MENIU

Război în Ucraina - Ziua 300 - Zelenski, vizită fulger în cel mai fierbinte punct de pe linia frontului. Două țări europene, gata să facă un pact cu Putin: anunțul Moscovei - LIVE TEXT

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

Vizita făcută de preşedintele Rusiei la Minsk nu s-a soldat cu rezultatul scontat de Moscova, în timp ce situaţia la Kiev rămâne critică din punct de vedere al infrastructurii energetice.

UPDATE 20:10 Preşedintele Vladimir Putin urmează să stabilească obiectivele armatei ruse în 2023 în cadrul unei întâlniri cu comandanţi militari de rang înalt, a anunţat marţi Kremlinul. Reuniunea are loc ]n condițiile în care liderul rus a recunoscut că situaţia din cele patru zone din Ucraina pe care Moscova le-a anexat ilegal este "extrem de dificilă".

 

UPDATE 16:25 - Războiul Rusiei din Ucraina nu se va încheia prea curând, potrivit secretarului general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, care a declarat luni că nu are speranțe cu privire la perspectiva păcii, în condițiile în care războiul intră în noul an.

UPDATE 16:00 - Trei persoane au murit în urma unei explozii care s-a produs la o conductă din centrul Rusiei care transportă gazele din zona arctică a țării prin Ucraina către Europa, au declarat marți autoritățile citate de agenția rusă de știri TASS.

UPDATE 14:00 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o vizită surpriză pe linia frontului în Bahmut, din regiunea Donețk, unde forțele ucrainene și cele rusești duc lupte crâncene de luni de zile.

UPDATE 12:00 - Compania de stat rusă Transneft, care are un monopol asupra sistemului de conducte prin care este transportat țițeiul în Rusia, susține că a primit cereri din partea Germaniei și a Poloniei pentru a le aproviziona cu petrol anul viitor, relatează Reuters.

UPDATE 11:15 - Statul Major General al forțele armate ucrainene susține că Rusia a pierdut 99.230 de soldați de la începutul războiului, aproximativ 430 de militari ruși fiind uciși în ultimele 24 de ore, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE 9:01Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a pretins că a vizitat duminică „pozițiile rusești înaintate" din Ucraina, însă oficialul ar fi mers de fapt la 80 de kilometri de linia frontului, în Crimeea, peninsulă anexată ilegal de Rusia în 2014, relatează Radio Europa Liberă, citat de The Kyiv Independent.

UPDATE 8:15 - Liderul rus Vladimir Putin a ordonat luni Serviciului Federal de Securitate (FSB) să intensifice supravegherea societăţii ruseşti şi a graniţelor ţării pentru a preveni riscurile din străinătate şi cele reprezentate de „trădătorii din interior”, relatează Reuters.

UPDATE 7:11 - Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu intenţionează să "absoarbă" Belarusul, ca răspuns la o întrebare în timpul unei conferinţe de presă susţinută luni, la Minsk, cu omologul său belarus Alexander Lukaşenko, potrivit CNN. 

UPDATE 6:50 - Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Bahmut din regiunea Donețk, rămâne "cel mai fierbinte punct" din întreaga linie de front de 1.300 de kilometri, în timp ce forțele rusești încearcă neîncetat să pătrundă în oraș, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE 01:00 - Zelenski: Rusia a pierdut deja aproape 99.000 de soldaţi
„Rusia a pierdut deja aproape 99.000 de soldaţi în Ucraina. Nimeni din Moscova nu are un răspuns. Ei duc război şi irosesc vieţile oamenilor - vieţile altor oameni, nu celor dragi, nu propriile vieţi, ci alţii - şi numai pentru că un grup din Kremlin nu poate admite greşeli şi se teme teribil de realitate. Dar realitatea vorbeşte de la sine”, preşedintele ucrainean, în discursul său obişnuit de seară.

UPDATE 00:50 - La Kiev: până la 10 ore fără electricitate
Situaţia energiei electrice la Kiev rămâne dificilă, „10 ore fără electricitate sunt, din păcate, o realitate astăzi”, a anunţat de CEO-ul furnizorului de energie electrică Yasno, Sergei Kovalenko, pe Facebook, după cum a scris Ukrainska Pravda. Potrivit lui Kovalenko, toată infrastructura critică - spitale, servicii de apă, metroul - este alimentată şi există lumină pentru aproximativ 20% din populaţie. „Este greu de prezis cât de repede vom reveni la stabilizare. Sper că mâine va fi puţin mai bine”, a adăugat Kovalenko.

UPDATE 00:30 - Kiev: presiune din partea lui Putin, dar Lukaşenko nu vrea să intre în război
În timpul vizitei sale la Minsk, Putin a făcut presiuni pe Lukaşenko să accepte să trimită trupe belaruse în război împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, preşedintele Belarusului nu doreşte cu adevărat să facă acest pas, susţine Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, după cum a informat Ukrinform. „Putin solicită intervenţia directă a Belarusului în războiul cu ţara noastră. Din câte ştim, din câte avem informaţii, nici Lukaşenko şi nici cetăţenii săi nu au o dorinţă mare. Dar ruşii vor face acum tot posibilul şi imposibilul pentru a-l forţa pe Lukaşenko să participe. Vom vedea ce decizie va fi luată în viitorul apropiat”, a spus Danilov.

UPDATE 00:00 - Putin: Menţin relaţii de lucru cu mulţi, inclusiv cu Macron
Preşedintele rus Vladimir Putin spune că menţine relaţii de lucru „cu mulţi omologi, inclusiv Macron”, consemnează Tass, referindu-se la conferinţa de presă de la finalul întâlnirii dintre preşedintele rus şi omologul său din Belarus, Alexander Lukaşenko.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina lukasenko putin