MENIU

Război în Ucraina, ziua 155. Contraofensiva ucraineană, concentrată în zona Hersonului controlat de ruși. Obiective startegice din zona capitalei Kiev, din nou în vizorul rușilor - LIVE TEXT -

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

Ucraina se concentrează pe blocarea căilor de acces în orașul Herson, controlat în totalitate de trupele ruse. În schimb, armata rusă încearcă să slăbească apărarea capitalei Kiev. Mai mulți morți și răniți au fost raportați în urma atacurilor din zona Bakhmut și Nikolaev. Potrivit oficialilor americani, cel puţin 75.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi, de la debutul invaziei, pe 24 februarie.

UPDATE 08:54 - Ucraina a lovit din nou cel mai important pod de peste Nipru. Rușii din Herson sunt izolați, armata lor vulnerabilă -Raportul britanicilor

UPDATE 08:02 - Trei civili au fost răniți în urma atacurilor din regiunea Harkiv, doi bărbați și un băiat de 12 ani, a transmis primarul orașului Derhaci, Viacheslav Zadorenko, citat de Kyiv Independent. Edilul a cerut evacuarea populației din localitate.

Rușii au lovit și obiective de infrastructură din regiunea Kiev, în districtul Vîșhorod, la nord de capitala Ucrainei. Echipajele serviciului de urgență sunt la fața locului. Încă nu se știe nimic despre eventuale victime.

Pe de altă parte, armata ucraineană ar fi distrus două depozite de muniții rusești și cinci fortărețe în sudul Ucrainei. Comandamentul Operațional „Sud” raportează că au distrus trei tancuri rusești T-72, un obuzier „Gvozdika” și două obuziere „Msta-S”, trei vehicule blindate de minare, un complex de mortar Sani și alte trei vehicule militare.

UPDATE 07:42 - Ocupanții ruși din Mariupol condiționează distribuirea ajutoarelor umanitare către populația civilă de cooperarea acesteia, potrivit ultimului raport al Institutului pentru Studierea Războiului.

Think tank-ul american precizează că rușii folosesc ajutorul alimentar și alte tipuri de asistență umanitară pentru a forța populația să ”demineze și să curețe molozul” în Mariupol. Refuzul de a coopera a dus, de asemenea, la măsuri privind ”importul de ruși” ca mână de lucru pentru teritoriile ocupate, fie că este vorba despre îndeplinirea unor sarcini de bază, cum ar fi curățarea molozului, fie redeschiderea afacerilor locale sau funcționarea noii administrații ale ocupanților.

UPDATE 07:31 - Nouă rachete au lovit regiunea Cernihiv, potrivit guvernatorului Viacheslav Chaus citat de Kyiv Independent.

Mai multe rachete au fost lansate de pe teritoriul Belarusului, lovind comunitatea Honcharivska joi, începând cu ora locală 5 a.m. Comandamentul Operațional „Nord” al Ucrainei raportează că nouă rachete au căzut în pădurea din apropierea comunității. Nu există încă informații despre victime.