MENIU

Raluca Turcan, despre decretele semnate de președinte: Avizul CSM este unul consultativ, poate fi luat în considerare sau nu

Raluca Turcan

Vicepremierul Raluca Turcan a explicat, joi seară, la Realitatea PLUS gestul președintelui de a semna decretele pentru numirea procurorilor-șefi: Gabriela Scutea la Parchetul General și Georgiana Hossu la DIICOT, deși au primit aviz negativ din partea CSM. 

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, joi seară, la Realitatea PLUS, în emisiunea Legile Puterii, că avizul dat de CSM a fost unul consultativ și putea fi luat în considerare sau nu.

”Avizul CSM este unul consultativ. CSM atunci când legile justiției au fost mutilate nu a fost vocal. CSM este o institutie care trebuie sa funcționeze bine, avizul poate fi luat în considerare sau nu.  Ce mă interesează pe mine în calitate de membru al Guvernului, mi-aș fi dorit să fim mai vocali atunci când justiția era pângărită. Aceste instituții trebuie să înceapă să își facă datoria”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan, în cadrul emisiunii „Legile Puterii”, la Realitatea PLUS.

Întrebată dacă CSM face un joc politic, Raluca Turcan nu a dat un răspuns concret.

”Cred, uitându-mă în urmă la alte propuneri de procurori, cred că acolo sunt și anumite poziționări de influență, dar nu vreau să emit eu o părere despre activitatea CSM”, a mai adăugat vicepremierul.

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi dimineața decretele de numire în funcții a procurorilor-șefi la PICCJ, DNA și DIICOT.

Astfel, Gabriela Scutea a fost numită la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Nicu Bologa va prelua șefia DNA, iar Elena-Giorgiana Hosu va conduce DIICOT.

Toate funcțiile sunt pe o perioadă de trei ani.

Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu au primit din partea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii aviz negativ.

Singurul care a primit aviz pozitiv a fost Crin Bologa, pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.