MENIU

Război în Orientul Mijlociu. Germania își evacuează angajații de la ambasada din Beirut cu un avion militar

Armata israeliană aproape că a transformat în moloz mare parte din capitala Libanului. Foto/Profimedia

Devine tot mai clar că Israelul va invada Libanul, iar ambasadele străine își evacuează angajații pe ultima sută de metri. Din cauză că nu mai există zboruri comerciale, Germania își va scoate angajații de la ambasada din Beirut cu un avion militar.

Germania a trimis luni un avion militar la Beirut pentru a evacua în special angajaţi ai ambasadei sale în Liban şi familiile lor, au anunţat Ministerele Afacerilor Externe şi Apărării germane, informează AFP.

Circa 110 de pasageri se aflau la bordul avionului A321 al forţelor aeriene germane (Luftwaffe), printre care diplomaţi, alţi membri ai personalului şi unii cetăţeni consideraţi vulnerabili, a detaliat o sursă apropiată de guvernul german pentru France Presse.

Ministerele citate au precizat într-un comunicat că evacuarea a vizat personalul "neesenţial" al ambasadei, care rămâne "operaţională".

 


Trebuie de asemenea repatriaţi angajaţi ai altor organizaţii germane, precum şi familiile lor, şi "cetăţeni germani în mod particular ameninţaţi din cauza unor circumstanţe medicale".

Ambasada Germaniei la Beirut "continuă să îi ajute pe germanii rămaşi în Liban să părăsească ţara cu zboruri comerciale sau cu alte mijloace", potrivit comunicatului. Numeroase companii aeriene şi-au suspendat zborurile cu destinaţia Beirut, iar posibilităţile de plecare cu zboruri comerciale din Liban s-au redus.

Potrivit guvernului german, circa 1.800 de cetăţeni germani sunt înregistraţi la celula de criză a reprezentanţei diplomatice din Liban.

Berlinul a dezvăluit în acest sfârşit de săptămână nivelul de criză pentru misiunile sale diplomatice la Beirut, Ramallah şi Tel Aviv.

Organizaţia şiită libaneză Hezbollah a deschis focul împotriva Israelului la începutul războiului din Fâşia Gaza, declanşat de atacul mişcării palestiniene Hamas asupra teritoriului israelian pe 7 octombrie 2023.

Israelul a lansat în urmă cu o săptămână o campanie de bombardamente masive asupra obiectivelor Hezbollah din sudul şi estul Libanului, precum şi în suburbiile de sud ale Beirutului, făcând peste 700 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii libanez. Şeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis vineri în una dintre aceste lovituri, în sudul capitalei libaneze.

Aceste lovituri au dus la importante deplasări ale populaţiei, atât în interiorul Libanului, cât şi spre Siria.