Răsturnare de situație în Afganistan. Prim-vicepreședintele Amrullah Saleh spune că este liderul legitim al țării și cere rezistență în fața talibanilor
Prim-vicepreşedintele Amrullah Saleh a transmis, marți, la două zile după ce talibanii au preluat puterea în Afganistan, că, potrivit Constituției, el este preşedintele interimar legitim. Acesta a îndemnat la rezistență împotriva talibanilor. După atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA, Saleh, care a condus și serviciul de informații afgan, a devenit o importantă sursă de informaţii pentru CIA.
Anunțul vine în contextul în care preşedintele Ashraf Ghani a fugit din ţară în timp ce talibanii cucereau capitala Kabul.
”Conform Constituţiei afgane, în caz de absenţă, fugă, demisie sau moarte a preşedintelui, prim-vicepreşedintele devine preşedinte interimar. Mă aflu în prezent în ţara mea şi sunt preşedintele legitim interimar. Fac apel la toţi liderii politici pentru a obţine sprijinul lor şi consensul”, a scris Amrullah Saleh în limba engleză, pe Twitter.
Marți, acesta a postat mai multe mesaje. În unul din ele, a transmis că este ”inutil” să se contrazică cu preşedintele SUA, Joe Biden, care a decis retragerea militarilor. Spre deosebire de SUA şi NATO, ”noi nu ne-am pierdut curajul şi vedem oportunităţi imense înaintea noastră. Avertismentele inutile s-au încheiat. Alăturaţi-vă rezistenţei”, a îndemnat acesta în mesajul transmis afganilor.
Prim-vicepreşedintele le-a cerut afganilor să demonstreze că ţara lor ”nu este Vietnam şi că talibanii nu sunt nici departe Vietcong”.
Potrivit AFP, Saleh, inamic jurat al talibanilor, s-a retras în valea Panshir, la nord-est de Kabul, ultima regiune care nu se află încă în mâinile insurgenţilor.
Într-un alt mesaj, acesta a spus că nu-l va trăda niciodată pe Ahmad Shah Massoud, liderul Alianţei Nordului al mujahedinilor, asasinat de doi membri ai Al-Qaida cu puţin înainte de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.
”Nu voi dezamăgi niciodată milioanele de persoane care m-au ascultat. Nu voi fi niciodată sub acelaşi acoperiş cu talibanii. Niciodată!”, a transmis Amrullah Saleh în mesajul postat duminică.
A doua zi au apărut pe reţelele sociale imagini cu el şi cu Ahmad Massoud, fiul lui Ahmed Shah Massoud, în valea Panshir, la marginea masivului Hindu Kush.
Luni, Ahmad Massoud a anunţat, într-un articol publicat în revista franceză ”La Regle du jeu”, că va opune rezistenţă talibanilor şi va continua lupta pentru libertate a tatălui său, un erou al opoziţiei faţă de ocupaţia sovietică.
Citește și: ”Prima conferință de presă a talibanilor după preluarea puterii în Afganistan. Ce promit”
Cei doi par să pună bazele unei rebeliuni împotriva noului regim, bărbaţi înarmaţi începând deja să se grupeze în Panshir. Această vale, greu accesibilă, nu a căzut niciodată în mâinile talibanilor în timpul războiului civil din anii 1990, nici un deceniu mai devreme în cele ale sovieticilor.
Originar din Panshir, Saleh a luptat alături de comandantul Massoud în anii 1990 şi a servit apoi în guvernul acestuia, înainte ca talibanii să-l răstoarne, în 1996, şi să preia puterea, instaurând un regim fundamentalist. El a povestit că talibanii i-au torturat ulterior sora pentru a-l face să iasă din ascunzătoare.
După atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA, la două zile după asasinarea comandantului Massoud, Saleh a devenit o importantă sursă de informaţii pentru CIA.
După căderea talibanilor, între 2004 şi 2010 a preluat şefia Direcţiei naţionale de securitate (NDS), serviciul afgan de informaţii. În această funcţie, şi-a creat o vastă reţea de informatori şi spioni printre talibani, dar şi în Pakistan, unde îşi aveau baza cei mai mulţi dintre liderii lor.
După ce, în 2010, a fost îndepărtat din fruntea NDS, în urma unui atentat împotriva unei conferinţe de pace la Kabul, a revenit în graţii în 2018, ocupând timp de câteva luni funcţia de ministru de Interne, după ce a încheiat o alianţă cu preşedintele Ashraf Ghani, iar în urma alegerilor prezidenţiale din 2019 a devenit prim-vicepreşedinte. Saleh a scăpat cu viaţă din mai multe atentate comise de talibani, ultima dată în septembrie 2020, potrivit Agerpres.