MENIU

Raport OIM: Pandemia COVID-19 ar putea duce la dispariţia a 6,7% din numărul total de ore de muncă la nivel mondial

piata muncii

Pandemia de coronavirus generată de infecția cu virusul SARS-CoV-2 continuă să țină cu sufletul la gură o întreagă planetă atât datorită crizei din sistemul de sănătate, cât și a celei economice. Organizația Internațională a Muncii (OIM) trage și ea un semnal de alarmă asupra efectelor crizei pe piața muncii. Într-un raport publicat astăzi, OIM susține că pandemia de coronavirus are un efect catastrofal asupra timpului de lucru şi asupra veniturilor la scară mondială, apreciind că efectele pandemiei sunt mult mai mari decât cele din perioada crizei financiare din 2008-2009, informează Agerpres.

"Pandemia are consecinţe foarte serioase asupra sectorului muncii. Patru din cinci muncitori trăiesc într-o ţară unde au fost introduse restricţii parţiale sau totale", a declarat directorul general al OIM, Guy Ryder, adăugând că 81% din forţa de muncă globală de 3,3 miliarde persoane sunt în prezent afectate.

Reduceri puternice ale numărului total de ore de muncă sunt preconizate pentru statele arabe (8,1% din numărul total de ore de muncă sau cinci milioane de locuri de muncă full time), în Europa (7,8% sau 12 milioane de locuri de muncă full time) şi în Asia-Pacific (7,2% sau 125 de locuri de muncă full time). Cu alte cuvinte, această pandemie ar putea duce la dispariţia a 6,7% din numărul total de ore de muncă la nivel mondial în cursul celui de al doilea trimestru al acestui an, echivalentul a 195 de milioane de locuri de muncă full time.

Potrivit IOIM, sectoarele cu cel mai mare grad de risc rămân în continuare serviciile hoteliere şi restaurantele, industria manufacturieră, comerţul cu amănuntul, serviciile de business şi activităţile administrative.

"Creşterea finală a numărului de şomeri în anul 2020 va depinde mult de evoluţia situaţiei şi de măsurile adoptate", adaugă OIM, apreciind însă că este foarte probabil ca cifrele de la finalul anului să fie "semnificativ mai mari" decât estimările iniţiale care mizau pe 25 de milioane de noi şomeri din cauza coronavirusului.

Mai multe articole despre:
oim piata muncii locuri de munca efecte pandemie