MENIU

Război în Ucraina, ziua 528. Dronele ucrainene au distrus un petrolier rusesc în strâmtoarea Kerci; Summit-ul de Jeddah, Arabia Saudită, un nou pas sspre o eventuală pace

Război în Ucraina, ziua 528. Foto: Profimedia

Război în Ucraina, ziua 528. Arabia Saudită găzduiește un summit important în urma se pot face pași importanți spre o eventuală soluție de pace pentru Ucraina, cu atât mai mult cu cât China și-a anunțat participarea pe ultima sută de metri. În Ucraina, bombardamentele continuă. Mai multe explozii au fost auzite în zona Podului din Crimeea vineri, după miezul nopții.

UPDATE 19:00 - Rușii susțin că au interceptat o dronă americană deasupra Mării Negre - Noi tensiuni uriașe

Rusia a anunţat sâmbătă că a fost nevoită să ridice de la sol un avion de vânătoare Sukhoi SU-30 pentru a intercepta deasupra Mării Negre o dronă de recunoaştere americană MQ-9A Reaper, care se apropia de frontierele ruseşti şi care în cele din urmă s-a îndepărtat, relatează agenţiile AFP şi EFE.

UPDATE 17:20 - Dmitri Medvedev sugerează că porturile ucrainene vor fi atacate din nou: “Se pare că atacurile din Odesa, Ismail şi alte locuri nu au fost suficiente”

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a sugerat, sâmbătă, că Moscova va mai ataca porturile ucrainene ca răspuns la atacurile Kievului asupra navelor ruseşti în Marea Neagră şi a ameninţat că Ucraina va avea parte de "o catastrofă ecologică", relatează Reuters.

Update 14:00 - Războiul din Ucraina continuă cu toate forțele în prima linie, iar, pentru anul curent, rușii și-au dublat cheltuielile pentru apărare.  

Într-un document guvernamental analizat de una dintre cele mai mari agenții de presă internaționale se arată faptul că suma totală a ajuns la peste 100 de miliarde de dolari. Asta în condițiile în care costurile pentru acest conflict cresc și aduc o presiune tot mai mare asupra finanțelor Moscovei.  Cifrele arată cheltuielile Kremlinului, într-un moment în care nu mai sunt publicate și datele privind cheltuielile bugetare pentru fiecare sector în parte. De la începutul anului 2023, Rusia a cheltuit cu 600 de miliarde de ruble mai mult, decât cele propuse inițial, adică 4980 de miliarde sau peste 57% din tot bugetul anual pentru apărare. Cheltuielile pentru apărare în primele șase luni ale anului 2023 s-au ridicat la 5.590 de miliarde de ruble, adică cu peste 37% dintr-un total de aproape 15 miliarde de ruble cheltuite în această perioadă.

Update 12:00 -  Dronele ucrainene, lovitură de proporții: Un petrolier rus a fost grav avariat în strâmtoarea Kerci

Drone ucrainene au lovit un petrolier rus în strâmtoarea Kerci, cauzând avarii navei şi oprind traficul pe podul strategic care face legătura între Crimeea şi Rusia. Nava a fost avariată şi două remorchere au sosit la faţa locului, a indicat agenţia de presă rusă Tass, citând Centrul maritim de salvare. Potrivit sursei citate, nu s-a scurs petrol din nava avariată, care are 11 persoane la bord, scrie Agerpres. Potrivit Moscow Times, nava în cauză este chimistierul SIG, care face obiectul unor sancţiuni americane pentru că a furnizat combustibil forţelor ruse care au sprijinit regimul Bashar al-Assad în timpul războiului din Siria.

Mai mulţi membri ai echipajului au fost răniţi în timpul atacului, a anunţat pe Telegram Vladimir Rogovun, oficial desemnat de Rusia în regiunea Zaporojie (Ucraina).

Update 9:15 -  Dronele ucrainene, lovitură de proporții: Un petrolier rus a fost grav avariat în strâmtoarea Kerci

Nava a fost avariată şi două remorchere au sosit la faţa locului, a indicat agenţia de presă rusă Tass, citând Centrul maritim de salvare. Potrivit sursei citate, nu s-a scurs petrol din nava avariată, care are 11 persoane la bord, scrie Agerpres. Potrivit Moscow Times, nava în cauză este chimistierul SIG, care face obiectul unor sancţiuni americane pentru că a furnizat combustibil forţelor ruse care au sprijinit regimul Bashar al-Assad în timpul războiului din Siria. Mai mulţi membri ai echipajului au fost răniţi în timpul atacului, a anunţat pe Telegram Vladimir Rogovun, oficial desemnat de Rusia în regiunea Zaporojie (Ucraina).

Traficul pe podul care leagă peninsula Crimeea, anexată de Moscova, de Rusia a fost suspendat timp de trei ore, fiind reluat sâmbătă dimineaţa, potrivit centrului de informare rutieră.

UPDATE 7:00 - Atac asupra Crimeei. Mai multe explozii au fost auzite în zona Podului din Crimeea vineri, după miezul nopții.

Atacul din Crimeea vine după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, vineri, că “teroriştii ruşi” nu trebuie nici măcar să spere că vor reuşi să provoace o criză alimentară globală. Și înainte de summitul de la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru un eventual acord de pace în Ucraina. Rusia nu a fost invitată la aceste discuții inițiate de Ucraina, dar China și-a confirmat participarea în ultimul moment.

Potrivit jurnalistului bulgar de investigație Christo Grozev, atacul ucrainenilor ar fi vizat petrolierul rusesc de tip Sig, care transporta petrol între Crimeea și Siria. Acesta ar fi fost lovit în apropierea podului Crimeea.

Locuitorii din zonă relatează că au auzit o explozie puternică în apropierea satului Yakovenkovo. Dar zona atacată este lângă podul din Crimeea. Ulterior a mai fost auzită o nouă explozie puternică în zona podului Crimeea, apoi o a treia, potrivit Unian.net.

Iluminatul a fost oprit pe Podul Crimeei, cel mai probabil din motive de securitate. În prezent, intrarea pe pod este închisă: „Traficul este blocat pe podul din Crimeea și nu mai este curent electric”, potrivit postului SOTA TV.

Iar partizanii grupării Atesh, formată din ucraineni și tătari din Crimeea au anunțat că „șefii armatei ruse din Crimeea sunt în alertă maximă. În special în Sevastopol".

După seria de explozii, rușii ar fi trimis trei avioane de luptă pentru a intercepta ținte aeriene deasupra Mării Azov. Și tot ei au anunțat că în zona podului Crimeea a avut loc o explozie și a început un incendiu, însă nu este confirmată informația despre mai multe explozii, susțin rușii.

"Sunetele puternice pe care locuitorii din Kerci le-au auzit în urmă cu o oră nu au avut nimic de-a face cu podul din Crimeea. S-a anunțat o alertă  de atac. Ulterior, traficul se va relua", au anunțat șefii militari ruși din Crimeea.

Potrivit primelor informații, au fost trei explozii în apropierea Podului din Crimeea. Este posibil să fie o mutare a ucrainenilor în încercarea de a ataca podul cu bărci ucrainene fără pilot și drone, scrie presa ucrianeană - Unian.net.

 

În ziua a 528-a de război în Ucraina, are loc o întâlnire internațională la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru discuții legate de posibilele principii ale unui acord de pace.

Ucraina a inițiat aceste discuții, fără a invita Rusia, însă China și-a confirmat participarea în ultimul moment. Trimisul special chinez pentru afaceri euroasiatice, Li Hui, va participa la discuții alături de diplomații ucraineni și occidentali.

"China este dispusă la colaborarea cu comunitatea internațională, pentru a continua să joace un rol constructiv în promovarea unei soluții politice la criza din Ucraina", a declarat Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al ministerului chinez.

Obiectivul reuniunii este de a se ajunge la un acord privind principiile-cheie pentru un posibil viitor acord de pace care să pună capăt războiului dus de Rusia în Ucraina.

Moscova a refuzat să participe la această întâlnire, astfel că discuțiile au fost inițiate doar între Ucraina și susținătorii săi. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că speră ca summit-ul de la Jeddah să conducă la organizarea unui "summit pentru pace" a liderilor lumii, în această toamnă, pentru a adopta principiile-cheie bazate pe formula de pace în 10 puncte a Kievului. Această formulă nu include negocieri care implică prezența trupelor ruse pe teritoriul ucrainean.

Presa internațională a remarcat faptul că cel mai important lucru care ar putea să se întâmple la acest summit este ralierea Chinei la poziția celorlalți participanți care susțin Ucraina. Acest lucru este deosebit de important, având în vedere că Beijingul a avut relații economice și diplomatice strânse cu Moscova și a refuzat să condamne invazia rusească din 24 februarie 2022.

UPDATE 1:00 - ATAC asupra Podului Crimeei. În ajunul summitului din Arabia Saudită, explozii puternice au avut loc în apropierea Podului Crimeea. Iluminatul și transportul au fost blocate. Localnicii au relatat că au fost trei explozii distincte în apropierea Podului. Rușii au intrat în alertă și au trmis și trei avoane de luptă pentru interceptarea dronelor care au lansat atacul. Cel mai probabil a fost vorba despre un atac asupra unui petrolier rus care transportă petrol din Siria în Crimeea, susține jurnalistul de investigații Bellingcat - Christo Grozev.

Indeed, the Sig oil tanker that Russian channels report was hit, was in the right place near the bridge and appears to have shuttled oil between Crimea and Syria, worked for Russian armed forces and was thus a legitimate military target. pic.twitter.com/uk8AfuTtOT

— Christo Grozev (@christogrozev) August 4, 2023

 

 

 

Mai multe articole despre:
razboi ucraina