MENIU

Război în Ucraina, ziua 206 - Zelenski acuză Rusia de genocid, Moscova neagă faptele. Macron transmite un mesaj dur

Razboi in Ucraina

Sute de cadavre, unele cu mâinile legate la spate, au fost găsite îngropate pe un teritoriu recucerit de la armata rusă. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit descoperirea macabră drept o dovada evidentă a crimelor de război comise de invadatori. Zelenski face apel la partenerii Ucrainei să continue procesul de înarmare al ţării sale.

UPDATE 23:05 - Forţele ruse îşi pregătesc posibile căi de retragere din regiunea Herson (sud), unde au scufundat în Nipru nouă vagoane pentru a improviza o trecere în zona hidrocentralei Kahovskaia, afirmă Statul Major al armatei ucrainene într-un buletin informativ sâmbătă seara, citat de Unian şi Ukrainska Pravda.

UPDATE 20:40 - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat, sâmbătă, că ZNPP – centrala nucleară Zaporojie este din nou conectată la reţeaua electrică naţională a Ucrainei, inginerii reparând una dintre cele patru linii externe principale de electricitate care erau avariate din cauza războiului.

UPDATE 18:46 - Rusia organizează ample jocuri de război în regiunea arctică. Mai exact, este vorba de exerciții militare care au loc în apropiere de statul american Alaska. Participă inclusiv submarine cu propulsie nucleară. 

UPDATE 16:35 - Republica Cehă, care asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, a cerut sâmbătă crearea unui tribunal internaţional pentru crime de război, după descoperirea a sute de corpuri înhumate sumar în nord-estul Ucrainei, relatează AFP.

UPDATE 07:00 - Macron condamnă masacrele Izyum cu „cea mai mare fermitate”
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a condamnat „cu cea mai mare fermitate atrocităţile comise la Izium, Ucraina, sub ocupaţia rusă”, după descoperirea a sute de cadavre îngropate sumar în apropierea oraşului recucerit de Kiev în ultimele zile. „Călăii lor vor trebui să răspundă pentru faptele lor. Nu există pace fără dreptate”, a adăugat preşedintele francez într-un tweet.

UPDATE 05:00 - Cel puţin patru oficiali instalaţi de ruşi au fost ucişi şi mai multe persoane rănite, au declarat oficialii separatişti, în atacuri asupra a trei zone diferite ale Ucrainei ocupate de trupele ruse.

UPDATE 04:00 - Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că ofensiva Ucrainei împotriva armatei ruse a fost foarte eficientă, dar a avertizat că naţiunile ar trebui să se pregătească pentru un război în regiune pe termen lung.

UPDATE 03:00 - Zelenski se înclină în faţa Nike, după ce compania americană a decis sa se retragă de pe piaţa din Rusia
UPDATE 02:00 - Putin: Contraofensiva Ucrainei nu va schimba planurile Rusiei
UPDATE 00:00 - Rusia efectuează exerciţii militare în Marea Arctică, lângă Alaska

Mai multe articole despre:
Razboi in Ucraina