MENIU

Răsturnare de situație despre CUM a început pandemia de COVID-19 - Directorul OMS, noi declarații

Coronavirus

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a promis miercuri că va face totul pentru a obţine "un răspuns" cu privire la originile COVID-19, respingând ferm informaţiile conform cărora organizaţia a renunţat la investigaţie, relatează AFP.

"Există o dimensiune ştiinţifică şi morală a acestei probleme şi trebuie să continuăm să insistăm până când vom avea răspunsul" cu privire la originile pandemiei care a început în China la sfârşitul lui 2019, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Este foarte, foarte important şi foarte, foarte crucial", a insistat el.

Directorul OMS a subliniat că a trimis recent o scrisoare oficială unui important responsabil chinez pentru a cere încă o dată colaborarea Beijingului în ancheta privind originile celei mai grave pandemii din ultimul secol, care a provocat milioane de decese şi a afectat zeci de milioane de persoane.

Un articol publicat în revista ştiinţifică Nature în această săptămână susţine că OMS a renunţat să continue cea de-a doua etapă a investigaţiei sale privind originile COVID-19 din cauza lipsei de cooperare din partea autorităţilor chineze.

Comunitatea ştiinţifică consideră crucială cunoaşterea originilor acestei pandemii pentru a putea lupta mai eficient sau chiar pentru a evita următoarea pandemie.

"OMS a suspendat discret cea de-a doua fază a investigaţiei sale ştiinţifice, mult aşteptată, cu privire la originile pandemiei de COVID-19, invocând provocările continue legate de încercările de a efectua studii cruciale în China", scrie Nature.

Citată în articol, dr. Maria Van Kerkhove, responsabilă la OMS de lupta împotriva pandemiei, a dezminţit informaţia. "OMS nu a abandonat studierea originii COVID", a spus ea în cadrul unei conferinţe de presă.

"Nu am renunţat la niciun plan. Nu ne vom opri până nu înţelegem originile şi acest lucru devine din ce în ce mai dificil pentru că, cu cât trece mai mult timp, cu atât este mai greu să înţelegem cu adevărat ce s-a întâmplat în primele etape ale pandemiei", a insistat ea.

"Continuăm să cerem o mai mare cooperare şi colaborare din partea colegilor noştri din China, pentru a merge înainte cu studiile care trebuie să aibă loc în China", a adăugat Maria Van Kerkhove. "Vom merge acolo unde ne va duce ştiinţa", a promis ea. 

Mai multe articole despre:
coronavirus covid oms