Raluca Turcan răspunde criticilor magistraților pe tema sporurilor: Nu vreau să anatemizez sistemul de justiție, ci echitate
Raluca Turcan a declarat joi, în urma reacțiilor venite din partea magistraților pe tema sporurilor din Justiție, că intenția sa nu este să ”anatemizeze” domeniul respectiv, ci să asigure un sistem public de salarizare bazat pe echitate, unitate şi sustenabilitate. Ministrul Muncii a subliniat și că trebuie să existe un echilibru între sistemul privat și cel public.
Turcan a reiterat necesitatea unui cadru de salarizare în care să nu fie regulă excepția și a subliniat că Guvernul nu își dorește să ”stigmatizeze” vreun domeniu sau să învrăjbească între ele categoriile sociale.
”Nu intenţionăm să învrăjbim categoriile sociale între ele. A fost cea mai mare pacoste a ultimilor ani. (...) Scopul nostru nu este nici să stigmatizăm sistemul de sănătate. Dimpotrivă, au fost eroi în această perioadă. Din acest motiv am spus că abordarea sporurilor nu poate fi făcută heirupist, pentru că în Sănătate sunt sporuri mai mari, dar asta nu înseamnă că nu le merită. Nu vreau să anatemizez sistemul de justiţie sau alte sisteme, ci dimpotrivă”, a spus ministrul Muncii, la o conferință de presă, la Tulcea.
CSM o contrazice pe Raluca Turcan în privința sporurilor din Justiție: Afirmațiile ministrului ACUTIZEAZĂ presiunea asupra magistraților
Raluca Turcan a adăugat că între sistemul privat și cel public trebuie să existe un echilibru
”Sistemele privat şi public trebuie văzute în echilibru. Pentru un sistem privat puternic trebuie să ai un sistem public care să educe sistemul privat, un sistem public care să însănătoşească oamenii care lucrează în sistemul privat, să-i apere, să facă dreptate. Datoria noastră este să sprijinim întreaga societate, iar în materie de sistem public de salarizare, doar să aducem echitate, unitate şi sustenabilitate”, a mai spus ministrul Muncii.
Parchetul General: „Procurorii și personalul auxiliar beneficiază de 3 sporuri” - Cel mai mare e sporul pentru risc și suprasolicitare neuropsihică
În sistemul public există multe inechități, motiv pentru care este absolut necesară reașezarea salariilor.
”În sistemul public, avem foarte multe inechităţi generate de mai mulţi factori, că raportarea salariului în plată s-a făcut la salarii de bază diferite, că sporurile s-au raportat la salarii de bază diferite, cu toate că erau acordate pentru tipuri similare de activităţi, că s-au creat excepţii. (...) Deşi există articole de lege care prevăd că sporurile se limitează la 30% raportat la ordonatorul de credit, există excepţii iar acestea pentru multe profesii s-au transformat în regulă. Şi atunci, noi ne propunem la ce ne raportăm atunci când plătim salariile, la ce salariu de bază. Dacă sunt sporuri care pot fi eliminate, să le eliminăm, dacă sunt sporuri care pot fi acordate în sumă fixă, pentru că aşa e profilul acestora, să le acordăm în sumă fixă, dacă sunt salarii care nu sunt în grila de salarizare, să le introducem în grila de salarizare. Exemplu este administraţia publică locală. Aceste principii vor acorda până la urmă un cadru de salarizare echitabil, predictibil şi sustenabil şi un cadru de salarizare în care nu excepţia este regula, ci regula e bine-cunoscută şi respectată”, a mai spus ministrul.