MENIU

Război în Ucraina: Polonia cere "reacţie imediată", Cehia condamnă "agresiunea barbară", Ungaria invocă "cel mai rău scenariu"

Liderii statelor din fostul bloc comunist european au transmis mesaje de îngrijorare și condamnatre după intervenția militară masivă a Rusiei în Ucraina. 

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut joi dimineaţă o reacţie imediată şi "cele mai dure sancţiuni" ;la adresa Rusiei, transmite Reuters, conform Agerpres.

'Trebuie să răspundem imediat agresiunii criminale a Rusiei asupra Ucrainei', a scris Morawiecki pe Twitter.

'Europa şi lumea liberă trebuie să-l oprească pe Putin. Consiliul European de astăzi ar trebuie să aprobe cele mai dure sancţiuni posibile. Sprijinul nostru pentru Ucraina trebuie să fie real', a continuat premierul polonez.

La Praga, ministrul de externe ceh Jan Lipavsky a condamnat ceea ce a numit un "act barbar de agresiune", la care Cehia va răspunde alături de aliaţi.

"Decizia Kremlinului de a lansa un atac complet neprovocat este inacceptabilă şi în contradicţie cu dreptul internaţional', a postat el pe Twitter. "Împreună cu aliaţii, vom răspunde acestui act barbar de agresiune".

Și şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, a subliniat că "războiul este cel mai rău scenariu".

"Misiunea acum, ca întotdeauna, este să garantăm securitatea poporului ungar', a transmis el pe pagina oficială de Facebook.

'Ambasada noastră la Kiev funcţionează şi este pregătită să-i ajute pe ungurii care se află acum în Ucraina', a adăugat oficialul maghiar.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina polonia cehia ungaira rusia