RAPORTUL MCV, printre temele abordate de conducerea CSM la întâlnirea cu ambasadorul britanic
RAPORT MVC. Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a întâlnit, marţi, cu ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, în cadrul discuţiilor având loc şi "un schimb de opinii" referitoare la Raportul Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
RAPORT MVC. "Pe agenda discuţiilor s-au aflat subiecte de interes comun privind reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei, precum şi măsurile luate de Consiliul Superior al Magistraturii pentru pregătirea aplicării noului Cod Penal şi a noului Cod de Procedură Penală", conform unui comunicat de presă al CSM.
Preşedintele CSM, judecătorul Adrian Bordea, şi vicepreşedintele consiliului, procurorul Gheorghe Muscalu, l-au primit, marţi, pe ambasadorul Marii Britanii în România într-o vizită de curtoazie.
RAPORTUL MCV pentru România va fi publicat miercuri.
Tot marţi, de la ora 17.00, are loc şi oi întâlnire a conducerii CSM cu ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel.
În cursul zilei de luni, au fost programate alte două vizite oficiale, respectiv cea a ambasadorului Germaniei, Werner Hans Lauk, şi cel al Franţei, Philippe Gustin.
Reprezentanţii Ambasadei Statelor Unite ale Americii se vor întâlni în 27 ianuarie, la sediul CSM, cu preşedintele şi vicepreşedintele consiliului.
În 9 ianuarie, însărcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher, s-a întâlnit cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi cu liderii CSM, a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, misiunea diplomatică la Bucureşti. Ambasada SUA nu a oferit detalii referitoare la scopul întâlnirii.
Întrevederea a avut loc la câteva zile după ce Consiliul Superior al Magistraturii şi-a ales o nouă conducere.
Preşedintele CSM, judecătorul Adrian Bordea, a declarat, în 10 ianuarie, că membrii Consiliului nu vor fi "pionii vreunei ambasade" şi că întâlnirea din 9 ianuarie cu reprezentanţii Ambasadei SUA a fost una neprevăzută, el răspunzând invitaţiei "din curtoazie".
"Să nu credeţi cumva că noi vom fi pionii vreunei ambasade. Noi avem foarte bine trasate regulile noastre, încercăm pe cât putem ca aici să le rezolvăm, nici să ne mai plângem într-o parte sau în alta pentru că oricum prea mult ajutor nu primim. (...) A fost o întâlnire neprevăzută, o întâlnire pe care noi am cerut-o la sediul CSM-ului, dar pe care Ambasada Statelor Unite a dorit să o facă pe un teren neutru. A fost o altă locaţie decât consiliul sau ambasada", a spus Bordea.