MENIU

Război în Ucraina, ziua 334: Un sistem Pantsir, mutat aproape de casa lui Putin - LIVE TEXT

Volodimir Zelenski/ Profi Media

Ucraina se apropie cu pași repezi de un an de la debutul invazie ruse, pe 24 februarie 2022. În cea de-a 334-a zi de război, continuă bombardamentele armatei lui Putin în regiunile Sumi, în partea de nord-est a Ucrainei, și Dnipro, aflat în zona central-estică a țării, pe râul Nipru. 

UPDATE 00.00 - Kremlinul: Este „prea devreme” pentru a vorbi despre candidatura lui Putin în 2024

Este „prea devreme” să se vorbească despre o potențială candidatură la realegerea lui Vladimir Putin în 2024, a declarat Kremlinul, potrivit Al Jazeera.

O deputată SUA despre trimiterea de tancuri la Kiev: Rusia „ar trebui să se aștepte ca noi să răspundem” cu aceste arme

Reprezentantul Chrissy Houlahan, membru al comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților, a respins amenințarea rusă că Ucraina „va plăti” dacă Germania trimite tancuri, spunând că au mai auzit această amenințare.

„Acțiunile rușilor sunt inexplicabil de agresive și cred că ar trebui să se aștepte în totalitate ca noi să răspundem cu acest tip de sisteme de arme”, a declarat democrata din Pennsylvania într-un interviu acordat CNN.

UPDATE 23.00 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnalat luni că vor avea loc schimbări de „personal” în cadrul guvernului ucrainean, fără a numi în mod specific persoanele afectate.

„Există, de asemenea, decizii de personal - unele luate astăzi, altele vor fi luate mâine - în ceea ce privește managerii de diferite niveluri din ministerele guvernamentale și din alte agenții guvernamentale centrale, din regiuni și din sistemul de aplicare a legii”, a declarat Zelenski în timpul discursului său zilnic, de seară.

UPDATE 22.00 - Un sistem antiaerian Pantsir ar fi fost pus în funcțiune foarte aproape de casa președintelui Vladimir Putin, relatează Nexta care citează o publicație din Rusia. Miutarea vine după ce în urmă cu câteva zile forțele rusești au montat sisteme Pantsir pe acoperișul unor clădiri înalte din Moscova, inclusiv pe acoperișul clădirii centrale a Ministerului Apărării.

UPDATE 21.00 - Serghei Lavrov spune că Rusia convenise cu Ucraina să poarte negocieri, dar Occidentul nu a lăsat Kievul să discute cu Moscova.

„Este binecunoscut faptul că am susţinut propunerea părţii ucrainene de a negocia, la începutul operaţiunii militare speciale şi până la sfârşitul lunii martie, cele două delegaţii conveniseră asupra principiului de a rezolva acest conflict", a declarat Serghei Lavrov, într-o vizită în Africa de Sud.

UPDATE 20.00 - O deputată SUA despre trimiterea de tancuri la Kiev: Rusia „ar trebui să se aștepte ca noi să răspundem” cu aceste arme

Reprezentantul Chrissy Houlahan, membru al comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților, a respins amenințarea rusă că Ucraina „va plăti” dacă Germania trimite tancuri, spunând că au mai auzit această amenințare.

„Acțiunile rușilor sunt inexplicabil de agresive și cred că ar trebui să se aștepte în totalitate ca noi să răspundem cu acest tip de sisteme de arme”, a declarat democrata din Pennsylvania într-un interviu acordat CNN.

UPDATE 18.00 - Dmitro Jivițki, guvernatorul regiunii Sumî din nord-estul Ucrainei, a anunțat pe Telegram că un bloc de locuințe și infrastructura feroviară au fost bombardate luni de ruși în localitatea Vorojba, transmite The Guardian.

„În jurul orei 14.00, zece obuze au explodat în centrul orașului. A fost și o lovitură directă asupra unui bloc de locuințe. Unul dintre apartamente a fost complet distrus. Alte trei locuințe au suferit pagube importante. Exploziile au distrus și spațiile comerciale din zonă”, a scris șeful administrației regionale din Sumî.

Potrivit lui, în urma atacului au fost de asemenea avariate conducte de gaz, linii de electricitate, dar linii de cale ferată.

The Guardian notează că informațiile nu au putut fi verificate deocamdată în mod independent. Regiunea Sumî se învecinează cu Rusia.

UPDATE 14:33 - Kremlinul a avertizat că poporul ucrainean va „plăti prețul” dacă Occidentul va decide să trimită tancuri pentru a sprijini Kievul, transmite The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că diviziunile din Europa cu privire la furnizarea de tancuri Kievului arată că există o „nervozitate” tot mai mare în cadrul alianței NATO. „Dar, desigur, toate țările care participă, direct sau indirect, la pomparea de arme în Ucraina și la ridicarea nivelului tehnologic al acesteia sunt responsabile (pentru continuarea conflictului)”, a adăugat acesta.

Principalul lucru „este că poporul ucrainean este cel care va plăti prețul pentru toată această pseudo-susținere”, a spus el.

UPDATE 13:40 - Rusia îl expulzează pe ambasadorul Estoniei. Moscova acuză Talinn de „rusofobie totală”, după ce Estonia a expulzat 21 de diplomaţi ruşi şi alți angajaţi ai ambasadei ruse. Ambasadorul Republicii Estonia trebuie să părăsească Rusia la 7 februarie 2023, a anunțat Ministerul rus al Afacerilor Externe. Moscova a mai precizat că relațiile diplomatice cu Estonia au fost reduse la însărcinaţii cu afaceri.

UPDATE 12:30 - O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare a confirmat în premieră că elicopterele „Sea King” promise Kievului de către guvernul britanic înspre finele anului trecut au ajuns în Ucraina.

British-donated Westland WS-61 Sea King in Ukrainian service somewhere in the southern part of the country. pic.twitter.com/Ossw65EIaQ

— OSINTtechnical (@Osinttechnical) January 21, 2023

UPDATE 11:49 - Rusia a transmis luni că nu a fost stabilită o nouă dată pentru discuțiile cu Statele Unite privind tratatul de arme nucleare New Start, acuzând SUA că intensifică tensiunile dintre cele două părți, scrie Reuters.

Încheiat în 2010, tratatul New Start, un acord-cheie de dezarmare nucleară, este cel mai recent acord bilateral de acest fel între cele două mari puteri nucleare ale lumii și limitează numărul focoaselor nucleare strategice ale fiecărei părți.

UPDATE 11:00 - Președintele rus Vladimir Putin și consilierii săi apropiați de la Kremlin și-ar fi pierdut încrederea în grupul de mercenari Wagner condus de Evgheni Prigojin după eșecul acestora de a cuceri orașul cheie Bahmut, afirmă ultima evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului din SUA.

UPDATE 9:00 - O navă de război rusă înarmată cu arme de croazieră hipersonice de nouă generație va participa în februarie la exerciții comune cu forțele marine din China și Africa de Sud, a anunțat luni agenția de stat rusă Tass, citată de The Guardian.

UPDATE 6:20 - Denis Puşilin, şeful instalat de Moscova al autoproclamatei Republicii Populare Doneţk, a afirmat că a vizitat oraşul Soledar, despre care Rusia susţine că l-a capturat în această lună, informează Reuters.

Puşilin a publicat, duminică, un filmuleţ pe Telegram, în care poate fi văzut mergând prin zone nelocuite şi printre clădiri distruse.

UPDATE 5:30 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică că o problemă cronică a ţării pusă în fundal de războiul împotriva Rusiei, corupţia, nu va fi tolerată şi a promis decizii cheie privind eradicarea acesteia în această săptămână, informează Reuters.

UPDATE 4:00 - La aproape un an de când Rusia a atacat Ucraina, războiul din această ţară s-a soldat cu circa 180.000 de morţi şi răniţi în tabăra armatei ruse şi cu peste 100.000 de morţi şi răniţi în cea ucraineană, fiind de asemenea ucişi circa 30.000 de civili, conform unei estimări comunicate duminică de şeful armatei norvegiene, care a avertizat că Rusia are în continuare capacitatea să continue mult timp acest război, transmite agenția AFP.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina invazie rusia ucraina ucraina