MENIU

RAVAGII în Mexic din cauza unei mutații coronavirus - a provocat 90 la sută din noile îmbolnăviri. În ce țări a mai fost depistată

O nouă variantă a coronavirusului original este răspunzătoare pentru aproape 90 la sută din infectările din Mexic din luna februarie, susțin cercetătorii. Concluzia vine după ce biologii care au studiat noua mutație SARS-CoV-2 dezvoltată încă din octombrie 2020, spun că are o mai mare transmisibilitate în comparație cu virusul original.

 

Directorul departamentului pentru cercetare moleculară din cadrul Institutului de Diagnostic şi Referinţă Epidemiologică (INDRE), Jose Ernesto Ramirez, a anunțat că noua mutație "ar putea avea o mai mare transmisibilitate" și ar fi provocat 87,23% dintre cazurile de COVID-19 studiate în Mexic în luna februarie.

Ramirez menționează însă că „deocamdată nu este adecvat să o numim o nouă variantă mexicană".

„Putem face o solicitare pentru a fi denumită această variantă cu un nume specific, dar nu este încă potrivit pentru a o desemna ca nouă variantă mexicană", a declarat Ramirez.

Noua tulpină descoperită în Mexic a primit denumirea B.1.1.222 şi prezintă o mutaţie T478K, a precizat el.

Ramirez a mai explicat că această „creştere semnificativă” a circulaţiei mutaţiei în Mexic este asemănătoare cu ceea ce s-a întâmplat şi în alte ţări care au detectat noi variante, precum Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud. Oficialul de la INDRE a adăugat că această mutaţie "a fost depistată şi în Canada, în Statele Unite şi în unele ţări din Europa şi Africa", relatează Agerpres.

Potrivit lui Ramirez, această nouă variantă prezintă câteva mutaţii importante ce pot avea un impact asupra sănătăţii publice, ţinând cont de modul în care s-a răspândit în rândul populaţiei.

„Cu siguranţă poate avea o mai mare transmisibilitate. De aceea sugerăm să se efectueze studii virusologice, epidemiologice şi clinice, pentru a vedea dacă are sau nu are un impact semnificativ asupra populaţiei", a anunțat Ramirez.

Mexicul a înregistrat în ultimele 24 de ore 877 de noi decese asociate maladiei COVID-19, astfel încât cifra totală a victimelor se ridică la 183.692, potrivit Ministerului Sănătăţii. Au fost raportate, de asemenea, 8.642 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, iar bilanţul total al contagierilor a ajuns la 2.069.370 de cazuri.

Mexicul ocupă locul al 13-lea în topul infectărilor COVID-19 și al treilea loc în topul negru al deceselor, după Statele Unite şi Brazilia, potrivit Universităţii americane Johns Hopkins.