Război în Ucraina, ziua 514: Președintele Zelenski, solicitare urgentă către Jens Stoltenberg. Ce i-a cerut șefului NATO, în plin conflict armat - LIVE TEXT
Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu 514. Printre momentele importante ale zilei se numără declarațiile făcute de președintele Zelenski care se declară dezamăgit de ritmul lent al contraofensivei.
UPDATE 23:40 -Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat, sâmbătă, că i-a cerut şefului NATO, Jens Stoltenberg, să convoace o reuniune a nou înfiinţatului Consiliu NATO-Ucraina pentru a discuta despre securitatea pe Marea Neagră, în special despre funcţionarea unui coridor pentru exporturile de cereale ucrainene.
UPDATE 23:20 - Varșovia a convocat de urgență ambasadorul Rusiei în Polonia după ce liderul de la Kremlin a acuzat-o că râvnește la teritorii din vestul Ucrainei.
„Întâlnirea a fost foarte scurtă. (...) Granițele între ţări sunt absolut de neatins şi Polonia se opune oricărei revizuiri” a acestora, a declarat Pawel Jablonski, oficial cu rang de ministru în diplomația poloneză.
UPDATE 19:10 - Șeful companiei de IT ICS Holding Anton Cherepennikov a murit, sâmbătă, la vârsta de 40 de ani, potrivit unui anunț făcut de Agenția de presă rusă TASS, care citează serviciul de presă al companiei.
UPDATE 18:10 - În timp ce trupele ruse se află în cea mai mare parte în defensivă în partea de sud a frontului din Ucraina, în celelalte sectoare ale frontului reuşesc să desfăşoare acţiuni ofensive, potrivit actualizărilor privind evoluţia conflictului oferite sâmbătă de armata ucraineană, de lideri regionali ucraineni şi bloggeri militari ruşi, consemnează CNN.
În special în regiunea Lugansk din estul Ucrainei trupele ruse par să le fi pus pe cele ucrainene clar în defensivă. Aceasta în timp ce armata ucraineană îşi prioritizează resursele şi eforturile în partea de sud, în cadrul contraofensivei lansate la începutul lunii iunie pentru a elibera teritoriile ocupate de armata rusă. Kievul are deocamdată ca prim obiectiv străpungerea frontului în sud şi atingerea Mării Azov pentru a separa trupele ruse şi a le tăia coridorul terestru spre Crimeea.
UPDATE 17:25 - Liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a înregistrat o societate comercială în Belarus, ţara unde combatanţii acestei grupări s-au stabilit după rebeliunea armată eşuată lansată împotriva conducerii militare ruse în iunie.
Prigojin a înregistrat astfel în Belarus o companie denumită "Concord Manegement and Consulting", al cărei obiect declarat de activitate este sectorul imobiliar, potrivit portalului Reform.by, relatează sâmbătă agenţia EFE. Compania a fost înregistrată în regiunea Moghiliov, învecinată cu Rusia şi unde se află noua bază a efectivelor Wagner.
Grupul Concord al lui Prigojin, întreprinzător care a făcut o avere din serviciile de catering oferite Kremlinului şi Ministerului rus al Apărării, desfăşoară afaceri în diverse domenii.
UPDATE - Un atac ucrainean cu drone a provocat explozii la un depozit de muniţii sâmbătă în Crimeea, a declarat guvernatorul acestei peninsule anexate de Moscova în 2014, care a ordonat evacuarea populaţiei pe o rază de cinci kilometri şi suspendarea traficului feroviar, transmite France Presse.
Zelenski: ,,Nu am început contraofensiva la timp pentru că ne lipseau armele şi pregătirea trupelor".
Cum explică Zelenski ritmul lent al contraofensivei
Preşedintele Zelenski a oferit motivele pentru care contraofensiva Armatei Ucrainei nu avansează aşa cum se spera. El a spus că operaţiunea a fost amânată faţă de planul iniţial.
,,Voiam să o demarăm primăvara, dar nu am putut pentru că nu aveam destulă muniţie şi arme. Nu aveam destule brigăzi bine instruite. Nu aveam soldaţi bine pregătiţi cu aceste arme. Asta i-a dat ocazia Rusiei să mineze toate teritoriile noastre şi să ridice mai multe linii de apărare", a declarat şeful statului ucrainean.
Zelenski a subliniat că ocupanţii ruşi s-au pregătit pentru contraofensiva Armatei Ucrainei:
,,Sigur, au avut mai mult timp decât le trebuia pentru a construi aceste linii. Şi într-adevăr, au plantat o mulţime de mine pe câmpiile noastre. De aceea, acţiunile noastre de contraofensivă sunt mai lente.
Dar contraofensiva armatei noastre merge înainte. Ne apropiem de momentul când contraofensiva va câştiga viteză, pentru că deja trecem prin aceste zone minate să le eliberăm".
Mai devreme, preşedintele ucrainean a acuzat Rusia pentru că a provocat din nou o criză alimentară. ,,Peste 400 de milioane de oameni din multe ţări din Africa şi Asia se confruntă cu ameninţarea foamei. Trebuie să oprim împreună dezastrul alimentar global", a avertizat preşedintele pe pagina sa de Facebook.