MENIU

Război în Ucraina, ziua 531: Blocuri de locuințe din orașul ucrainean Pokrovsk, lovite de rachete rusești. Cel puțin 8 morți și 31 de răniți - LIVE TEXT

Blocuri de locuințe din orașul ucrainean Pokrovsk, lovite de rachete rusești/ Foto: Twitter Nexta

Au trecut 531 de zile de când Ucraina s-a văzut nevoită să facă față invaziei pe scară largă a trupelor ruse, într-o escaladare majoră a războiului ruso-ucrainean, care a început în 2014. Ordinul care a adus istoria într-un nou punct și a ținut o întreagă planetă cu ochii spre țara situată în Europa Orientală a fost dat de Vladimir Putin pe data 24 februarie 2022.

UPDATE 21:30 - Serviciile speciale ucrainene au dejucat o tentativă a unor hackeri ruşi de a pătrunde în sistemul informatic pentru luptă al forţelor armate ucrainene, a anunţat marţi serviciul de securitate SBU, citat de Reuters.  

UPDATE 20:00 - Armata rusă a afirmat marţi că a ţintit un centru de comandă ucrainean la Pokrovsk, după ce Ucraina a acuzat-o că a bombardat clădiri civile în acest oraş din estul Ucrainei, ucigând şapte persoane şi rănind alte 81, potrivit ultimului bilanţ provizoriu, relatează AFP.

"În zona localităţii Krasnoarmeisk (numele sovietic al oraşului Pokrovsk, n. red. AFP), un centru de comandă avansat al grupării ucrainene Kortiţia a fost lovit", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

UPDATE 19:10 - O alertă aeriană a fost activată în toată Ucraina.

„Începând cu ora 17:55, există o amenințare de atacuri cu rachete pe întreg teritoriul Ucrainei” - conform mesajului de alertă primit de ucraineni.

UPDATE 16.35 - Oficialii occidentali, tot mai pesimiști în privința succesului contraofensivei Ucrainei - CNN

Oficialii occidentali sunt tot mai pesimiști în privința șanselor de reușită ale contraofensivei Ucrainei, care vizează recuperarea teritoriile ocupate de ruși. Potrivit unei analize CNN, este foarte puțin probabil ca până la toamnă să se înregistreze succese majore.

4 oficiali occidentali de rang înalt au exprimat, pentru CNN, evaluări “din ce în ce mai sumbre” cu privire la capacitatea forțelor Kievului de a elibera o parte semnificativă din teritoriul ocupat.

UPDATE 16:30 - Parlamentarul ucrainean Kira Rudik a declarat că un lot de tancuri americane Abrams a fost aprobat pentru a fi trimis în Ucraina și urmează să sosească până la începutul toamnei.

„Un prim lot de tancuri americane Abrams a fost aprobat pentru a fi trimis în Ucraina. Pachetul complet urmează să ajungă în Ucraina până la începutul toamnei. Toamna se anunță a fi mai caldă decât de obicei”, a scris oficialul ucrainean pe Twitter.

UPDATE 15:10 Dmitri Medvedev este convins că "duşmanii Rusiei" vor fi înfrânţi în Ucraina aşa cum au fost înfrânţi în Georgia

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat marţi că duşmanii Rusiei vor fi înfrânţi în Ucraina aşa cum au fost înfrânţi în Georgia în urmă cu 15 ani, relatează EFE.

Preşedinte al Rusiei între 2008 şi 2012, Medvedev a ordonat la 8 august al aceluiaşi an în care a sosit la Kremlin o campanie militară împotriva Georgiei, care trimisese trupe în regiunea rebelă Osetia de Sud de la graniţa cu Rusia.

UPDATE 14:10 - Ucraina evacuează soldații răniți cu drone. Premieră în teatrele de război moderne

Ucraina folosește drone cargo pentru a transporta soldați răniți de pe câmpul de luptă, scrie The Economist. Dronele pot transporta greutăți de 180 de kilograme până la 69 de kilometri. Potrivit sursei citate, Ucraina este prima țară din lume care face acest lucru.

UPDATE 13:40 - Șeful Dumei de Stat susține că Zelenski va avea soarta fostului președinte Mihail Saakașvili, ca o „marionetă” a Occidentului

Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat de la Moscova, afirmă că Volodimir Zelenski va avea soarta fostului președinte georgian Mihail Saakașvili, aflat în detenție, relatează TASS.

„Soarta marionetelor Washingtonului și Bruxelles-ului se termină întotdeauna la fel – ei scapă de ei. De Saakașvili își mai amintesc doar pentru că și-a mestecat cravata. El este un proscris în închisoare. Zelenski este următorul”, a scris Volodin pe canalul său de Telegram.

El a făcut comentariile la împlinirea a 15 ani de la începerea Bătăliei pentru Țhinvali, singura confruntare majoră din timpul războiului declanșat de Rusia împotriva Georgiei în 2008, bătălia soldându-se atunci cu retragerea trupelor georgiene din acest oraș care este capitala regiunii separatiste pro-ruse Osetia de Sud.

UPDATE 11:47 - Oficial ucrainean: Recucerirea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia nu înseamnă neapărat sfârșitul războiului

UPDATE 10.45 - Războiul din Ucraina nu-i împiedică pe ruși să-și petreacă vacanțele în străinătate

Spre exemplu, numărul rușilor care au vizitat Thailanda a crescut cu 1.000% în ultimul an, potrivit unei analize Bloomberg. Statisticile oficia­le arată că 791.574 ruşi au călătorit în această țară doar în prima jumătate a anului curent.

UPDATE 9:20 - Ucraina a devenit complet dependentă de rutele alternative din Uniunea Europeană pentru exporturile sale de cereale, arată o analiză Reuters

Ucraina a devenit complet dependentă de rutele alternative din Uniunea Europeană pentru exporturile sale de cereale după ce luna trecută Rusia a decis să părăsească acordul internaţional care permitea Ucrainei să exporte cereale via porturile sale de la Marea Neagră, arată o analiză Reuters.  Cerealele ucrainene sunt scutite de la taxele vamale din UE, ceea ce le face mai ieftine decât producţia locală.

Această situaţia a agravat eforturile Bruxelles-ului de a găsi un echilibru între a ajuta Ucraina cu solicitările formulate de cinci state membre din Europa Centrală şi de Est, printre care se numără şi România, pentru a-şi proteja propriile lor pieţe prin prelungirea embargoului referitor la importurile de cereale din Ucraina, cel puţin până la finele lui 2023. Actualul acord pentru a proteja fermierii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia urmează să expire la 15 septembrie.

UPDATE 7:00 - Cel puţin 8 morţi şi 31 de răniţi după ce rachete ruseşti au lovit blocuri de locuinţe din Pokrovsk

Cel puţin 8 persoane au fost ucise şi 31 au fost rănite, inclusiv salvatori, după ce rachete ruseşti au lovit clădiri rezidenţiale din Pokrovsk, un oraş din regiunea estică Doneţk, a anunţat luni ministrul ucrainean de interne Ihor Klimenko, citat de Reuters şi CNN.

"În timpul bombardamentelor repetate, adjunctul şefului Direcţiei principale a Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din regiunea Doneţk a fost ucis", a declarat Klimenko. "Alţi 4 salvatori, 8 poliţişti şi 3 civili au fost răniţi. Eroii noştri au fost primii care au ajuns la locul bombardamentelor pentru a ajuta oamenii", a spus Klimenko.

Photos of the rescue operation and debris removal in #Pokrovsk are published by the State Service for Emergency Situations.

According to the latest data, 31 people were injured in Pokrovsk, including 19 police officers, 5 emergency workers and 1 child. pic.twitter.com/HxBXhp3jQL

— NEXTA (@nexta_tv) August 7, 2023

A doua lovitură cu rachetă a dus la moartea unui membru al Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Andri Omelcenko, şeful adjunct al Direcţiei principale a Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din regiunea Doneţk, a declarat Volodimir Zelenski.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina invazie rusia ucraina ucraina