MENIU

Război în Ucraina, ziua 203. Contraofensiva ucraineană da roade. Ruşii părăsesc fără luptă localităţile ocupate - LIVE TEXT

Război Ucraina-Rusia

Ucraina vrea să îşi elibereze întreg teritoriul de sub ocupaţia rusă după ce contraofensiva sa a recuerit peste 8000 de km pătraţi. Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski se arată încrezător în obiectivele ţării sale. Trupele ruse bat în retragere, însă lasă în urmă mărturia tăcută a trecerii lor: jafuri, crime şi alte abuzuri comise împotriva populaţiei ucrainene.

UPDATE 18:30 După ce au suferit o înfrângere rușinoasă în fața contraofensivei ucrainene, rușii se răzbună bombardând infrastructura, cu scopul de a face rău populației. 8 rachete rusești au lovit miercuri zona amenajărilor hidrografice din apropierea orașul Krivoi Rog, iar oficiali ucraineni avertizează că nivelul apelor unui râu a început să crească și poate fi o amenințare serioasă pentru oraș.

UPDATE 18:30 Inspectorul armatei germane susține că actuala contra-ofensivă ucraineană nu are suficientă forță încăt să forțeze „Rusia să se retragă pe un front larg”. În plus, este posibil ca Mosocva să deschidă un nou front, una dintre direcții putând fi Republica Moldova.

UPDATE 15:05 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat miercuri într-o zonă recent eliberată din estul Ucrainei şi a declarat că forţele recuceresc din ce în ce mai mult teritoriu în urma retragerii ruşilor, relatează DPA.

"Ne îndreptăm doar într-o singură direcţie - înainte şi până la victorie", a declarat el.

UPDATE 12:36 - Președintele rus Vladimir Putin a sosit la Forumul Economic de Est, desfășurat în Estul îndepărtat al Rusiei, însoțit de 12 medici de la Spitalul Clinic Central (CCH) Kremlin. Ei au zburat la Vladivostok cu 10 zile înaintea președintelui și au fost plasați în carantină într-un hotel de pe insula Russky, scrie BBC.

UPDATE 10:25 - Principalul emisar al lui Vladimir Putin pentru Ucraina i-a spus liderului rus, la începutul războiului, că a ajuns la un acord provizoriu cu Kievul care ar satisface cererea Rusiei ca Ucraina să rămână în afara NATO, dar Putin l-a respins și a continuat campania militară, au declarat Reuters surse apropiate de conducerea rusă.

UPDATE 10:07 - Statele Unite au anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina.

Casa Albă se pregătește să anunțe un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în viitorul apropiat, a declarat John Kirby, coordonatorul de comunicații strategice al Consiliului de Securitate Națională.

„Cred că veți vedea un alt pachet de ajutor în zilele următoare. Tinem pasul cu ucrainenii, vorbim cu ei in fiecare zi”, a declarat Kirby pentru CNN. Potrivit lui, Statele Unite în „timp real” află despre nevoile militare ale Ucrainei.

UPDATE 05:00 - Cancelarul german Olaf Scholz vrea o soluţie echitabilă în privinţa războiului din Ucraina de la preşedintele rus Vladimir Putin. Cancelarul german Olaf Scholz a purtat conversaţii telefonice cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Aceasta este prima conversaţie dintre cei doi lideri şi a durat aproximativ 90 de minute.

Potrivit Agenţiei Germane de Presă (DPA), Scholz a insistat să se ajungă cât mai curând la o soluţie diplomatică a crizei ucrainene printr-o încetare imediată a focului şi retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

În cadrul discuţiilor, au fost abordate şi problemele asigurării securităţii la centrala nucleară de la Zaporojie şi a exportului de cereale ucrainene din porturile Mării Negre.

UPDATE 04:30 - Localităţile eliberate de armata ucraineană exultă de bucurie. Localnicii au fost terorizaţi de trupele ruse în timpul ocupaţiei.

UPDATE 04:00 - Biden: Ucraina a făcut progrese, dar este dificil de prezis dacă va întoarce soarta războiului

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina