Rapanele, pe cale să dispară din meniurile din România. Care este motivul? - VIDEO
Vești proaste pentru amatorii de fructe de mare. Rapanele din Marea Neagră ar putea dispărea din meniurile cherhanalelor. Uniunea Europeană vrea să oprească exploatarea lor pe motiv că afectează mediul marin și că specia a devenit invazivă. Pescarii spun, însă, că această decizie ar duce la falimentarea sectorului piscicol, din moment ce 95% din captura pescarilor din Marea Neagră este reprezentată de rapane.
Rapanele sunt unele dintre cele mai cerute preparate în cherhanalele de pe litoral. Gătite pe plită sub formă de frigărui, în sos de vin roșu sau pe platourile calde, rapanele sunt preferatele turiștilor aflați în vacanță pe litoral. De altfel, acești melci marini sunt unele dintre puținele fructe de mare care se pescuiesc în Marea Neagră, alături de midii.
”Este unul dintre cele mai căutate produse la noi și din păcate sunt și din ce în ce mai rare. Ar fi o mare pierdere și pentru noi, dar și pentru clienti. Turistul nostru s-a învatat ușor, ușor cu fructele de mare autohtone”, a declarat Sorin Rusu, manager cherhana.
Turiștii sunt de aceeași parte a baricadei. Nu există vacanță la mare fără o porție de rapane. Recunosc că nu exista vacanță fără o masă pescărească, iar rapanele nu lipsesc din meniu. Iar eliminarea lor din Marea Neagră ar fi o decizie greșită.
”Senzațională, foarte bună. Mare pacat, nu cred ca e chiar pe cale de dispariție în momentul de față. Am fi putut să o trecem așa cum au fost trecute scrumbia de dunare”, a spus un turist.
Un alt turist susține că ”Ar fi păcat pentru că stă mereu la mâna străinilor să cumpărăm fructele noastre pe care le avem aici lângă noi. Mi se pare o prostie”.
Specialiștii sunt de părere că există beneficii reale pe care specia o aduce vieții marine.
”Rapana e bună. La ora actuală înseamnă 80% din pescuitul din Marea Neagră. Eu mă bucur ca iubitor al delfinilor că scade presiunea pe pește, scade presiunea pe calcan și în consecință rentează. Eu cred că rapana ar trebui sa ramană”, potrivit Adrian Bilba, director CMSN.
Eliminarea rapanelor din Marea Neagră i-ar determina pe administratorii de cherhanale să importe, ceea ce ar duce la costuri suplimentare, iar asta s-ar resimți ulterior în prețurile pe care le vor plăti turiștii.