Raluca Turcan, ANUNȚ despre „tăierea” pensiilor speciale de la CCR, ale primarilor, parlamentarilor - Ce se întâmplă însă la Academia Română
Ministrul Muncii a explicat, miercuri seară, în exclusivitate, la emisiunea „100%”, la Realitatea PLUS, de ce NU pot fi „tăiate” pensiile speciale de la CCR, Curtea de Conturi, Academia Română sau ale primarilor și parlamentarilor. Raluca Turcan a avansat însă că există soluții și în aceste cazuri, pe care le va prezenta în perioada următoare.
„Modificările pe care le-au făcut în Parlament pe pensiile speciale sunt neconstituționale, o dată le supraimpozitau, altă dată le anulau, retorica fiind că trebuie desființate pensiile speciale.
Și atunci și acum spun același lucru: Dacă vrei să nu mimezi un act normativ esti obligat să tegândești să fie consitutitonal. Daca Constituția îți garantează un anumit drept și spune că persoanele alese nu pot fi private, este dreptul lor, atunci un mandat de ales sau definit de Constituție nu poate fi eliminat dintr-o lege oricât de extraordinar ar fi caracterul acesteia. Îmi mentin retorica.
De cateva luni de zile suntem in discutii zilnice cu beneficiari de pensii speciale, ca fiecare lege sa fie inteleasa în cel mai mic detaliu si sa venim cu o variantă de aducere a acestor legi speciale cât mai aproape de contributivitate, dar legea sa fie și constitutională, că altfel mi-aș bate joc de oameni”, a argumentat ministrul Muncii.
Raluca Turcan susține că a găsit și soluții în legătură cu pensiile speciale, menționând că tăierea „nu există”.
„Am gasit soluții inclusiv pe sistemul judiciar, suntem aproape de finalizare si vom face publică varianta pe care am identificat-o.
„Nu folositi cuvântul tăiere, pentru că tăierrea este neconstituțională. În nicio țară nu se taie pensiile”, a atras atenția Turcan, spunând despre presă că „retorica folosită e interesantă, dar tăiat nu există. Nu poți să tai o pensie, nu poți să lași pe nimeni fara pensie”.
Ministrul Muncii a explicat că este vorba de „aducerea pensiilor cât mai aproape de contributivitate, aceasta este soluția”.
Raluca Turcan a mai explicat și cele două criterii care stau la baza legilor: „să fie cat mai aproape de contributivitate și să fie constitutionale, care e cea mai mare provocare, pentru că, mai ales pe sistemul judiciar, Curtea Constituțională s-a pronunțat și a venit cu adăugări la textele legislative pe care le avem în momentul de față”.
Turcan a evitat să spună cu cât vor fi diminuate pensiile speciale: „Acesta este acordul meu cu toti cu care am negociat, inclusiv cu colegi miniștri, avem un grup al coalitiei care va finaliza”.
Despre pensiile celor care lucrează în Academia Română, Turcan spune că „toți din Academie au o anumita vârsta și practic am fi desființat Academia Română. Ați fi vrut să desființăm? Academia să rămână funcțională”.
La fel și despre judecătorii CCR, pentru că au mandat constituțional, adăugând că „toți cei care au mandat definit de Constituție sau sunt aleși (primari, parlamentari - n.red.) vor fi exceptați. Legea merge în Parlament, vor fi prezentate toate excepțiile”.
„Cert este”, spune Turcan, „că aceste persoane numite”, din CCR, Curtea de Conturi, Academia Română, primari parlamentari, „nu vor putea cumula, această lege aduce echitate”.