MENIU

Război în Ucraina - Ziua 344: Rusia este sigură că va fi victorioasă în Ucraina: comparația incredibilă făcută de Putin. Decizii cruciale, la Summit-ul UE-Ucraina - LIVE TEXT

Foto: Profi Media

Letonia a promis că va boicota Jocurile Olimpice dacă Rusia va fi inclusă în competiţie. Spania intenţionează să trimită în primă fază cel mult şase tancuri. Rusia acuză Statele Unite de distrugerea sistemului de inspecţii la bazele nucleare.

UPDATE 12:03 -  Comisarul pentru drepturile omului din Parlament de la Kiev, Dmitro Lubineţ, a acuzat, joi, Rusia că răpeşte copii ucraineni pentru a alimenta traficul sexual.

UPDATE 23:07 - Forțele rusești se pregătesc pentru o „mobilizare ascunsă” în estul regiunii Donețk, a declarat joi Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei pe pagina sa oficială de Facebook, potrivit CNN.

UPDATE 22:30 - Ministrul ucrainean al apărării a declarat că țara va oferi garanții că nu va lovi Rusia dacă va primi rachetele cu rază lungă de acțiune pe care le-a cerut aliaților săi, potrivit CNN.

UPDATE 21:30 - Polonia este pregătită să livreze Ucrainei avioane de vânătoare de tip F-16, în cazul în care statele membre NATO decid împreună să facă acest lucru, anunţă într-un interviu acordat tabloidului german Die Bild, publicat joi, premierul polonez Mateusz Morawiecki, relatează CNN.

UPDATE 21:08Premierul suedez Ulf Kristersson şi omoloaga sa finlandeză Sanna Marin şi-au reafirmat joi angajamentul de a continua împreună procesul de aderare la NATO, deşi Turcia îşi menţine veto-ul în cazul Suediei, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

UPDATE 20:20 - Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării cu încă 60 de zile, începând cu 4 februarie, măsura fiind propusă de Comisia pentru Situaţii Excepţionale, relatează Newsmaker.md.

UPDATE 18:45 - Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a afirmat joi că societăţile ruse producătoare de armament îşi vor spori „semnificativ” livrările anul acesta pentru a ajuta trupele ruse să provoace Ucrainei o „înfrângere zdrobitoare”, transmite Reuters.

UPDATE 17:20 Dezvăluire șocantă a jurnalistul de investigații bulgar care a avut un rol cheie în demascarea unor asasinate ordonate de regimul de la Kremlin. Deși locuiește de circa două decenii la Viena, Christo Grozev a declarat că se teme să mai revină în capitala Austriei, pentru că acolo s-ar afla mai mulți spioni ruși decât polițiști.

UPDATE 17:12 - Președintele rus Vladimir Putin a comparat lupta de astăzi împotriva Ucrainei și a aliaților săi occidentali cu victoria Rusiei împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un discurs care a marcat 80 de ani de la bătălia decisivă de la Stalingrad, relatează The Guardian.

UPDATE 16:49 - Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că la Haga va fi înființat un centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor din Ucraina, relatează The Guardian.

UPDATE 16:30 - Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov o acuză de nazism, joi, pe preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, care se află la un summit de două zile la Kiev, relatează AFP.

UPDATE 15:00 - Rusia a suspendat oficial eliberarea de pașapoarte

Rusia a suspendat acceptarea cererilor pentru eliberarea de noi pașapoarte cu o perioadă de valabilitate de 10 ani, relatează TASS.

„Din 2 februarie a fost suspendată temporar acceptarea cererilor de eliberare a pașapoartelor internaționale de tip nou cu suport electronic de stocare. Dacă ați solicitat deja un pașaport internațional de tip nou prin portalul serviciilor publice, așteptați un răspuns de la departament cu privire la cerere și acționați conform instrucțiunilor din răspuns”, anunță un comunicat publicat pe portalul guvernului rus.

Acesta mai precizează că dacă o cerere de eliberare a unui pașaport nou a fost depusă printr-un alt canal decât portalul Serviciilor de Stat, solicitantul trebuie să contacteze departamentul de migrație de la locul unde a fost depusă cererea.

Noua măsură vine după ce pe 24 ianuarie Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, a pregătit mai multe modificări ale legislației naționale care ar permite părăsirea țării doar cu o programare prealabilă la autorități.

Modificările pregătite prevăd, printre altele, că persoanele care vor să părăsească Rusia vor putea face acest lucru doar prin rezervarea unei date și ore a trecerii frontierei „prin sistemul informațional de stat al documentelor electronice de transport”.

Plecare doar cu programare din Rusia

Dacă vor fi adoptate, modificările legislative vor afecta mașinile deținute atât de cetățeni ruși, cât și de cetățeni străini și apatrizi, urmând să se aplice atât transportatorilor, cât și persoanelor fizice.

Documentul prevede de asemenea că, în cazul adoptării amendamentelor, guvernul rus va stabili o procedură care va include:

- lista documentelor necesare pentru rezervare;
- controlul trecerii frontierei;
- categorii de vehicule care vor putea trece cu prioritate prin punctele de control;
- procedura de amplasare a vehiculelor de-a lungul drumului pentru a asigura posibilitatea de deplasare pe acesta.

Amendamentele pregătite de deputații ruși stipulează că modificările ar trebui să intre în vigoare de la 1 martie 2023 și că pot fi aplicate până în aceeași dată a anului viitor. El mai prevede că autoritățile vor putea refuza o rezervare numai dacă solicitantul nu furnizează documentele și informațiile necesare.

UPDATE 12:00 - Moscova: Vom păstra armele ucrainene la o distanţă sigură de graniţele noastre
Moscova va încerca să mute trupele ucrainene şi armele Kievului „la o distanţă sigură” de graniţele Federaţiei Ruse, a declarat ministrul de externe al Moscovei, Serghei Lavrov, în timpul unui interviu acordat postului de televiziune Rossiya 24 şi agenţiei RIA Novosti.

UPDATE 11:30 - Austria expulzează patru diplomaţi ruşi
Austria va expulza patru diplomaţi ruşi, inclusiv doi acreditaţi la Naţiunile Unite la Viena, a anunţat astăzi de Ministerul de Externe austriac. Diplomaţii ar fi acţionat „într-o manieră incompatibilă cu statutul lor diplomatic”, a spus ministerul. Expulzările diplomatice sunt rare în Austria. Viena a cultivat legături strânse cu Rusia, înainte ca Moscova să invadeze Ucraina.

UPDATE 11:10 - Lavrov: Escaladarea conflictului este evidentă
Escaladarea conflictului „este evidentă, e ca un bulgăre de zăpadă”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya 24 şi agenţiei RIA Novosti. 

UPDATE 10:30 - Raportul EIU: După invazia Rusiei se merge spre dictatură
Standardele democratice din întreaga lume s-au îmbunătăţit uşor în 2022 după ridicarea restricţiilor Covid-19, dar au scăzut şi mai mult în Rusia, după invazia sa din Ucraina, a declarat joi Economist Intelligence Unit (EIU). În general, mai puţin de jumătate - 45,3% - din populaţia lumii trăieşte într-o democraţie, a spus grupul de analiză din Londra.

„Mai mult de o treime din populaţia lumii – 36,9% – trăieşte sub un regim autoritar, din care o mare parte se găseşte în China şi Rusia”, spune EIU, lansând Indexul său anual al Democraţiei. Puţin sub opt la sută trăieşte într-o „democraţie deplină” într-un grup de peste 20 de ţări precum Canada, Suedia şi Uruguay. „De la invadarea Ucrainei, scorul Rusiei a arătat cea mai dramatică scădere a oricărei ţări din lume”, a spus grupul de analişti. Autorităţile ruse s-au angajat într-o represiune fără precedent împotriva mass-mediei şi a opoziţiei, de când preşedintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022.

UPDATE 10:20 - Borrell: Ajutorul UE pentru Ucraina este la 50 de miliarde şi va continua
„Am sosit la Kiev pentru a transmite cel mai puternic mesaj de sprijin al UE tuturor ucrainenilor care îşi apără ţara. Asistenţa UE a ajuns la 50 de miliarde de când a început războiul Rusiei. Europa a fost unită cu Ucraina din prima zi. Şi el va fi în continuare alături de tine pentru a câştiga şi a reconstrui”. Într-un tweet, Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, care tocmai a sosit în capitala Ucrainei.

UPDATE 10.00 - În regiunea Herson, doi localnici din care unul era șomer iar celălalt fusese agent de pază la un magazin înainte de invazia rusă, au preferat să colaboreze cu invadatorii în schimbul a două posturi de director, scrie agenția Ukrinform. Procuratura Regională din Herson le-a făcut dosar penal pentru colaboraționism. 

UPDATE 09.00 - Putin cere armatei ruse să nu mai atace regiunile rusești. Declarația halucinantă vine după ce Rusia a înregistrat numeroase bombardamente în sud-vestul țării. Ucraina nu a revendicat atacurile și nici nu sunt date care să arate că ucrainenii au pus la cale atâtea atacuri. 

Forțele ucrainene spun că de vină este… „karma” pentru invazia sângeroasă a dictatorului de la Moscova. Putin avertizează indirect soldații ruși pe care i-a trimis la război să nu mai țintească regiunile rusești de pe teritoriul Ucrainei.

UPDATE 07:00 - Cel puţin trei persoane au murit în atacul asupra Kramatorsk
Cel puţin trei persoane au murit şi aproximativ 20 au fost rănite când o rachetă rusă a lovit un bloc de apartamente din Kramatorsk, în estul Ucrainei. „Trei persoane au fost ucise şi alte douăzeci au fost rănite” şi „cel puţin opt blocuri au fost avariate, dintre care unul a fost complet distrus. Oamenii pot fi sub dărâmături”, a spus poliţia din Doneţk. „La locul atacului lucrează peste o sută de poliţişti”, a adăugat el. Reporterii AFP au văzut două cadavre în care salvatorii curăţau dărâmăturile.

UPDATE 06:00 Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU din 24 februarie
Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va reuni pentru a discuta situaţia din Ucraina pe 24 februarie, prima zi de invazie a anului trecut. Este ceea ce reiese din programul lunar provizoriu al Consiliului, care precizează că şedinţa va fi pe „menţinerea păcii şi securităţii în Ucraina”.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina invazie rusia ucraina ucraina