MENIU

Raport CIA. În 1989, Ungaria se pregătea să atace România. De ce se temea Budapesta de regimul Ceaușescu

Nicolae si Elena Ceaușescu în anii. Foto/Arhivă

Un raport declasificat de CIA susține că Ungaria se pregătea de un atac armat asupra României în 1989. Motivul ar fi fost frica față de Nicolae Ceaușescu, pe care maghiarii îl considerau un lider irațional. 

Tensiunile dintre București și Budapesta au ajuns la un nivel extrem de ridicat cu doar o lună înainte de mișcarea care a dus la înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu de la putere. 

Într-un document CIA desecretizat parțial în 2019, agenții americani remarcau o schimbare radicală în politica externă a Ungariei. Conform raportului, guvernul de la Budapesta era pregătit să renunțe la statului de membru al Pactului de la Varșovia, una dintre cauze fiind relația extrem de încordată pe care o avea cu România.

Persecutarea minorității maghiare din Transilvania și frica de Nicolae Ceaușescu, pe care îl considerau ”un lider irațional” erau două dintre cauzele pentru care Ungaria era gata de un conflict armat cu România, conform agenției americane.

 ”Ungaria e nerăbdătoare să-și mute trupele la granița cu România”

”Establishmentul politicii externe de la Budapesta a concluzionat, se pare, că statele care se opun transformării democratice în interiorul Tratatului de la Varșovia, și nu NATO, reprezintă cea mai importantă amenințăre la adresa securității Ungariei.

aghiarii au indicat România ca un pericol principal, din cauza tensiunilor provocate de persecutarea largii minorități ungare din Transilvania și din cauza temerii că liderul român, Ceaușescu, este irațional.

Rapoartele de la Budapesta indică faptul că Ungaria este nerăbdătoare să mute forțele militare din vestul Ungariei, la granița cu România”, arată documentul ”top secret” elaborat de CIA în 2 noiembrie 1989.

Americanii spuneau că Partidului Socialist din Ungaria susținea retragerea totală a trupelor rusești de pe teritoriul maghiar, invocând, printre altele nemulțumirea oamenilor care locuiau în zonele taberelor militare sovietice. Aceștia ar fi reclamat zgomotul și poluarea mediului produse de către ruși, scrie fanatik.ro

Evident, arătau americanii, nemulțumirile sociale erau doar un pretext pentru o un obiectiv ceva mai îndepărtat: retragerea Ungariei din cadrul Pactului de la Varșovia și solicitarea unui statut de neutralitate.