MENIU

Răsturnare de situație cu 7 zile înainte de Brexit

Boris Johnson

Cu doar șapte zile înainte de expirarea termenului-limită legat de ieșirea Marii Britanii din UE, tot mai mulți lideri europeni ar fi de acord cu o "amânare tehnică" a Brexitului.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a recomandat marţi liderilor statelor membre să accepte o nouă amânare a datei retragerii Marii Britanii din UE, într-un mesaj pe Twitter, informează AFP şi dpa.

"Recomand liderilor celor 27 de membri ai UE să accepte solicitarea britanică pentru o nouă amânare a datei retragerii (Regatului Unit) şi propun ca aceasta să fie decisă prin procedură scrisă", fără a fi necesară convocarea unui summit, a precizat Tusk.

Primul ministru britanic Boris Johnson a declarat în cursul zilei de marţi că va suspenda legislaţia privind Brexitul, după ce aleşii britanici au respins în aceeaşi zi calendarul accelerat (trei zile) pentru aprobarea acordului, pe care premierul îl propusese parlamentului spre examinare.

Timpul scurt la dispoziţie pentru examinarea acordului a urmărit să impulsioneze adoptarea legislaţiei înainte ca Marea Britanie să părăsească UE pe 31 octombrie.

Johnson a trimis sâmbătă către Bruxelles o cerere nesemnată de amânare a datei Brexitului, document însoţită de o scrisoare semnată în care susţinea că nu doreşte o amânare ca urmare a angajamentului asumat anterior, de tipul "totul sau nimic", privind părăsirea de către Marea Britanie a blocului comunitar până la sfârşitul lunii acesteia.

Parlamentul britanic a votat continuarea dezbaterii

Parlamentul de la Londra a semnalat pentru prima oară în trei ani că este pregatit să voteze în favoarea unui acord care să permită Regatului Unit ieşirea reglementată din Uniunea Europeană.

329 de deputaţi au votat pentru continuarea dezbaterilor asupra legii acordului de retragere, faţă de 299 care s-au opus.

Camera Comunelor a respins, însă programul foarte strict impus de guvern, care îşi dorea ca legea să fie adoptată pâna joi, astfel încât Brexitul să poată avea loc la 31 octombrie.

Refuzul deputaţilor de a adopta pe repede înainte o lege de o asemenea importanţă l-a determinat pe premierul Boris Johnson să anunţe că cel puţin pentru moment va opri procesul legislativ.

"În urmă cu câteva săptămâni puţini mai credeau că putem redeschide acordul de retragere şi că putem elimina backstopul şi cu siguranţă nimeni nu se gândea că putem obţine sprijinul Camerei Comunelor pentru un acord. Sunt extaziat din acest punct de vedere. Dar sunt dezamăgit că s-a votat din nou pentru amânare, în loc să se accepte un orar care să garanteze că Brexitul va avea loc la 31 octombrie. Uniunea Europeană va trebui să ia acum o decizie în privinţa amânării. Voi vorbi cu liderii europeni despre acest lucru, dar până atunci vom opri din parcursul său legea acordului de retragere", a spus premierul Boris Johnson.

Înaintea votului de marţi seară, el ameninţase că dacă deputaţii vor respinge programul propus de guvern va cere organizarea de alegeri anticipate, o variantă pe care laburiştii o susţin dacă Bruxellesul va fi de acord cu semnarea Brexitului, iar semnalele sunt că liderii europeni ar putea accepta acest lucru, dacă Regatul Unit este pregătit să organizeze alegeri anticipate în viitorul apropiat.

Franța, de acord cu o "amânare tehnică"

Parisul este pregătit pentru o amânare "tehnică" de "câteva zile" pentru ca procedura parlamentară să poată fi încheiată la Londra, dar se va opune unei prelungiri destinate "rediscutării acordului", a declarat marţi secretarul de stat pentru afaceri europene Aurelie de Montchalin, informează miercuri AFP.

"La sfârşitul săptămânii vom vedea dacă o prelungire pur tehnică de câteva zile este justificată, astfel încât parlamentul britanic să îşi poată încheia procedura parlamentară ", a declarat Aurelie de Montchalin în Senat. "În afară acestei perspective, este exclusă o amânare prin care să se câştige timp sau să fie rediscutat acordul", a adăugat ea.

"Nu ne vom schimba poziţia", a insistat de Montchalin."Am pierdut prea mult timp, am convenit un acord şi acum trebuie să îl aplicăm fără amânare pentru a pune capăt unei incertitudini ce afectează milioane de cetăţeni şi de companii", a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene.

Mai multe articole despre:
Brexit