MENIU

Raluca Turcan: „Când vorbim de recalculare, aceasta se va face la toate pensiile”

Foto arhivă Inquam

Ministrul Muncii, Ralua Turcan, a declarat că a purtat negocieri cu cei din CSM legat de pensiile speciale. Ministrul a declarat că, în cazul reclaculării pensiilor, aceasta va fi operată la absolut toate pensiile.

„Am avut în CSM o discuție care a condus la câțiva pași înainte la aducerea echității între sistemul de pensii speciale și cel public. Vom începe o muncă temeinică în cadrul unui grup de lucru. La final va rezulta o variantă. Avem un punct de vedere care pleacă din sistem, iar când vom veni cu o noua variantă, cei care sunt beneficiari să aibă cunoștință dar și toleranță față de noile formule. Am agreat să nu discutăm public variantele agreate azi, și să venim la final cu propunerea. CSM e o structură colegială, iar asta înseamnă negocieri în interior. E și un sentiment de îngrijorare în sistemul de pensii speciale, iar ei vor afla primii. În momentul în care vorbim de recalculare a pensiilor, aceasta se face la toate pensiile”, a declarat ministrul.

Legat de o posibilă tăiere de salarii, Raluca Turcan spune că nu se pune problema de așa ceva. „Nu plecăm de la ideea tăierilor, întrucât pe partea de salarizare ne interesează eficientizarea servicilor. Pe partea de pensii ne interesează echitatea și indicatorul de contributivitate”, spune ministrul.

Turcan a declarat că pensiile nu trebuie să depășească nivelul salariilor, fiind un principiu agreat cu cei direct vizați.

Legat de o eventuală creștere a punctului de pensie, ministrul Muncii a lăsat să se înțeleagă că este o decizie care se ia destul de greu, pe baza unor calcule, trebuie asumată la nivel guvernamental și corelată cu Ministerul Finanțelor.

Mai multe articole despre:
raluca turcan recalculare pensii pensii speciale