Raport OMS: depresia, flagelul lumii moderne. Un număr halucinant de oameni suferă de așa ceva
Organizația Mondială a Sănătății a făcut public joi un studiu îngrijorător despre amploarea pe care a luat-o depresia în rândul populației. Această suferință psiho-emoțională pare să devină unul dintre flagelurile secolului. OMS a menționat factorii de risc, segmentele predilecte de populație și măsurile de precauție.
Numărul persoanelor care suferă de depresie a crescut cu 18 la sută în ultima decadă, la nivel global, ajungând la 322 de milioane, a anunțat joi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a solicitat totodată o mai atenție ridicată asupra grupurilor de mare risc, relatează DPA și Reuters, citate de agerpres.ro/
Conform statisticilor OMS, depresia apare la 3,6 la sută dintre bărbați și 5,1 la sută dintre femei. Persoanele în vârstă sunt mai predispuse la depresie, astfel că proporțiile arată că 7,5 la sută dintre femei și 5,5 la sută dintre bărbații cu vârstă înaintată au această boală. De asemenea, OMS a atras atenția și asupra depresiei post partum și cea din rândul tinerilor.
Raportul subliniază că această tulburare „are consecințe uriașe în ceea ce privește afectarea stării de sănătate” și scade productivitatea din cauza inabilității de a-ți gestiona activitățile zilnice.
Printre factorii cauzali se numără: sărăcia, pierderea locului de muncă sau a unei persoane dragi, consumul de droguri sau alcool, boli fizice. Numărul celor care suferă de depresie a crescut exponențial cu sporul demografic pe glob.