Raluca Prună vrea să desigileze arhiva fostului serviciu secret al Justiției
Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre pentru desigilarea Arhivei fostei Direcții Generale de Protecție şi Anticorupție, cunoscută drept SIPA. Concret, ar urma să înfiinţeze o comisie la nivelul instituţiei pentru a inventaria documentele din arhiva D.G.P.A. și să le predea, ulterior, potrivit specificului acestora, instituțiilor competente cu gestionarea acestora. Proiectul poate fi consultat pe site-ul ministerului.
"La nivelul Ministerului Justiţiei s-a apreciat că ar fi necesară emiterea unui nou act normativ, cu aceeaşi valoare, care să constituie temei pentru desigilarea arhivei fostei D.G.P.A., inventarierea acesteia, accesarea documentelor de interes pentru justiţiabili şi distribuirea, respectiv predarea documentelor către autorităţile competente", se arată în proiect.
Proiectul de act normativ răspunde necesităţilor menţionate prin crearea unei Comisii care, cu celeritate, trebuie să inventarieze documentele din arhiva D.G.P.A. și să le predea, potrivit specificului acestora, instituțiilor competente cu gestionarea acestora.
Astfel, se reglementează competența Comisiei de a propune structurii de securitate din cadrul Ministerului Justiţiei clasificarea, declasificarea, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, respectiv distrugerea acestora, conform dispoziţiilor legale.
Care este procedura după declasificare
După declasificarea, respectiv trecerea acolo unde va fi cazul, la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a tuturor documentelor din arhiva D.G.P.A., Comisia se va reîntruni pentru a preda documentele după cum urmează: - dosarele de personal ale foștilor angajați ai D.G.P.A. identificate în arhivă se predau, în baza proceselor-verbale de predare-primire, către Administrația Națională a Penitenciarelor, -documente identificate ca având valoare istorică se predau către Arhivele Naționale; - documentele clasificate, respectiv acele documente pentru care s-a dispus distrugerea, se predau structurii de securitate a Ministerului Justiției.
Pe de altă parte, se mai precizeză că documentele nu pot fi consultate de alte persoane fizice pe perioada activităţii comisiei:
"Având în vedere caracterul exclusiv tehnic al activităţii Comisiei, proiectul de act normativ prevede faptul că documentele nu pot fi puse, pe perioada desfăşurării activităţii Comisiei, la dispoziţia niciunei persoane fizice sau juridice în afara celor însărcinate, potrivit legii, să îndeplinească atribuţii specifice, cu excepţia situaţiei în care informaţii din documentele cuprinse în arhiva fostei D.G.P.A. sunt solicitate de către instanţele judecătoreşti române sau străine, dacă există proceduri judiciare în derulare garanţie suplimentară în acest sens fiind prezenţa în cadrul Comisiei a unui reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii", se arată în document.