Război în Ucraina - Ziua 222 - Trupele ucrainene au înaintat zeci de kilometri de-a lungul râului Nipru - LIVE TEXT -
Trupele ucrainene au reuşit luni cea mai puternică înaintare în sud de la începutul războiului cu Rusia, străpungând frontul şi avansând de-a lungul râului Nipru, înaintare care ameninţă liniile de aprovizionare ale trupelor ruse aflate în provincia Herson pe malul de est al Niprului, relatează Reuters. Inclusiv surse ruseşti au recunoscut că o ofensivă ucraineană condusă cu tancuri a înaintat zeci de kilometri de-a lungul malului vestic al Niprului, unde au fost recucerite zeci de sate.
UPDATE 00.00 - Forțele rusești alungate din orașul strategic din estul Ucrainei Lîman, în regiunea Donețk, s-au mutat înapoi spre orașul Kreminna, la est, "pentru a ține linia" frontului, potrivit unui oficial militar american de rang înalt.
Oficialul a calificat eliberarea orașului Lîman de către forțele ucrainene drept o "realizare operațională semnificativă", deoarece era folosit de forțele rusești ca "centru logistic".
"Are un impact asupra capacității de realimentare a forțelor de-a lungul liniei înaintate a trupelor ... în regiunea Harkov până în apropiere de Bahmut și până la sud de Herson", a declarat oficialul.
UPDATE 23.00 - Statele Unite urmăresc „îndeaproape” acțiunile Rusiei la centrala nucleară de la Zaporojie, în contextul îngrijorărilor că președintele Vladimir Putin ar putea escalada războiul pe care l-a declanșat în Ucraina, și își „analizează bine” răspunsul pentru orice eventuală folosire a armelor nucleare de către Rusia - a declarat la CNN John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.
„Urmărim cât de îndeaproape putem. Și nu am văzut nimic care să ne determine să ne schimbăm postura strategică de descurajare. Deci, luăm în serios aceste amenințări”, a spus John Kirby la CNN, adăugând că nu sunt indicii că Putin ar fi trecut la pregătiri pentru un atac nuclear.
UPDATE 22.00 - Nava cu ajutoare umanitare franceze pentru Ucraina, care urma să ajungă, marţi, în portul Agigea, nu va mai sosi în ziua stabilită, din motive obiective, informează Ambasada Franţei.
Reprezentanţa diplomatică anunţase, luni, că peste 1.000 de tone de bunuri, constând, printre altele, în vehicule de intervenţie, medicamente şi raţii alimentare, vor sosi printr-un transport maritim, marţi, în portul Agigea.
La sosirea în România, bunurile urmau fi transportate către hub-ul umanitar de la Suceava.
UPDATE 21:00 - Putin concediază un alt general după o serie de înfrângeri în Ucraina.
Președintele rus Vladimir Putin continuă remanierea haotică a personalului militar de vârf, care eșuează în Ucraina sub atacul Forțelor Armate ale Ucrainei în avans.
Potrivit RBC, citând o sursă bine informată și date din Registrul Unificat de Stat al Entităților Juridice, Putin l-a înlocuit pe comandantul Districtului Militar de Vest - cheia dintre cele cinci districte din divizia militar-administrativă a țării, care reprezintă aproape 40% din forțele terestre cu o putere totală de peste 400.000 de oameni.
UPDATE 20:17 - Jurnalista rusă anti-Putin, Marina Ovsyannikova, ar fi fugit din arestul la domiciliu, împreună cu fiica sa.
Marina Ovsyannikova, în vârstă de 44 de ani, a primit două luni de arest la domiciliu în august și riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată de răspândirea de știri false despre forțele armate ale Rusiei.
Cazul se referă la un protest din iulie, când ea a stat pe malul unui râu, vizavi de Kremlin, și a afișat un poster în care îl numea pe președintele Vladimir Putin un criminal și pe soldații săi fasciști.
Termenul de arest la domiciliu ar urma să dureze până la 9 octombrie.
Cu toate acestea, postul de știri de stat Russia Today a relatat sâmbătă că ea a fugit împreună cu fiica sa și că nu se știe unde se află.
UPDATE 19:40 - Trupele ucrainene au înaintat zeci de kilometri de-a lungul râului Nipru.
Trupele ucrainene au reuşit luni cea mai puternică înaintare în sud de la începutul războiului cu Rusia, străpungând frontul şi avansând de-a lungul râului Nipru, înaintare care ameninţă liniile de aprovizionare ale trupelor ruse aflate în provincia Herson pe malul de est al Niprului, relatează Reuters.
Inclusiv surse ruseşti au recunoscut că o ofensivă ucraineană condusă cu tancuri a înaintat zeci de kilometri de-a lungul malului vestic al Niprului, unde au fost recucerite zeci de sate.
Aceste succese ucrainene în sud survin după cele obţinute recent în est şi care au întors în defavoarea Rusiei cursul războiului, deşi Moscova a încercat să ridice miza prin anexarea provinciilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, prin ordonarea unei mobilizări parţiale şi lansarea de ameninţări cu represalii nucleare.
UPDATE 19:12 - Directorul centralei nucleare Zaporojie a fost eliberat.
Directorul general al centralei nucleare ucrainene din Zaporojie, arestat vineri de Rusia, care controlează instalaţia, a fost eliberat, a anunţat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi. „Salut eliberarea lui Igor Muraşov. Am primit confirmarea că s-a întors acasă sănătos şi bine”, a scris pe Twitter directorul general al AIEA Rafael Grossi.
UPDATE 17:22 - Într-un sat din regiunea Harkov, o altă cameră de tortură a fost găsită într-o piviniță a rușilor.
Polițiștii au găsit și o altă cameră de tortură în pivniță, unde localnicii erau ținuți în condiții inumane - oamenii erau intimidați, bătuți și batjocoriți.
Poliția notează că invadatorii ruși au lăsat case jefuite, murdărie și canalizare - marca comercială a „lumii rusești”.
UPDATE 17:11 - Uniunea Europeană a semnat un Memorandum de Înțelegere pentru a oferi Ucrainei 5 miliarde de euro în asistență macrofinanciară.
„UE a semnat un memorandum de înțelegere pentru a oferi Ucrainei 5 miliarde de euro în asistență macrofinanciară. Sunt recunoscător Ursula von der Leyen (Președintele Comisiei Europene - Ed.) și Valdis Dombrovskis (vicepreședinte executiv al CE). - Ed.) pentru această decizie”, a scris Shmyhal.
UPDATE 14:43 - Decretul de mobilizare al lui Putin la război crează tot mai multe controverse. Șeful comisariatului militar din sud-estul Rusiei a fost dat afară după ce jumătate din recruții proaspăt mobilizați au fost trimiși acasă pentru că nu îndeplineau criteriile de încorporare, potrivit guvernatorului regiunii. Între timp, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu promite că femeile nu vor fi chemate la război.
Jumătate din bărbații mobilizați pentru război într-o regiune din Rusia, au fost trimiși acasă pentru că nu îndeplineau condițiile. Din cauza acestui fapt, șeful comisariatului militar din regiunea Kabarovsk a fost dat afară, a declarat guvernatorul regiunii. Acesta a precizat totodată că că eliberarea din funcție a comisarului nu va afecta planul de mobilizare stabilit de Putin.
UPDATE 14:00 - Rusia nu știe nici la 4 zile după ce președintele Vladimir Putin a anunțat anexarea teritoriilor ucrainene ocupate suprafața exactă a teritoriului pe care spune că l-a anexat formal.
UPDATE 12:33 - Forțele ucrainene ar fi recucerit, luni, mai multe orașe de-a lungul malului vestic al râului Nipru, în sudul Ucrainei, Moscova fiind forțată să cedeze teritoriu de-a lungul unei a doua linii de front importante. Avansul vine la doar câteva zile după ce a pretins că l-a anexat, subliniază jurnaliștii Reuters.
UPDATE 11:05 - Corveta pentru Marina ucraineană „Hetman Ivan Mazepa” a fost lansată în Turcia. Este prima navă de acest fel din dotarea Marinei ucrainene, fiind adaptată pentru toate tipurile de rachete antinavă.
The corvette for the #Ukrainian Navy "Hetman Ivan Mazepa" was launched in #Turkey.
— NEXTA (@nexta_tv) October 3, 2022
This is the first ship of its kind to be in service with the Ukrainian Navy. The corvette will be adapted to all types of anti-ship missiles. pic.twitter.com/Jp7nXAnQ9m
UPDATE 10:50 - Numărul pierderilor de vieți omenești în rândul soldaților ruși a depășit 60.000, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene în actualizarea pierderilor zilnice ale Rusiei de la începutul războiului.
#Russian losses according to the General Staff of the Armed Forces of #Ukraine. pic.twitter.com/9UdkQvtqvo
— NEXTA (@nexta_tv) October 3, 2022
UPDATE 10:30 - Atac asupra orașului Zaporojie, luni dimineață. Forţele ruse au lansat 10 rachete sol-aer S-300. Au fost distruse mai multe clădiri din infrastructura civilă, printre care și un centru de reabilitare pentru copii cu nevoi speciale, a anuțat administratorul militar al regiunii, potrivit Unian.
UPDATE 8:50 - Curtea Constituțională a Rusiei a recunoscut tratatele internaționale privind admiterea celor 4 enclave separatise din Ucraina în teritoriul Federației Ruse. Motivul principal a fost nevoia "de a salva viețile locuitorilor din cele 4 regiuni".
UPDATE 8:40 - Mobilizarea parțială dispusă de președintele rus Vladimir Putin pe 21 septembrie continuă să fie una haotică. Dovezi în acest sens apar zilnic. Cea mai recentă dintre ele relevă că jumătate dintre bărbații mobilizați într-o regiune din Rusia au fost trimiși înapoi acasă, iar comisarul militar însărcinat să se ocupe de acest proce a fost demis. Motivul: oamenii nu îndeplineau criteriile de recrutare.
UPDATE 05:00 - Papa a făcut apel la pace
Papa Francisc i-a solicitat preşedintelui rus Vladimir Putin să oprească „această spirală de violenţă şi moarte” declanşată în Ucraina. Criza generată de război poate escalda şi iminenţa unui atac nuclear va avea consecinţe globale impredictibile.
UPDATE 03:45 - Ucraina pune la îndoială angajamentele Franţei. De ce ajutorul militar al francezilor este insignifiant
UPDATE 02:30 - Liderii Uniunii Europene pregătesc o nouă etapă în domeniul energiei. Discuţiile se vor axa pe stăpânirea creşterii preţurilor
UPDATE 01:50 - Casa Albă promite sprijin suplimentar Ucrainei. Consilierul prezidenţial Sullivan s-a întâlnit la Istanbul cu directorul administraţiei prezidenţiale ucrainene
UPDATE 00:00 - Arma Apocalipsei, desfăşurată în Arctic
NATO a trimis o notă informativă către ţările sale membre în care avertizează asupra mobilizării submarinului nuclear rus "K-329 Belgorod", purtător al torpilei nucleare Poseidon, cunoscută şi sub numele de Arma Apocalipsei, relatează duminică cotidianul italian "La Repubblica".
Noul submarin a fost lansat la apă în luna iulie, iar acum este ascuns în apele arctice după posibila sa implicare în sabotarea gazoductelor Nord Stream, potrivit mai multor surse neoficiale.
NATO se teme că misiunea sa este acum de a testa super-torpila Poseidon, un proiectil capabil să călătorească până la 10.000 de kilometri sub apă şi apoi să explodeze în apropierea coastei pentru a provoca un tsunami radioactiv.
Acţiunea ar putea duce la un dezastru ecologic.
Putin intenţionează printr-o demonstraţie de forţă să intimideze NATO şi Ucraina.