MENIU

Război în Ucraina, ziua 529. Atacuri rusești cu rachete balistice și supersonice în toată Ucraina – Rusia a jurat răzbunare pentru petrolierul distrus

Război în Ucraina, ziua 529. Foto: Profimedia

Război în Ucraina, ziua 529. Moscova a promis represalii în urma atacului ucrainean asupra unui petrolier civil în Marea Neagră, drept urmare bombardamente cu rachete balistice sunt raportate pe tot teritoriul Ucrainei. Universitatea de Economie şi Comerţ din Doneţk a fost atacată iar un centru pentru transfuzie sanguină din Harkov a fost distrus.

UPDATE 18:30 - RIA: Ucrainenii au atacat podul Chonhar, care leagă Ucraina de Crimeea

Podul rutier Chonhar, care leagă Ucraina continentală de Crimeea, a fost avariat duminică de un atac cu rachetă al ucrainenilor, a anunţat agenţia rusă de ştiri RIA, citându-l pe conducătorul numit de Moscova în Crimeea, Serghei Aksyonov.

UPDATE 17:00 - Medvedev: Rusia nu va negocia pacea până când Ucraina nu o imploră în genunchi

Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat duminica aceasta că Moscova nu are nevoie să poarte convorbiri de pace cu Ucraina până când această ţară nu le va cere în genunchi, comentând întâlnirea a aproximativ treizeci de ţări desfăşurată în oraşul saudit Jeddah, în căutarea unei soluţii la războiul din Ucraina, transmite EFE.

Update 15:00 - Premierul japonez Fumio Kishida a denunţat duminică ameninţările Rusiei de a-şi folosi armele nucleare, în condiţiile în care Japonia comemorează cea de-a 78-a aniversare a atacului cu bombă atomică al SUA de la Hiroshima, transmite AFP. Circa 140.000 de oameni au murit la Hiroshima la 6 august 1945 şi alţi 74.000 în atacul atomic de la Nagasaki trei zile mai târziu, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Update 13:00 - Aeroportul Vnukovo din Moscova şi-a suspendat duminică zborurile, invocând raţiuni în afara controlului său pe care nu le-a detaliat. 

Update 11:00 - Sistemul de apărare aeriană al Rusiei a distrus două drone deasupra districtului Karachevskîi din regiunea Briansk, a declarat duminică Alexander Bogomaz, guvernatorul regiunii ruse care se învecinează cu Ucraina, transmite Reuters.

„Nu au existat pagube sau victime", a declarat Bogomaz pe canalul Telegram.Nu a fost clar cine a lansat dronele și nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.

Autoritățile ruse spun că regiunea Briansk - care se învecinează atât cu Ucraina, cât și cu Belarus - a fost martoră la multiple atacuri ale forțelor ucrainene și ale grupurilor de sabotaj pro-ucrainene în cele 17 luni de când Rusia și-a lansat invazia asupra Ucrainei.

Rusia bombardează Ucraina cu rachete balistice şi rachete hipersonice Kh-47M2 Kinzhal.Sirenele sună pe tot teritoriul țării iar cetăţenii ucraineni sunt îndemnaţi să se adăpostească. Există o serie de rapoarte care indică faptul că forţele ruse trag cu rachete chiar din interiorul teritoriului belarus, ceea ce face Belarusul implicat în mod indirect în război. Acest val neîncetat de lovituri vine după ce purtătoarea de cuvânt a ministerului rus al Apărării, Maria Zakharova, a promis o răzbunare rapidă după ce două nave ruseşti au fost atacate ieri de Ucraina în Marea Neagră. „Nu poate exista nicio justificare pentru astfel de acţiuni barbare, ele nu vor rămâne fără răspuns, iar autorii atacurilor vor fi inevitabil pedepsiţi”, a spus ea.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina