MENIU

Raluca Turcan: „Femeile au plătit un cost al tranziţiei şi al crizei Covid mult mai mare decât bărbaţii”

Raluca Turcan/sursa foto: INQUAM

Inegalitatea de şanse şi discriminarea nu sunt percepute în România, din păcate, ca probleme presante, dar statisticile furnizate de instituţiile europene sau de structuri private arată că, în realitate, inegalităţile există şi sunt importante, a declarat, miercuri, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, la cea de-a treia ediţie a Galei Women In Economy, organizată de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin - CONAF.

Raluca Turcan: "Faceţi o treabă foarte bună într-un domeniu deloc uşor, domeniul de business, într-o societate tradiţionalistă. Iar, atunci când vorbim despre egalitate de şanse, România este un loc al contrastelor cu realizări şi cu decalaje surprinzând firesc o societate în curs de aşezare. Pe de o parte, inegalitatea de şanse şi discriminarea nu sunt percepute în România, din păcate, ca probleme presante. Femeile par a avea suficiente reprezentante puternice în toate domeniile, iar accesul la oportunităţi pare destul de egal. Pe de altă parte, dacă punem situaţia sub o privire mai atentă, argumentele se nuanţează, iar statisticile furnizate de instituţiile europene sau de structuri private arată că în realitate inegalităţile există şi sunt importante."

Raluca Turcan a menţionat că, anul trecut, Indexul Global Mastercard al femeilor antreprenor arăta că 27% dintre business-urile existente sunt deţinute de femei. În acest top România ocupă locul 20 în clasamentul ţărilor cu cel mai ridicat procent al afacerilor deţinute de femei, notează jurnaliștii de la Agerpres. În acelaşi timp, în raportul egalităţii de gen din 2020 al Uniunii Europene, România este pe locul 26, mult sub media europeană.

Raluca Turcan: "Deci, dincolo de statistici şi metode de analiză a datelor, importantă este realitatea din societate şi mai ales din economie, iar realitatea arată că femeile au plătit un cost al tranziţiei şi al crizei Covid mult mai mare decât bărbaţii. Eurostat arată că 84% dintre angajaţii între 15 şi 64 de ani din serviciile cele mai afectate de Covid - Horeca, turism, îngrijirea copiilor, vânzări cu amănuntul - sunt femei. În România, în activităţi din domeniul sănătăţii umane, ponderea femeilor din prima linie era de 80% faţă de 20% bărbaţi."

Mai multe articole despre:
Turcan pnl business