Război în Ucraina - Ziua 352: Noi raiduri aeriene asupra localităților ucrainene! Controverse aprinse privind rachetele rusești care ar fi survolat România și R.Moldova - LIVE TEXT
Iranul şi-a modificat dronele pe care le furnizează Rusiei în război pentru a spori pagubele. Ruşii bombardează multiple localităţi ucrainene într-un raid al terorii. Peste 600 de oficiali ai Forţelor Armate ucrainene vor fi urmăriţi penal în urma auditului intern care a relevat fapte de corupţie. Mai multe explozii au avut loc în capitala Kiev, devintă în ultima perioadă din nou o țintă a trupelor rusești. În plus de asta, orașul Zaporojie a fost atacat cu 17 rachete într-o singură oră, conform autorităților locale.
UPDATE 23:49 - Orașul Melitopol, ocupat de Rusia, a fost lovit de o serie de explozii în noaptea de vineri spre sâmbătă spre sâmbătă, potrivit atât oficialilor ucraineni, cât și celor pro-ruși, citați de CNN.
UPDATE 22:56 - Vizita lui Joe Biden în Polonia, confirmată oficial de Casa Albă! Discurs istoric și decizii cruciale la 1 an de la debutul războiului
Preşedintele Joe Biden va vizita Polonia în această lună pentru a marca un an an de la debutul invaziei Rusiei în Ucraina, revenind în regiune în momentul în care războiul intră într-o nouă fază volatilă, fără o cale clară spre pace, transmite CNN.
UPDATE 22:05 - Rusia: O cunoscută cântăreață și un fost deputat al opoziției, clasificați drept „agenți ai străinilor”
O vedetă rock rusă și un fost deputat al opoziției au fost catalogați, vineri, drept „agenți ai străinilor” de către justiția rusă pentru sprijinul lor față de Ucraina, într-un nou semn de represiune înainte de aniversarea de un an a conflictului, potrivit AFP.
UPDATE 21:25 - Polonia a închis un important punct de trecere a frontierei cu Belarus. „Tensiunile sunt în creştere şi sunt instrumentalizate de către ruşi şi de Kremlin”
Polonia a închis vineri unul dintre cele trei puncte de frontieră ale sale cu Belarus, premierul polonez Mateusz Morawiecki motivând această decizie prin „tensiunile în creştere” cu ţara vecină.
Punctul de trecere a frontierei de la Bobrowniki a fost astfel închis vineri la prânz. Ministerul polonez de Interne s-a limitat să afirme că „securitatea statului” justifică închiderea acestui punct de control şi că acesta va rămâne închis până la noi ordine, relatează agențiile AFP și Agerpres.
UPDATE 19:31 - Președintele Ucrainei insită că rachete trase de trupele Federației Ruse au survolat spațiul aerian al României, deși Ministerul Apărării Naționale spune că nicio rachetă rusească nu a intrat în țara noastră.
Mai multe rachete ruseşti au trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi al României. Rachetele de astăzi sunt o provocare pentru NATO, pentru securitatea colectivă. Este o teroare care poate şi trebuie să fie oprită. Oprită de către comunitatea internaţională. Şi le mulţumesc tuturor celor care înţeleg acest lucru. Le mulţumesc tuturor celor care ajută”, a declarat Zelenski.
UPDATE 18:00 - Kremlinul nu comentează informaţiile cu privire la trecerea unei rachete ruseşti prin spaţiul aerian al Republicii Moldova în cursul zilei de vineri
„Nu, nu aş putea să comentez acest lucru. Acest lucru este direct legat de operaţiunea militară specială în sine, acestea sunt chestiuni care ţin de Ministerul Apărării”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, pentru presă, citat de TASS, preluată de Agerpres.
Comandantul şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a fost cel care a anunţat iniţial că două rachete de croazieră ruseşti au pătruns vineri în spaţiul aerian al României şi al Republicii Moldova înainte de a intra în Ucraina, în timpul atacului masiv rusesc din cursul dimineţii.
UPDATE 17:30 - Trupele ruse au pierdut zeci de blindate într-un asalt la Vuhledar, însă înaintează pe frontul estic
Trupele ruse au pierdut probabil zeci de vehicule blindate în timpul unui atac eşuat asupra oraşului Vuhledar din estul Ucrainei, potrivit Ministerului britanic al Apărării, care pe de altă parte confirmă înaintări ale trupelor ruse în estul Ucrainei, transmite Reuters.
UPDAET 13:30 - România nu confirmă survolul cu rachete ruseşti deasupra ţării
Ministerul român al Apărării nu confirmă informaţiile furnizate de Ucraina cu privire la survolarea unei rachete ruseşti deasupra teritoriului ţării. „Informaţiile despre o rachetă rusă care a survolat spaţiul aerian românesc nu sunt confirmate”, a spus ministerul. Într-o declaraţie suplimentară, el a spus că sistemele de supraveghere au detectat ceea ce părea a fi o rachetă de croazieră lansată de pe o navă rusă în apropierea Crimeei, dar nu a traversat spaţiul aerian românesc.
UPDATE 13:00 - Times, Kievul - gata să lovească Crimeea cu rachete GB cu rază lungă de acţiune
Ucraina urmează să folosească rachete britanice cu rază lungă de acţiune pentru a lovi peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, ceea ce ar reprezenta o potenţială escaladare a implicării occidentale în conflict. The Times o scrie, citând surse de apărare ucrainene. Ziarul subliniază că prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a promis că va trimite mai mult ajutor militar Ucrainei, în urma vizitei-surpriză a preşedintelui ucrainean la Londra, de miercuri. Discuţiile sunt acum în desfăşurare, pentru a stabili dacă acest ajutor ar trebui să includă sau nu rachete anti-navă Harpoon sau rachete sol-aer Storm Shadows, potrivit Times.
UPDATE - 12:50 - Kiev: rachete ruseşti au trecut în spaţiul aerian al României şi al Republicii Moldova
Două rachete ruseşti au traversat spaţiul aerian românesc şi moldovenesc înainte de a intra astăzi în Ucraina. A declarat Valeri Zaluzhnîi, comandantul şef al forţelor armate ucrainene, potrivit căruia două rachete Kaliber lansate din Marea Neagră au pătruns în spaţiul aerian moldovenesc, apoi au zburat în spaţiul aerian românesc, înainte de a reveni în Ucraina, în punctul în care graniţele trei ţări se întâlnesc. The Guardian relatează că Ministerul român al Apărării a declarat că nu a putut confirma încă informaţia. Ukrainska Pravda citează purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene spunând că Ucraina are capacitatea de a doborî rachetele, dar nu a făcut-o, pentru că nu a vrut să pună în pericol civilii din ţări străine.
UPDATE 12:40 - Putin către diplomaţi: datorită vouă, Rusia nu este izolată
Preşedintele rus Vladimir Putin a mulţumit diplomaţilor ruşi în ziua dedicată personalului diplomatic, spunând că au blocat planurile occidentale de a izola Rusia. „Mulţumită în mare măsură eforturilor voastre, a fost deja posibilă nu numai să contracarăm planurile Occidentului de a ne izola ţara, ci şi să intensificăm cooperarea cu majoritatea membrilor comunităţii mondiale - statele spaţiului eurasiatic, Mijlociu. Est, regiunea Asia-Pacific, Africa şi America Latină”, se arată în comunicatul raportat de agenţia de presă rusă Tass, care explică că este o telegramă de felicitare a şefului statului către angajaţii Ministerului de Externe al Rusiei.
UPDATE 12:35 - Medvedev împotriva lui Biden: Există riscul ca un al treilea război mondial să înceapă din cauza distragerii atenţiei
„În mod evident, demenţa senilă progresivă nu este un obstacol pentru a fi reales preşedinte al Statelor Unite”. Există însă riscul ca „din cauza distragerii atenţiei să înceapă un al treilea război mondial”. Astfel, pe Telegram, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a comentat un posibil al doilea mandat al preşedintelui american Joe Biden. „Bătrânul Biden – a scris Medvedev – pare să fie pregătit pentru un al doilea mandat”. Dar în primul său „s-a observat că încurcă numele, prenumele, datele şi se pierde în biroul său”. În plus, continuă loialul lui Vladimir Putin, „păstrează documente secrete în garajul casei personale” şi, referindu-se la Ucraina, spune că „a cheltuit peste o sută de miliarde de dolari într-o ţară în colaps, necunoscută americanilor de rând”. Medvedev îl acuză apoi pe Biden că „descărcă asupra Rusiei toate problemele economice ale Statelor Unite” cu riscul ca „un al treilea război mondial să poată începe din cauza distragerii atenţiei”.
UPDATE 12:30 - MApN neagă că o rachetă rusească ar fi survolat spaţiul României
Informaţiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spaţiul aerian al României nu se confirmă.
UPDATE 12:00 - Atacul rusesc asupra Harkovului: 7 răniţi
Şapte persoane au fost rănite, în această dimineaţă, în urma atacului forţelor ruse din districtul Harkov: guvernatorul regiunii, Oleg Siniehubov, a anunţat pe Telegram, potrivit The Guardian.
Trupele ruse au tras noaptea trecută un număr record de 35 de rachete S-300 în regiunile Ucrainei Zaporizhzhia şi Harkiv, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene Ucrainene, Yuri Ignat. Oraşul Zaporojie, care a fost lovit de 17 ori, a suferit cel mai mare atac peste noapte de la începutul invaziei, a scris secretarul consiliului municipal Anatoli Kurtiev, pentru Telegram.
UPDATE 11:00 - 17 bombardamente într-o singură oră, în Zaporojie. Regiunea este vizată de cel mai mare atac rusesc de la începutul războiului
Forţele ruse şi-au intensificat atacurile în dimineaţa zilei de vineri, 10 februarie, împotriva regiunii Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, relatează EFE.
Explozii au fost auzite în mai multe zone ale regiunii, inclusiv în oraşul Zaporojie şi la Vinniţa, în timp ce în regiunea vecină Dnipropetrovsk, autorităţile locale au avertizat cu privire la un atac cu drone, au informat surse oficiale, citate de agenţiile ucrainene de presă.
Forţele ruse au atacat în special infrastructura energetică din Zaporojie la primele ore ale dimineţii, lovind oraşul de 17 ori într-o singură oră, a indicat secretarul Consiliului local, Anatoli Kurtiev, citat de The Kyiv Independent.
Potrivit lui Kurtiev, acesta este cel mai mare număr de atacuri lansate de Rusia asupra Zaporojie de la începutul războiului.Serhii Lisak, şeful administraţiei militare din Dnipropetrovsk, a lansat un apel pe contul său de Telegram către locuitorii din regiune să se abţină să se apropie de obiectivele de infrastructură critică şi să nu publice date privind consecinţele atacurilor şi ale operaţiunilor de apărare antiaeriană.
UPDATE 06:30 - Ucraina cere Olandei avioane de vânătoare
Ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a confirmat faptul că Ucraina a depus o cerere prin care cere Olandei să furnizeze avioane de luptă F-16, a informat organizaţia de ştiri NOS. "Şi trebuie să ne uităm serios la consecinţe, nu se poate întâmpla peste noapte. Trebuie să fim sinceri în privinţa asta", a spus Ollongren.
UPDATE 05:00 - Alarma anti-aeriană a fost trasă în mai multe regiuni din Ucraina
Alertele de raid aerian au fost activate în multe regiuni ucrainene şi în oraşul Kiev la începutul zilei de 10 februarie, după ce ruşii au început sa bombardeze masiv din cursul nopţii teritoriul ucrainean.
UPDATE 04:00 - Ruşii atacă din nou regiunea Sumi
Armata rusă a atacat şapte comunităţi din Regiunea Sumi, rănind un bărbat, a raportat Administraţia Militară a Regiunii Sumi.
UPDATE 03:00 - Armata ucraineană loveşte aerodromul din Berdiansk, ocupat de ruşi
Peste 100 de militari ruşi au fost ucişi în urma atacului dat asupra unui aerodrom din Berdiansk ocupat de ruşi. Armata ucraineană a avariat şi un depozit cu muniţie, combustibil, şi lubrifianţi şi o staţie radar, a adăugat administraţia militară a oraşului.
UPDATE - 02:00 Preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional critică apelul Ucrainei de a boicota Jocurile Olimpice.
Într-o scrisoare adresată Comitetului Olimpic Naţional al Ucrainei, trimisă pe 31 ianuarie, preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), Thomas Bach, a criticat ameninţarea Ucrainei de a boicota Jocurile, spunând că aceasta ar încălca Carta Olimpică.
UPDATE 01:10 - Zelenski, la Parlamentul European: Calea Ucrainei către Europa este „drumul poporului nostru spre casă”