MENIU

RATE plătite la cursul la care ai făcut creditul. Bancherii români spun NU

Băncilor nu le convin legile care îi avantajează pe clienţi

O sentință europeană e interpretată diferit de băncile din România. Le-ar fi favorabilă românilor care au credite în franci, cred avocații, dar bancherii spun că este vorba despre un caz specific.

Curtea Europeană de Justiţie a judecat plângerea unui cetățean din Ungaria și a hotărât că împrumutul în franci poate fi returnat la un curs mai bun.

Dacă decizia s-ar aplica la nivel european, aproximativ 100.000 de români care au făcut împrumuturi în franci elvețieni ar avea ratele bancare înjumătățite.

Bancherii români încearcă să explice că decizia judecătorilor din Ungaria nu se poate aplica şi în România, scrie Digi24.ro.

„E o decizie europeană care se referea la cu totul altceva şi nu la cursul istoric din trecut, ci la diferenţa dintre cursul de cumpărare şi vânzare pe un caz şi o speţă cu totul specifică", spune Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor.

Avocaţii spun însă că judecătorii europeni tocmai asta reglementează: faptul că atunci când achiţi creditul nu trebuie să plăteşti mai mult decât suma împrumutată doar din cauza diferenţei de curs valutar.

„Această decizie este clară. Practic, face banca un speculator pe valută în relaţiile cu consumatorii. Face ca aceste credite în franci elveţieni să fie nimic mai mult decât produse financiare toxice", spune avocatul Gheorghe Piperea.

„E o industrie prea complicată ca să găseşti o soluţie generală pentru toţi", crede, în schimb, Florin Dănescu. Mai multe aici.

Mai multe articole despre:
null