MENIU

RAPORT-ȘOC despre cenzura din România - Țara corupției: cine vrea să controleze totul

RAPORT-ȘOC despre cenzura din România

Departamentul de Stat american a făcut public raportul anual pentru 2022 privind situaţia drepturilor omului în lume. Referitor la țara noastră, s-a constatat că persistă probleme legate de corupţie, fraudă, mită și cenzură. 

„În ciuda unor urmăriri penale importante, practicile de corupție rămân răspândite în România” spune clar raportul americanilor care face referire la numeroase cazuri de corupție guvernamentală. Se menționează chiar hotărârea ICCJ cu privire la răspunderea penală care a avut drept rezultat reducerea termenului de prescripţie pentru un număr uriaș de cazuri de corupţie şi de crimă organizată, printre care și cazuri care implicau foști miniștri.

În capitolul referitor la refuzul unui proces public echitabil, raportul american aminteşte de demiterea judecătorului Cristi Danileţ de către Consiliul Superior al Magistraturii în decembrie 2021, pentru o „conduită necorespunzătoare pe reţelele de socializare”.

Ulterior, CSM l-a exclus pe Danileţ din profesie de încă două ori. În decembrie 2022, Înalta Curte a anulat prima decizie a CSM de excludere a lui Danileţ şi a înlocuit-o cu un avertisment.

La capitolul „cenzura presei”, raportul SUA face referire la restricţiile de conţinut pentru jurnaliști. Departamentul de Stat a notat că, potrivit Radio Europa Liberă, în primele 7 luni ale lui 2022, PSD și PNL au cheltuit peste 10 milioane de euro pe contracte cu instituţii de presă care au avut o abordare pro-guvernamentală, în majoritatea cazurilor fără se se precizeze că era vorba de publicitate politică.

Presa independentă a raportat că astfel de practici au fost utilizate şi în 2021 şi că guvernul ar fi cheltuit peste 12 milioane de euro.

Există și lucruri pozitive despre România în documentul Departamentului de Stat al SUA. Acolo este consemnat faptul că, în raportul din 2022 privind MCV-ul, Comisia Europeană a recomandat încetarea monitorizării obligatorii a cadrului statului de drept din România, date fiind progresele în combaterea corupţiei de la aderarea la UE.

Totodată raportul mai arată că DNA a început mai multe investigaţii pentru fraudele în domeniul achiziţiilor publice din timpul pandemiei de COVID-19, dar și pentru o posibilă folosire abuzivă a banilor publici prin achiziţia a 120 de milioane de doze de vaccin COVID pentru aproximativ 14 milioane de persoane. La sfârşitul anului 2022, ancheta era în curs de desfăşurare. 

Mai multe articole despre:
raport sua cenzura presa