MENIU

Război în Ucraina - Ziua 663 - Un grup de ruși care se opun lui Putin a lansat un atac pe teritoriul Rusiei

Razboi in Ucraina

Legiunea Libertatea Rusiei, un grup paramilitar cu sediul în Ucraina, format din ruşi care se opun preşedintelui Vladimir Putin, a revendicat un atac transfrontalier în regiunea rusă Belgorod.

UPDATE Atac pe teritoriul Rusiei
Legiunea Libertatea Rusiei, un grup paramilitar cu sediul în Ucraina, format din ruşi care se opun preşedintelui Vladimir Putin, a revendicat un atac transfrontalier în regiunea rusă Belgorod.

Gruparea, desemnată drept teroristă în Rusia, a declarat că a distrus poziţii ale forţelor ruse în apropierea satului Trebreno, fără a preciza dacă a distrus infrastructura sau a ucis soldaţi.

Reuters nu a putut verifica afirmaţiile grupului, care spune că a fost format în primăvara anului 2022 pentru a lupta împotriva forţelor lui Putin din rândurile forţelor armate ale Ucrainei, care a negat în trecut implicarea în atacurile din Belgorod ale Legiunii Libertatea Rusiei şi ale unui alt grup rus anti-Putin.

Anterior, duminică, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, care se confruntă cu atacuri frecvente ale forţelor ucrainene, a declarat că Trebreno se află sub focul forţelor armate ucrainene şi că la marginea satului are loc o "bătălie cu focuri de armă".

 Zelenski descrie obiectivele imediate pentru aderarea la UE
El a reamintit că liderii UE au decis joi, în cadrul unui summit, să lanseze discuţii oficiale de aderare cu Ucraina, notează Reuters.

Ţara se confruntă cu incertitudinea privind viitorul asistenţei externe vitale în timp de război, în special din partea Statelor Unite.

"În zilele următoare, împreună cu Comisia Europeană, vom lansa oficial procesul de evaluare a legislaţiei ucrainene în ceea ce priveşte conformitatea cu legislaţia UE - procesul de screening", a declarat Zelenski.

"Ne pregătim, de asemenea, pentru lucrările privind cadrul de negociere pentru Ucraina", a spus el, adăugând: "Ne aşteptăm să fie în primăvară".

Bruxelles-ul a oferit Kievului statutul de candidat la patru luni după invazia Moscovei din februarie 2022, ceea ce a determinat autorităţile ucrainene să se grăbească să reformeze domeniile prioritare identificate de Comisia Europeană.

Luna trecută, comisia a raportat că Ucraina a îndeplinit patru din cele şapte recomandări, inclusiv angajarea de funcţionari anticorupţie, pregătirea sistemului judiciar pentru o revizuire majoră şi alinierea legislaţiei privind mass-media la standardele UE.

Comisia a declarat că va evalua din nou progresele Ucrainei în luna martie.

Mai multe articole despre:
Razboi in Ucraina