Război în Ucraina - Ziua 342 - Luptele continuă fără speranțe de pace. Kremlinul, înfuriat de Polonia și 3 foste țări sovietice - LIVE TEXT
Războiul din Ucraina continuă după 342 de zile de conflict și nu se întrevede nicio oportunitate pentru stabilire a păcii în acest moment. În vreme ce pe teren situația este tensionată în zona Donbasului, acolo unde se dau lupte aprige pentru controlul regiunilor Donețk și Luhansk, focusul discuțiilor de zilele acestea este orientat către înarmarea armatei ucrainene cu aparatură și muniție din Occident. Cele mai mari divergențe pornesc de la tancurile grele pe care Ucraina le așteaptă cu înfrigurare. Președintele Croației, Zoran Milanović, a criticat țările occidentale pentru că au furnizat Ucrainei tancuri grele și alte arme și a declarat că Crimeea „nu va mai face niciodată parte din Ucraina”. În plus de asta, disensiuni apar și atunci când vorbimd espre avioanele de vânătoare F-16, pe care Ucraina le-a solicitat în lupta sa împotriva Rusiei.
UPDATE 00.00 - SUA urmează să trimită în Ucraina un pachet de ajutor de 2,2 miliarde de dolari cu rachete cu rază mai lungă de acțiune. Pentru prima dată, pachetul va include rachete cu rază mai lungă de acțiune, precum și alte muniții și arme, relatează Reuters potrivit unor surse.
UPDATE 23:25 - Ucraina somează Ungaria după comentariile premierului Viktor Orban de săptămâna trecută când a declarat că Ucraina este „țara nimănui”. Ucraina a protestat marţi pe lângă ambasadorul Ungariei cu privire la comentariile "dispreţuitoare" făcute de premierul ungar Viktor Orban şi le-a cerut autorităţilor de la Budapesta să înceteze cu ceea ce a numit "retorica anti-ucraineană".
UPDATE 22:00 - Polonia intenționează să antreneze echipajele ucrainene pe Leopard 2 în cinci săptămâni, deși programul standard este de 10 săptămâni. Polonia își propune să reducă perioada de antrenament pe tancurile de luptă Leopard 2 până la cinci săptămâni într-un centru din vest. Satul Swietoszow din vestul Poloniei, de lângă granița cu Germania, găzduiește unul din cele trei centre de antrenament Leopard din Europa - celelalte sunt în Germania și Elveția, scrie Reuters.
UPDATE 21:00 - Artistul stradal italian Tvboy , pe numele său adevărat Slavatore Benintende, a vizitat Irpen, Bucha și Kiev și a făcut o serie de picturi în memoria victimelor războiului.
UPDATE 20:00 - Human Rights Watch acuză Ucraina că utilizează mine antipersonal interzise în războiul declanșat de Rusia. Organizația pentru apărarea drepturilor omului - HRW atenționează Ucraina că ar trebui să investigheze posibila folosire a armatei sale a mii de mine antipersonal lansate cu rachete în și în jurul orașului Izium din estul țării, în regiunea Harkov, atunci când forțele ruse au ocupat zona. Organizația atrage atenția că mulți civili au fost mutilați de acest tip de mine, chiar dacă minele din regiunea Izium au fost folosite împotriva forțelor ruse.
UPDATE 19:30 - Ucraina cere mai multe arme, potrivit CNN. Ministrul ucrainean de externe - Dmytro Kuleba: „Forțele armate ucrainene trebuie să primească toate tipurile de arme de care au nevoie pentru a apăra și a restabili integritatea teritorială a țării noastre”. Ucraina se așteaptă să primească între 120 și 140 de tancuri de luptă occidentale moderne într-un „prim val” de livrări din 12 țări.
UPDATE 19:00 - Italia anunță că nu poate livra tancuri Leopard 2. „Nu putem furniza tancuri Leopard 2 pentru că ne sunt absolut necesare pentru propria noastră apărare”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis în timpul vizitei sale în Japonia, potrivit Nexta.
UPDATE 18:20 - Propaganda rusă schimbă registrul pentru liderul de la Kremlin: operațiune de „albire” a lui Putin în fața poporului rus. Procurorul general al Rusiei îi raportează lui Vladimir Putin că peste 9 mii de ruși au fost mobilizați ilegal și au revenit acasă.
UPDATE 17:30 - Aproximativ 326.000 de soldați ruși luptă în prezent în Ucraina, susțin autorități de la Kiev. Informația a fost dată de șeful Serviciului ucrainean de informații al apărării, Kirilo Budanov, într-un interviu pentru Washington Post. Iar din stocul de rachete Kalibr cu rază lungă de acțiune al Rusiei ar mai fi rămas doar 9%. Cifrele anunțate de reprezentantul ucrainean nu au putut fi verificate independent și din alte surse, menționează publicația americană.
UPDATE 17:00 - Procuratura din Rusia încearcă să-l condamne pe jurnalistul rus Alexander Nevzorov, în lipsă, la 9 ani deportare într-o colonie, pentru dezinformare, potrivit noii legi ruse. Acesta este acuzat că ar fi răspândit „știri false” despre armata rusă și despre invazia în Ucraina. Nevzorov a părăsit Rusia la puțin timp după momentul invadării Ucrainei și în aprilie a fost declarat agent străin. În prezent s-ar afla într-un turneu în Canada. El a criticat constant guvernul lui Putin pentru că a început războiul și a acuzat și societatea rusă că este complice la invazie. Procuratura a cerut, de asemenea, să îi interzică lui Nevzorov dreptul de a publica online timp de 4 ani. Sentința în absență va fi dată miercuri, 1 februarie, scrie portalul de investigații meduza.io.
UPDATE 16:16 - Putin a ordonat înființarea unor centre comune militare cu Belarusul. Șoigu și Lavrov, însărcinați să negocieze cu Minskul. Președintele rus Vladimir Putin a cerut marți guvernului său să negocieze crearea unor centre comune de antrenament militar cu Belarus, aliatul Moscovei, pentru a sprijini ofensiva împotriva Ucrainei, transmite AFP, citată de The Moscow Times.
UPDATE 15:55 Ministrul ucrainean de Externe estimează că țara sa va primi cel puțin 120 de tancuri, într-un “prim val” de livrări de armament occidental, de la o coaliție de 12 țări, în frunte cu Statele Unite ale Americii. Dmitro Kuleba n-a oferit un orizont de timp până când ajutorul militar va intra în dotarea Armatei ucrainene.
UPDATE 14:45 - Rusia spune că îndemnurile preşedintelui lituanian de a livra Ucrainei avioane de luptă denotă „poziţia extrem de agresivă” a ţărilor baltice şi Poloniei şi că „marile ţări europene” ar trebui să contrabalanseze poziţia lor, informează Reuters.
UPDATE 14:31 - Occidentul ar trebui să-şi menţină toate opţiunile deschise în ceea ce priveşte livrările de arme către Ucraina, inclusiv pe aceea de a trimite foarte necesarele avioane de luptă, a declarat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, relatează marţi DPA.
"Aceste linii roşii trebuie încălcate", a declarat, luni seară, Nauseda într-un interviu pentru televiziunea lituaniană, referindu-se la rezervele în a furniza avioanele de luptă şi rachetele solicitate de Ucraina.
UPDATE 13:00 - Rușii fac din nou prăpăd în Ucraina. În ultimele 24 de ore, autoritățile din țara vecină au raportat 54 de atacuri în nouă regiuni, soldate cu mai mulți morți și răniți. Autoritățile au raportat că un bărbat în vârstă de 62 de ani a fost ucis și o femeie de 83 de ani a fost rănită în urma unor lovituri asupra unui oraș aflat în nord-estul regiunii Harkov. Guvernatorul regional a declarat că au fost avariate clădiri rezidențiale, o secție de poliție și o serie de instalații de infrastructură critică. La scurt timp, alte trei persoane au fost rănite în estul regiunii Donețk. Și în Herson s-au înregistrat atacuri însă nu au fost raportate victime, dar au fost lovite clădiri rezidențiale.
UPDATE 12:47 - Soldaţii ruşi au transformat două maternităţi din regiunea ucraineană Lugansk în spitale de campanie din cauza creşterii numărului de soldaţi răniţi pe front, a informat marţi Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, transmite EFE.
UPDATE 11:54 - A trecut un an de război, iar Moscova nu renunță la planul de a câștiga puterea în Ucraina prin impunerea unui președinte rusofil. Iar cel care ar fi pregătit de Moscova să îl înlocuiască pe Volodimir Zelenski este chiar cumătrul lui Vladimir Putin, oligarhul Viktor Medvedciuk, cel pe care ucrainenii l-au dat la schimb în septembrie pentru mai mulți militari ținuți captivi de armata rusă.
UPDATE 11:28 - Comandanţii grupului de mercenari Wagner îşi tratează oamenii ca şi cum ar fi "carne de tun", "îi încolţesc pe cei care nu vor să lupte şi îi împuşcă în faţa camarazilor lor abia sosiţi", a declarat pentru postul american de televiziune CNN un fost comandant al acestui grup, Andrei Medvedev, transmite EFE.
UPDATE 10:18 - Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că luni au intrat în România, prin punctele de la graniţă, 61.349 de persoane, dintre care 7.205 de cetăţeni ucraineni.
UPDATE 09:22 - Mai multe imagini cu momentul în care soldații ruși sunt uciși de o armă misterioasă a ucrainenilor au devenit virale pe rețelele de socializare. În imaginile surprinse pe front, arma care doboară rușii este comparată cu o rază a morții. Unii cred că ar fi vorba de rachete Stugna P, în timp ce alții spun că ar putea să fie rachete Hellfire trase de pe elicoptere.
UPDATE 08:00 - Ruşii se ascund de o eventuală nouă mobilizare
UPDATE 07:00 - Lula propune un grup de ţări care să medieze pacea
Preşedintele Braziliei, Luiz Ina\"cio Lula da Silva, la întâlnirea sa cu cancelarul german, Olaf Scholz, a propus crearea unui grup de ţări care ar putea media un acord de pace între Rusia şi Ucraina. „I-am spus cancelarului că, aşa cum a fost creat G20 pentru a depăşi criza economică din 2008, vrem să creăm un grup de ţări care să poată discuta sfârşitul unui conflict dintre Rusia şi Ucraina. Nimeni nu este interesat de acest conflict”, a declarat liderul brazilian, care a recunoscut eforturile depuse de Germania şi alte ţări pentru a evita războiul, dar că situaţia a ajuns într-un asemenea punct încât până şi cei doi rivali sunt îngrijoraţi şi nu văd posibilitatea unui acord de pace.
UPDATE 06:00 - Johnson: Putin a deschis calea Kievului în NATO
„Ei bine, am încercat ambiguitatea creativă şi am văzut unde ne duce. Timp de zeci de ani am folosit un dublu limbaj diplomatic asupra NATO şi Ucrainei şi s-a încheiat cu un dezastru total”, susţine Boris Johnson într-un editorial din Washington Post în care explică de ce, acum, „ucrainenii ar trebui să li se dea totul, de ce au nevoie pentru a termina acest război, cât mai repede posibil, şi ar trebui să începem procesul de admitere a Ucrainei în NATO şi să-l începem acum”.
„Am petrecut ani de zile spunându-le ucrainenilor că avem o politică de „uşi deschise” în NATO şi că au dreptul de a „alege propriul destin” şi că Rusia nu ar trebui să poată exercita un drept de veto. Şi în tot acest timp i-am semnalat în mod deschis Moscovei că Ucraina nu se va alătura niciodată alianţei, deoarece atât de mulţi membri NATO o vor refuza pur şi simplu... Preşedintele rus Vladimir Putin a distrus nenumărate vieţi, case, speranţe şi vise. El a distrus, de asemenea, cel mai mic motiv de a simpatiza cu el sau de a-şi răsfăţa paranoia.”
Dacă înainte de 2014 ucrainenii erau împărţiţi cu privire la apartenenţa la NATO, „uitaţi-vă acum la cifre. Sprijinul pentru aderarea la NATO în Ucraina este acum stratosferic: 83%, potrivit unui sondaj recent. Şi «uite ce s-a întâmplat când am făcut totul pentru a nu-l provoca pe Putin. L-am îndulcit la summitul NATO de la Bucureşti din 2008. Ucrainenii doreau un Plan de acţiune pentru aderarea la NATO (MAP). Au primit câteva cuvinte calde despre apartenenţa la NATO.
Putin a participat la acel summit şi s-a declarat mulţumit de rezultat. „Ce a făcut în continuare? În 2014, a invadat Donbasul şi Crimeea, cu combinaţia sa caracteristică de minciuni flagrante şi brutalitate. În loc să-l pedepsim în mod adecvat, am răspuns cu o politică laşă de linişte.
Departe de a-i ajuta pe ucraineni să-l alunge din ţara lor, am instituit tragicomicul „Format Normandia”, prin care Rusia şi Ucraina erau tratate ca şi cum ar fi la fel de vinovate, când Rusia era clar agresorul şi Ucraina victima... Dacă am fi fost suficient de curajoşi şi de consecvenţi pentru a aduce Ucraina în NATO – dacă ne-am fi gândit cu adevărat la ceea ce am spus – atunci această catastrofă totală ar fi fost evitată”.