MENIU

Raportul Avocatului Poporului, referitor la neregulile din penitenciare, finalizat la toamnă

Cei aflaţi în spatele gratiilor mai au de îndurat o vară întreagă. În timp ce deţinuţii se zbat în celulele insalubre, autorităţile bat pasul pe loc. Raportul Avocatului Poporului, referitor la neregulile din penitenciare, nu este încă gata, deşi trebuia finalizat luna aceasta. Concluziile vor fi prezentate Parlamentului abia la toamnă.

Ajunși la capătul puterilor și al răbdării, sute de deținuți au decis să rupă tăcerea. În doar câteva luni, la adresa redacţiei au ajuns sute de scrisori prin care deţinuţii reclamau condiţiile inumane din penitenciare.

Mizeria, ploşniţele, celulele supra-aglomerate şi hrana proasta ar fi doar câteva dintre problemele cu care se confruntă cei aflaţi în spatele gratiilor.

După ce Realitatea TV a făcut publice scrisorile și fotografiile cutremurătoare, trimise de deținuți, Avocatul Poporului s-a autosesizat și a demarat o anchetă în toate penitenciarele din țară. Deși concluziile raportului ar fi trebuit să fie prezentate în urmă cu câteva săptămâni, nu au fost încă finalizate din cauza volumului mare de muncă. Mai mult, raportul va fi făcut public abia la toamnă, când parlamentarii se vor întoarce din concediu.

"E aproape gata, dar am decis să îl finalizăm, să-l mai finisăm şi să-l prezentăm la începutul lui septembrie, când se întorc parlamentarii", a spus avocatul poporului.

Avocatul Poporului sugerează că au fost depistate probleme în penitenciare, iar lucrurile trebuie schimbate, mai ales când vine vorba de legi.

"Concluziile sunt astea care se ştiu, dar vrem să prezentăm cât mai serios şi mai realist situaţia, să facem nişte propuneri şi legislative, şi de infrastructură şi diverse alte măsuri: ordine, regulamente şi aşa mai departe", a mai spus Ciorbea.

Soarta deținuților stă însă în mâna parlamentarilor. Doar aceştia poate lua decizii prin care drepturile celor aflați în penitenciare să fie respectate. Până atunci, deținuții îndură și speră că lucrurile se vor schimba într-o zi.