MENIU

Raport îngrijorător al BNR: firmele evită creditele și se tem de cursul leu - euro

<p>Insolvența persoanelor fizice</p>

Tot mai puține companii din România apelează la credite bancare și folosesc banii UE, situație care ridică mari semne de întrebare cu priivre la capacitatea agenților economici de a investi și a se dezvolta pe piață.

Firmele din România rămân reticente în a accesa credite bancare, iar cele care au credite nu intenționează să își majoreze gradul de îndatorare, reiese dintr-un sondaj realizat la nivel național de Banca Națională a României (BNR).

Companiile au declarat majoritar că nu au nevoie de finanţare de la bănci sau instituții financiare nebancare (64 la sută), proporția fiind mai ridicată comparativ cu raportul anterior al Băncii Centrale (53 la sută în septembrie 2014).

De asemenea, apelarea la fonduri europene se menţine la un nivel foarte scăzut, dar se observă o creştere a ponderii companiilor cărora le-au fost rambursate astfel de fonduri în perioada octombrie 2014 – martie 2015, faţă de semestrul precedent, potrivit raportului BNR.

Aproximativ un sfert dintre companii spun că nivelul actual al cursului de schimb le afectează deja.

RAPORTUL COMPLET AL BNR realizat în rândul a peste 10.000 de companii poate fi văzut aici.

- Finanţarea bancară este utilizată la scară redusă de către companii, 7 la sută indicând folosirea descoperitului de cont bancar sau a liniilor de credit și 3 la sută optând pentru un credit de investiții.

- Firmele continuă să apeleze preponderent la reinvestirea profitului sau vânzarea de active pentru finanțarea activității (44 la sută dintre respondenţi în perioada octombrie 2014 - martie 2015), inclusiv acele companii care au indicat o scădere a profitului în perioada de referință (35 la sută din firmele în această situație).

- Companiile mari au continuat să indice o apetență mai mare pentru finanțarea bancară. 33% au apelat la descoperit de cont bancar sau linii de credit și 10% la credit pentru investiții, în perioada de referință.

- Cele mai interesate de credite bancare sunt firmele din agricultură (22% au indicat că au folosit descoperit de cont sau linii de credit și 14% credite bancare pentru investiții în perioada octombrie 2014 — martie 2015).

- Majoritatea firmelor din România (62%) nu au solicitat credite de la instituțiile financiare în perioada octombrie 2014 — martie 2015. Companiile au declarat majoritar că intenționează să își mențină sau să își reducă gradul de îndatorare bancară: 64% dintre firme nu ar lua un credit în lei și 68% dintre firme nu ar lua un credit în euro, indiferent de cost.

- Rezultatele sondajului arată o diminuare uşoară a ponderii companiilor care au declarat că nu au credite în derulare (de la 81 la sută la 79 la sută).

- Apelarea la fonduri europene se menţine la un nivel foarte scăzut, dar se observă o creştere a ponderii companiilor cărora le-au fost rambursate astfel de fonduri în perioada octombrie 2014 – martie 2015, faţă de semestrul precedent.

- Fiscalitatea, concurența și lipsa cererii erau cele mai presante probleme ale companiilor, în perioada octombrie 2014 - martie 2015, relevă datele BNR.

"Fiscalitatea, concurența și lipsa cererii se mențin, în această ordine, în clasamentul alegerilor companiilor cu privire la cele mai presante probleme. Ponderea companiilor care au declarat că accesul la finanțare reprezintă o problemă presantă a rămas neschimbată (16% dintre firme). Ponderea companiilor cu credite este superioară ponderii companiilor fără credite din punct de vedere al considerării accesului la finanțare ca fiind o problemă presantă (20%, respectiv 13%)", informează BNR.

- - Proporții aproximativ egale de companii declară fie că se simt afectate de nivelul actual al cursului de schimb (39 la sută dintre firme), fie că nu ar fi afectate de nici un nivel de depreciere (38 la sută dintre firme).

- Marea parte a companiilor declară că nici un nivel al aprecierii nu le-ar afecta (48 la sută), în timp ce 25 la sută spun că nivelul actual al cursului de schimb le afectează deja.

Studiul realizat de BNR surprinde opiniile sectorului real cu privire la cele mai presante probleme în desfășurarea activității, disponibilitatea și evoluția surselor de finanțare. Analiza este realizată pe baza răspunsurilor companiilor la sondajul menționat, perioada investigată fiind octombrie 2014 — martie 2015.

Sondajul este efectuat semestrial de BNR în lunile martie și septembrie. Are la bază un chestionar care este transmis unui eșantion de aproximativ 10.500 de companii nefinanciare, dintre care circa 85% sunt IMM, corporațiile fiind incluse exhaustiv. Eșantionul este reprezentativ la nivel național și regional și este extras prin procedee statistice.

Mai multe articole despre:
credite credit