu 29,2%.

 

UPDATE 17:00 La aproape 2 ani de la invazie, Rusia are șanse tot mai mari să câștige

 

Rusia este pe cale să se impună în războiul din Ucraina datorită unei rezerve mai mari de efective, capacităţii complexului său militar-industrial de a produce mari cantităţi de arme şi muniţii şi sprijinului material oferit de ţări precum Coreea de Nord sau China, a avertizat luni şeful serviciului militar de informaţii norvegian, potrivit AFP.

 

 

UPDATE 14:47 - Ucraina va produce mii de drone cu rază lungă de acțiune în 2024

Ucraina va produce în acest an mii de drone cu rază lungă de acţiune capabile de lovituri în adâncime pe teritoriul Rusiei şi are deja zece companii producătoare de drone ce pot atinge Moscova şi Sankt Petersburg, a anunţat luni ministrul ucrainean al digitalizării Mihailo Fedorov, potrivit Reuters.

Fedorov s-a referit într-un interviu pentru agenţia de presă britanică la sectorul ucrainean producător de drone de război, în urma valului de atacuri ucrainene cu drone asupra unor instalaţii petroliere ruse în ultimele săptămâni.

\"\"Categoria dronelor-kamikaze cu rază lungă este în creştere, cu o rază de 300, 500, 700 şi 1.000 de kilometri. Acum doi ani, această categorie nu exista deloc\"\", a declarat ministrul ucrainean.

În vârstă de 33 de ani, Mihailo Fedorov se află în centrul eforturilor Ucrainei de încurajare a startup-urilor militare private de a inova şi de a consolida industria dronelor, în contextul continuării războiului nejustificat şi neprovocat lansat de Rusia în februarie 2022 împotriva ţării vecine.

UPDATE 12:43 - Ucraina și dezinformarea rusă, pe agenda unei reuniuni între Paris, Berlin și Varșovia

Lupta împotriva dezinformării venite din partea Rusiei şi creşterea sprijinului pentru Ucraina se află pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor de externe ai Franţei, Germaniei şi Poloniei, care a are loc luni, în apropiere de Paris, relatează AFP.

Noul şef al diplomaţiei franceze, Stéphane Séjourné, i-a invitat pe omologul său german, Annalena Baerbock, şi pe omologul său polonez, Radoslaw Sikorski, la o reuniune în format "Weimar" la Château de La Celle-Saint-Cloud, la periferia Parisului, un loc istoric deţinut de Ministerul Afacerilor Externe şi unde au venit cândva regina Elisabeta a II-a şi Jacqueline Kennedy.

Luni, Franţa, Germania şi Polonia vor dezvălui un nou acord de cooperare pentru a combate operaţiunile de dezinformare străine, în special cele care provin din Rusia, a anunţat Séjourné în weekend.

De asemenea, miniştrii vor prezenta un raport comun cu privire la noile atacuri informaţionale lansate de Moscova împotriva celor trei ţări.

"Cele trei ţări ale noastre au fost victimele aceleiaşi strategii de destabilizare. Luni, vom face anunţuri privind o nouă cooperare împotriva dezinformării şi a atacurilor informaţionale ruseşti", a declarat Stéphane Séjourné într-un interviu acordat cotidianului regional francez Ouest-France.

UPDATE 11:12 - Japonia anunță un ajutor de 106 milioane de dolari destinat Ucrainei

Japonia va anunţa un ajutor de 15,8 miliarde de yeni (106 milioane de dolari) destinat Ucrainei, la o conferinţă care va avea loc la Tokyo, pe 19 februarie, a informat duminică publicaţia Kyodo News, citând surse neidentificate, transmite Reuters.

Finanţarea va fi folosită pentru reconstrucţie în şapte zone, inclusiv în agricultură şi eliminarea molozului, a spus Kyodo.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida şi prim-ministrul ucrainean Denis Şmihal urmează să participe la conferinţă, alături de reprezentanţi ai guvernului şi ai industriei din ambele ţări, a informat sâmbătă postul naţional de televiziune NHK.


Secretariatul Cabinetului japonez nu a fost disponibil pentru comentarii în afara orelor normale de lucru.

În decembrie, Japonia a anunţat, după ce şi-a revizuit liniile directoare privind exportul de arme, că se va pregăti să livreze rachete de apărare aeriană Patriot către Statele Unite.

Japonia încă nu poate trimite arme către ţările aflate în război, dar astfel de transporturi către SUA ar putea fi, indirect, în beneficiul Ucrainei, prin creşterea capacităţii Washingtonului de a oferi ajutor militar Kievului.

UPDATE 09:26 -  Șeful Conferinței de la München consideră că Moldova și țările baltice sunt următoarele ținte ale lui Putin după Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin nu se va opri aici dacă va câștiga în Ucraina - va încerca apoi să pună mâna pe țări care anterior făceau parte din URSS, a declarat  șeful Conferinței Internaționale de Securitate de la München, Christoph Heusgen, într-  un interviu pentru Rheinische Post.

„Dacă Putin nu pierde războiul din Ucraina, ar trebui să ne așteptăm să ajungă în Moldova sau în statele baltice”, a spus el.

UPDATE 9:07 - Ucraina a distrus 14 drone lansate duminică noaptea de forțele ruse

Sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei a distrus 14 din cele 17 drone lansate de Rusia duminică noaptea şi o rachetă de croazieră Kh-59, a anunţat luni dimineaţă armata ucraineană, potrivit Reuters.

Într-un mesaj pe Telegram, forţele aeriene ucrainene au menţionat că Rusia a lansat şi rachete sol-aer cu rază lungă S-300, fără a preciza dacă ţintele au fost atinse.

Guvernatorul regiunii ucrainene Harkov, Olah Sinehubov, a afirmat duminică seară că Rusia a atacat regiunea sa cu rachete lansate de pe sistemele S-300 din regiunea rusă Belgorod, frontalieră cu Ucraina.

El a adăugat că, potrivit informaţiilor preliminare, nu există victime, dar că au fost avariate faţadele unor clădiri non-rezidenţiale.

La rândul său, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lisak, a declarat că Rusia a atacat cu drone oraşul Pavlohrad. Nu s-au înregistrat victime umane, dar unele părţi ale oraşului au rămas fără energie electrică.

Informaţiile nu au putut fi verificate de Reuters din surse independente.

Atât Rusia, cât şi Ucraina şi-au intensificat atacurile aeriene în ultimele luni de-a lungul liniei frontului, ţintind infrastructura esenţială militară, energetică şi de transport a inamicului.

Update 00:00. Mai multe fragmente de drone Shahed au fost găsite, duminică, în Republica Moldova, anunță Poliția de Frontieră de la Chișinău.

"Poliția de Frontieră informează că astăzi, 11 februarie 2024, în zona frontierei moldo-ucrainene, în apropierea localității Etulia, raionul Vulcănești, au fost depistate fragmente de dronă de tip „Shahed”. Operativ, informațiile au fost comunicate autorităților de competență, iar în regiunea căderii rămășițelor de dronă a fost restricționat accesul", arată sursa citată.

"Menționăm că nu există riscuri sau pericole pentru comunitățile din zonă, iar autoritățile au luat toate măsurile de rigoare pentru menținerea unui climat de ordine, liniște și siguranță publică. Din informațiile autoritățile ucrainene, un atac cu drone a avut loc în noaptea de 9 spre 10 februarie asupra regiunii Izmail, de pe teritoriul Ucrainei, în apropierea de frontiera cu R. Moldova.

Există bănuială că resturile de dronă depistate ar fi una din dronele doborâte de sistemul anti-aerian ucrainean. În vederea excluderii dezinformărilor și evitarea panicii în rândul cetățenilor, rugăm să păstrați calmul și să vă informați doar din surse oficiale", mai tranmsite Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.

Mai multe articole despre:
drone razboi in ucraina