Rareș Bogdan, reacție în scandalul Viktor Orban: E nevoie de o discuție cu liderii UDMR, dar nu vorbim de ieșire din Coaliție
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a afirmat că președintele Klaus Iohannis a reacționat corect, cerându-le liderilor UDMR explicații despre modul în care se poziționează față de declarațiile controversate ale premierului ungar Vikitor Orban. În exclusivitate la Realitatea Plus, Bogdan a insistat pe ideea că situația nu trebuie inflamată, pentru că România, la fel ca întregul continent, se confruntă cu probleme economice mult prea grave pentru a risca și o instabilitate politică.
Președintele a făcut exact de ca ce trebuie și era de așteptat să reacționeze astfel, pentru că declarațiile lui Orban au fost scandaloase. El are o problema cu Trianonul, nu poate să doarmă noaptea și îl agită ori de câte ori vine în România. Pe de altă parte, vine și cu teoria raselor, care a provocat Al Doilea Război Mondial, iar în plus a venit și cu un discurs foarte periculos legat de UE. Sigur că premierul ungar și-a schimbat tonul Bruxelles, aproape plânge pe lângă liderii UE să nu-i taie fondurile, pentru că fermierii și agricultura ungară ar fi în faliment dacă n-ar primi bani europeni.
NU PUTEM DISCUTA DIRECT DE ELIMINAREA UDMR DE LA GUVERNARE, E NEVOIE DE CALM
Pe de altă parte, europarlamentarul PNL a subliniat faptul că în acest moment este nevoie de calm și tact, de o discuție deschisă cu liderii UDMR.
"Lucrurile trebuie privite cu foarte mult calm, România are nevoie de o coaliție foarte stabilă, România este supusă unui cumul de factorii de criză, atât din cauza războiului din Ucraina, cât și a scumpirii energiei și gazelor, plus o potențială criză a alimentelor, vă dați seamă că nu trebuie să riscăm nimic.
Eu cred că situația necesită o discuție în Coaliție, să stăm cu picioarele în apă rece, cu un ceai rece în fața, suntem un stat unitar, iar agitarea unui discurs iredentist precum cel al lui Viktor Orban este extrem de periculoasă", a afirmat Rareș Bogdan, în exclusivitate la Realitatea Plus.
„Nu vreau să evit răspunsul la întrebare. Spun în principiu că este greșit, este o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie, pentru a-și motiva orice demersuri politice interne sau externe. Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă anti-europeană”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
„Reacțiile spațiului public au arătat că este o problemă pentru noi. Între timp, este adevărat că premierul Orban, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă într-un fel afirmațiile sau să le reinterpreteze, ceea ce este un semn că și-a dat seama că așa ceva nu merge în Europa. Nu este rolul și rostul meu să dau lecții de politică sau de oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar public de ideile care au fost vehiculate acolo!”, a subliniat Klaus Iohannis.
„A doua chestiune cu UDMR... Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR. Vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat. (...) Nu-și dorește nimeni în România să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat, dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse și aplaudate”, a spus Iohannis.
Suntem cea mai vulnerabilizată țară din Europa in fața situație create de război și de criza economică. Suntem îngrijorați de securitatea țării noastre, instituțiile noastre urmăresc cu atenție situația di regiunea transnistreană, iar acestea vulnerabilizează și mai mult societatea noastă, în special din cauza tensiunilor sociale provocate de scumpirile continue a energiei ()Forțe interne urmăresc destabilizarea situației din Republica Moldova. Chiaer i așa, Rep Moldova