MENIU

Răsturnare de situaţie: Teodor Baconschi nu a fraudat votul de la Paris!

<p>Teodor Baconschi a c&acirc;ştigat procesul cu Bogdan Diaconu</p>

Instanţa i-a dat câştig de cauză fostului ministru de Externe Teodor Baconschi în procesul cu Bogdan Diaconu, actualul preşedinte al Partidiului România Unită, care îl acuzase pe fostul membru al Executivului că ar fi fraudat votul de la Paris, în 2009.

În iulie 2011, Bogdan Diaconu, actual preşedinte al Partidului România Unită, scria pe blogul său, sub forma unei scrisori deschise adresate lui Teodor Baconschi, pe atunci, ministru de Externe: „Aţi ajuns ministru de Externe pentru că aţi tutelat furtul de voturi pe vremea când eraţi ambasador la Paris. Furtul voinţei libere a românilor nu este un motiv de promovare, ci unul de închisoare”, potrivit Timpolis.ro.

În plus, Bogdan Diaconu îl acuza că nu are noţiuni elementare de democraţie parlamentară, „lucru care nu mă miră de la un om care îşi datorează cariera de ministru faptului că a tutelat furtul de voturi în cel mai stalinist mod cu putinţă, la alegerile prezidenţiale din 2009”. Pentru a da „culoare” celor scrise, Bogdan Diaconu mai scria că, sub patronajul lui Teodor Baconschi, „de mare intelectual, la Expoziţia românească de la Shanghai am fost reprezentaţi cultural de manele pornografice, pe care le ascultaţi, probabil, cu mentorul dumneavoastră de suflet, Traian Băsescu”.

Pentru ca apoi să-l mai acuze că, în timpul ministeriatului său, „a înflorit nepotismul şi favoritismul în minister”. Textul era încheiat în aceeaşi notă: „Acestea sunt numai câteva motive pentru care ar trebui să aveţi minima decenţă de a vă lua catrafusele ruşinoase de la Ministerul de Externe şi de a vă retrage eventual la o mănăstire, unde să vă plângeţi păcatul de a vă fi furat şi trădat ţara”.

Declaraţii pe care Teodor Baconschi le-a apreciat ca fiind acte de discreditare a propriei persoane, prin care i-a fost adusă o gravă atingere dreptului la onoare şi reputaţie, şi, ca atare, l-a acţionat în judecată pe Bogdan Diaconu.

Anterior acestor declaraţii, Bogdan Diaconu lansase altă tiradă împotriva lui Teodor Baconschi. Încadrabilă în acelaşi registru. „Lui Baconschi nu-i pasă de condiţiile în care muncesc români şi din diaspora, ci numai cum poate să le fure voturile la alegeri. (…) Acest lucru nu-l va împiedica pe Baconschi să organizeze cel mai mare furt de voturi din istoria modernă a României. (…) Îl anunţăm doar pe trădătorul Baconschi că istoria i-a rezervat un loc de cinste alături de toţi vânzătorii de neam şi de limbă, de toţi apostaţii şi laşii care au bântuit destinul acestui popor, în loc să fie un apostol al Domnului, în calitate de teolog, Baconschi a devenit o Iudă a neamului românesc. (…) România nu are însă un ministru de Externe, ci un slujbaş slugarnic care se ascunde după uşă atunci când românii sunt jigniţi”.

După un proces de mai bine de trei ani – timp în care nici Judecătoria Sector 6 Bucureşti, nici Tribunalul Bucureşti nu i-au dat câştig de cauză lui Teodor Baconschi, deşi Bogdan Diaconu nu prezentase, nici în faţa primei instanţe, nici în faţa instanţei de apel, vreo probă pentru a-şi susţine acuzaţia potrivit căreia ministrul Baconschi ar fi comis infracţiunea de fraudă electorală – Curtea de Apel Bucureşti a admis recursul formulat de fostul ministru.

Dându-i câştig de cauză şi obligându-l pe Bogdan Diaconu la plata sumei de 100 de lei, cu titlu de despăgubiri civile pentru prejudiciul moral creat, şi la publicarea sentinţei definitive într-un ziar de largă circulaţie. Motivarea Hotărârii Curții de Apel București a fost publicată zilele trecute. „E prima sentinţă care, după ani de minciuni absurd mediatizate, îmi face în sfârșit dreptate”, a fost declaraţia făcută de Teodor Baconschi după decizia magistraţilor.