MENIU

RAPORT ȘOC: Ne așteaptă o iarnă veșnică, cu temperaturi minime record în ultimii 120.000 de ani

Cercetătorii arată că schimbările climatice ar putea provoca o prăbușire a temperaturilor la un nivel scăzut record, înregistrat în urmă cu 120.000 de ani, scrie Daily Star.

Experții climatologi spun că așa-numitul Gulf Stream, curentul marin care încălzește coastele nord-vestice ale Europei, a încetinit din 2004.

Oamenii de știință cred că această schimbare va avea consecințe pentru clima din vestul Europei și estul Americii de Nord.

Studiile pe tema efectului Gulf Stream arată că schimbările care au afectat curentul marin s-au văzut în trecut în scăderi ale temperaturilor în nordul Oceanului Atlantic.

Un raport al Universității din Stockholm spune că temperaturile ar putea coborî până la 4 grade Celsius, pentru o perioadă de 500-1000 de ani.

În vreme ce cercetătorii admit posibilitatea unui fenomen cu potențial catastrofic pentru omenire, ei avertizează că o predicție clară nu poate fi făcută.

Un cercetător climatolog al Met Office Hadley Centre a explicat că încetinirea Gulf Stream a mai fost observată în trecut și că scăderea temperaturii este recunoscută ca o posibilitate.

Totuși, această reducere a căldurii transportate de Gulf Stream se va produce cel mai probabil gradual, pe parcursul a multor decenii.

Mai multe articole despre:
iarnă Era Glaciară Gulf Stream