MENIU

Război în Ucraina - Ziua 194 - Rușii atacă furibund, dar fără rezultate. Oficial britanic: Nu și-au atins obiectivele strategice. Ce PROMITE Peskov - LIVE TEXT

În cea de-a 194-a zi a războiului din Ucraina, ambele tabere își intensifică atacurile. Rușii au reluat loviturile aeriene asupra Ucrainei, în timp ce contraofensiva ucraineană face progrese verificabile în sud și est.

UPDATE 23:51 - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi-a exprimat luni speranţa ca noul premier britanic, Liz Truss, să-i ajute ţara "să contracareze eforturile distructive" ale Rusiei, notează AFP.

"Cred că împreună vom fi în măsură să facem mai mult pentru a ne proteja popoarele şi a contracara toate eforturile distructive ale Rusiei", a declarat Volodimir Zelenski în cursul declaraţiei video din fiecare seară, difuzată pe reţelele de socializare.

"Esenţial este să ne păstrăm unitatea, ceea ce cu siguranţă se va întâmpla", a adăugat el.

UPDATE 22:45 - Franţa şi Germania vor ca Uniunea Europeană să stabilească „o contribuţie” pe care ar trebui să o plătească operatorii din sectorul energiei care obţin profituri mult superioare costurilor de producţie şi care ulterior se va repartiza între ţările membre, relatează EFE.

UPDATE 22:10 - Statul Major: În ultimele 24 de ore, Rusia a lansat 40 de rachete și 25 de atacuri aeriene asupra Ucrainei.

Statul Major al Ucrainei a raportat, pe 5 septembrie, că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropierea a nouă așezări. De asemenea, au respins forțele ruse din pozițiile lor din regiunea Donețk.

UPDATE 21:45 - Pe 5 septembrie, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că Gazprom, care deține monopolul pentru exporturile de gaz rusesc, va relua livrările de gaz către Europa prin conducta Nord Stream 1 doar după ridicarea sancțiunilor impuse.

UPDATE 21:30 - Un incendiu a izbucnit la depozitul de combustibil din regiunea Dnipro din cauza loviturilor rusești.

Serviciul de Urgență al Regiunii Dnipro a declarat că forțele ruse au tras două rachete într-un depozit de combustibil din districtul Krivorizkii din regiune. Mai multe informații în acest sens nu au fost furnizate încă.

UPDATE 19:46 -  Rusia "continuă să piardă echipamente și personal semnificativ", a declarat ministrul britanic al Apărării Ben Wallace, într-un discurs susținut în fața deputaților din Camera Comunelor. Oficialul estimează că până în prezent peste 25.000 de soldați ruși și-au pierdut viața, iar în total, dacă includem și soldații răniți, luați prizonieri sau zecile de mii de dezertori, pierderile s-ar ridica la peste 80.000 de persoane. 

UPDATE 17:00 - Un tribunal din Rusia l-a condamnat luni pe fostul jurnalist de investigații Ivan Safronov la 22 de ani într-o colonie penală, după ce l-a găsit vinovat de ”trădare”, acesta fiind un caz de referință pentru represiunea Kremlinului asupra libertății presei, conform Reuters.

UPDATE 16:45 - ​Ultimul reactor operațional al centralei nucleare Zaporojie din Ucraina a fost debranșat de la rețea, luni, potrivit anunțului făcut de operatorul ucrainean de stat Energoatom.

UPDATE 16:25 - Ministerul rus de Externe a anunțat, luni, că a impus sancțiuni împotriva a 25 de oficiali americani și „personalități culturale”, printre care și cunoscuții actori Ben Stiller și Sean Penn. Numărul total al cetățenilor americani împotriva cărora autoritățile de la Moscova au impus sancțiuni a ajuns în prezent la 1.073 de persoane.

UPDATE 13:30 - Partizanii ruși care susțin că au omorât-o pe fiica așa-zisului ideolog de la Kremlin, propagandistul Aleksandr Dughin, cred că sfârșitul lui Vladimir Putin va fi exact ca în cazul lui Nicolae Ceaușescu, în cel mai negru scenariu.

UPDATE 13:00 - Doi inspectori de la AIEA ar putea rămâne la centrala nucleară de la Zaporojie, din misiunea de 6 membri. Un purtător de cuvânt al misiunii AIEA a transmis că doi experți vor rămâne sigur la centrală. Potrivit unuia dintre reprezentanții consiliului principal al administrației militaro-civile din regiune, Vladimir Rogov, nu este clar încă dacă vor rămâne permanent sau este vorba despre o perioadă limitată de timp. Misiunea urmează să-și încheie verificările marți, la o săptămână de la sosirea lor. Tot marți ar urma să și plece echipa de specialiști AIEA, scrie CNN.

UPDATE 9:00 - Volodimir Zelenski nu renunță la Crimeea nici după avertismentele de la Kremlin. Președintele Ucrainei a promis că peninsula anexată ilegal de Vladimir Putin va deveni unul din cele mai vizitate locuri din Europa, după ce o vor recupera forțele ucrainen

UPDATE 9:00 - Bilanțul pierderilor de partea trupelor ruse a fost anunțat de Forțele Armate din Ucraina: aproape 50.000 de soldați ruși au căzut victime pe frontul din Ucraina

UPDATE 8:30 - O conductă de gaz a fost avariată și a luat foc în urma bombardamentelor, în regiunea Dinețk, în orașul Horlivka, ocupat de ruși.

UPDATE 7:30 - Un depozit de arme și muniție din regiunea Harkov a fost aruncat în aer, luni dimineață.  

UPDATE 7:00 - Forțele ucrainene avansează de-a lungul mai multor axe din vestul regiunii Kherson și au asigurat teritoriu peste râul Siverskyi Donets în regiunea Donețk, potrivit analizei zilnice a Institutului pentru Studiul Războiului, cu sediul la Londra..

Ultimele evoluții în zonă:

Primii soldaţi ai brigăzii germane au sosit duminică în Lituania, conform promisiunii NATO de a întări flancul estic pe fondul invaziei ruse în Ucraina, transmite AFP. Unitatea de comandă a brigăzii, formată dintr-o sută de soldaţi şi echipament militar, a sosit la Klaipeda cu feribotul de la Kiel (Germania). Aproximativ 1.500 de soldaţi germani sunt dislocaţi în prezent în Lituania ca parte a grupului tactic de luptă multinaţional al NATO creat în 2017.

Kremlinul se aşteaptă ca relaţiile să revină la normal la un moment dat între Rusia şi Occident în pofida tensiunilor istorice existente în prezent, potrivit unei declaraţii făcute duminică de purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, informează dpa.


Mai multe articole despre:
razboi ucraina rusia atac atacuri rachete putin zelenski