MENIU

Război în Ucraina - Ziua 442 - Prigojin, anunț crucial despre OFENSIVA ucraineană. De ce e Kremlinul foc și pară pe Washington și Londra - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina

Ministrul ucrainean de externe susţine că ţara sa va lansa mai multe contraofensive, deşi situaţia din teren pare potrivnică. Lipsa de muniţie încetineşte avansul ruşilor. Jurnaliştii au descoperit peste 220 de baze militare ruseşti în Crimeea.

UPDATE 24:00 Ucraina se află într-o „fază ofensivă activă” în jurul orașului Bahmut, actualul epicentru al războiului din Ucraina. Armata ucraineană spune că Rusia a lansat aproape 50 de atacuri aeriene în ultima zi din cauza luptelor intense în care sunt amenințate pozițiile rușilor de la vest de Bahmut, scrie CNN. Forțele ruse continuă să avanseze în jurul Bahmut dar forțele ucrainene au recucerit un teritoriu în pozițiile neacoperite de ruși la sud și vest de oraș.

UPDATE 23:25 Putin primește o lovitură dură din partea celui mai fidel aliat - Turcia. Semnalul a fost dat de principalul contracandidat al lui Erdogan, care a avut o ascensiune sigură în sondajele de dinaintea alegerilor prezidențiale ce au loc în câteva zile în Turcia. Rivalul lui Erdogan - Kemal Kilicdaroglu a acuzat joi Rusia că se amestecă în alegerile prezidențiale din Turcia. Kilicdaroglu a publicat o declarație în care avertizează rușii, implicit pe Putin, „să ia mâinile de pe statul turc”.

UPDATE 22:30 Suedia anunță că va face demersuri ca grupului paramilitar rus Wagner, acuzat de încălcări ale drepturilor omului în Ucraina şi Africa, să fie înscris pe lista UE a organizaţiilor teroriste. Suedia deține preşedinţia prin rotaţie a UE până la sfârșitul anului. Anunțul a fost făcut de ministrul de externe suedes într-un interviu în presa locală: „Suedia este pregătită să acţioneze pentru a crea un consens în rândul UE cu scopul de a înscrie grupul Wagner pe lista UE a organizaţiilor teroriste de îndată ce vor fi îndeplinite condiţiile legale”, potrivit agerpres.ro.

UPDATE 21:50  Este haos în orașul-martir Mariupol, ocupat de armata rusă în urma uneia dintre cele mai sângeroase confruntări de la declanșarea invaziei în Ucraina. Civilii rusi aduși pentru a repopula localitatea o părăsesc acum în număr mare, de teama contraofensivei ucrainene. La ieșirile din oraș sunt cozi lungi de autoturisme care se îndreaptă spre Rusia.

UPDATE 20:35 O rusoaică în vârstă de 60 de ani a fost condamnată pentru că a lăsat un bilet „jignitor” pe mormântul părinților președintelui Vladimir Putin. Femeia a stat câteva luni în arest la domiciliu, până și-a aflat sentința. Un profesor a fost trimis la închisoare pentru că l-a numit PUTLER pe liderul de la Kremlin.

UPDATE 16:00 - Prigojin, anunț  crucial despre ofensiva ucraineană: A început deja!

Liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat joi că trupele ucrainene au început în oraşul Bahmut o contraofensivă cu atacuri de pe flancuri şi a calificat drept un "şiretilic" afirmaţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că armata ucraineană mai are nevoie de timp înainte de a lansa contraofensiva contra trupelor ruse, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

UPDATE 15:00 - Kremlinul, reacție nervoasă după ce SUA au transferat Ucrainei banii confiscați de la un oligarh rus

Kremlinul critică decizia Statelor Unite de a transfera în Ucraina, în premieră, bunurile confiscate ale oligarhului Konstantin Malofeyev, susținând că măsura este ilegală și că se va întoarce împotriva Washingtonului, scrie Reuters.

„Este subminată încrederea investitorilor și a oamenilor de afaceri cu active care sunt într-un fel conectate cu America, iar asta cu siguranță nu poate rămâne fără consecințe pentru Statele Unite”, a amenințat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE 12:50 - Rachetele cu rază lungă de acțiune Storm Shadow au intrat în posesia forțelor ucrainene. Ce țară le-a livrat

Marea Britanie a furnizat Ucrainei mai multe rachete de croazieră Storm Shadow, fapt ce le oferă forțelor ucrainene o nouă capacitate de atac cu rază lungă de acțiune înainte de mult-așteptata contraofensivă ce ar putea avea loc chiar la finalul acestei luni. Informația privind livrarea de rachete a fost făcută publică de mai mulți oficiali occidentali de rang înalt pentru CNN.

UPDATE 11:47 - Dmitri Peskov: Operaţiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este "foarte dificilă", dar va continua

Operaţiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este "foarte dificilă", dar va continua, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la un post de televiziune bosniac, relatează The Guardian, care citează TASS.

„Cu ceea ce avem putem merge mai departe și putem avea succes. Dar am pierde o mulțime de oameni și cred că este inacceptabil. Deci trebuie să așteptăm. Mai avem nevoie de puțin timp”, a spus președintele Ucrainei într-un interviu, conform BBC.

UPDATE 10:10 - Zelenski explică de ce contraofensiva Ucrainei „mai are nevoie de timp”

Președintele Volodimir Zelenski spune că Ucraina are nevoie de mai mult timp pentru a lansa mult așteptata contraofensivă împotriva Rusiei, scrie BBC.

UPDATE 03:33 - Rusia bombardează şase localităţi din regiunea Sumy

Ruşii au vizat localităţile Velyka Pysarivka, Bilopillia, Yunakivka, Khotin, Esman şi Novoslobidske. O persoană a murit în urma bombardamentelor.

UPDATE 02:00 - Fondurile unui oligarh rus, transferate în visteria Ucrainei

Statele Unite au autorizat primul transfer către Ucraina al fondurilor confiscate de la oligarhul rus Konstantin Malofeyev. Omul de afaceri rus este acuzat că a finanţat mişcarea secesionistă din Crimeea.

UPDATE 01:00 - SUA ameninţă Georgia cu sancţiuni dacă reia zborurile directe către Rusia.

Statele Unite au ameninţat Georgia cu sancţiuni economice dacă vor relua zborurile directe către Rusia. Măsura bizară vine în contextul în care oficialii americani vor să limiteze tranzitul de călători şi marfă din şi către Rusia.

UPDATE 00:40 - Moldova reconsideră interzicerea importurilor de cereale din Ucraina

Ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vladimir Bolea, a declarat că impunerea de restricţii asupra importurilor de cereale din Ucraina „nu va rezolva problemele interne ale pieţei moldoveneşti”. Însă Bolea a precizat că stabilirea unor limite pe cantitate şi facilitarea transferului către alte pieţe sunt cele mai bune soluţii în acest moment.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina invazie rusia ucraina ucraina