MENIU

Raed Arafat, reacție în scandalul numărului insuficient de teste pe bază de salivă. Cui pasează responsabilitatea

Set test salivă

Departamentul pentru Situații de Urgență reacționează în disputa legată de numărul testelor pe bază de salivă transmise școlilor. Nici DSU, nici IGSU n-au avut legătură cu elaborarea caietului de sarcini privind, ci Agenția Națională a Medicamentului, a transmis joi instituția condusă de Raed Arafat. Reacția a venit după ce ministrul Educației a anunțat că testele anti-COVID pe bază de salivă anti-COVID-19 nu ajung pentru săptămâna viitoare și i-a cerut lui Arafat un grafic de livrare.

"Ca urmare a mai multor informații apărute în mass-media, conform cărora, caietul de sarcini ar fi fost elaborat de către Departamentul pentru Situații de Urgență, precizăm că NU reprezentanții DSU sau IGSU au întocmit caracteristicile regăsite în caietul de sarcini elaborat în scopul achiziționării dispozitivelor medicale despre care facem referire, ci reprezentanți  din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), la solicitarea ONAC care prevedea nevoia stringentă de sprijin din partea unor specialiști, în scopul realizării documentului în discuție," a transmis joi după-amiază DSU, într-un comunicat.

Instituția a prezentat și o situație privind testele.

"Până la acest moment, la nivelul IGSU au fost încheiate contracte subsecvente pentru furnizarea produsului "Teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din proba de saliva", astfel:

- Lotul 1-
❖ contract subsecvent pentru cantitatea de 5.000.000. buc., cantitate ce a fost livrată integral

❖ Promitentul furnizor clasat pe locul I în cadrul Acordului Cadru aferent lotului nr. 1 nu s-a prezentat pentru semnarea contractului subsecvent ce avea ca obiect furnizarea a 3.000.000 buc..
 
- Lotul 2 – 
4 contracte subsecvente astfel :
❖ contract subsecvent nr 1 pentru cantitatea de 2.400.000. buc. – cu termen de livrare 2 decembrie, precizăm că aceasta deși a depus garanția de buna execuție, termenul de livrare nu a putut fi respectat, conform angajamentelor contractuale. Drept urmare, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a decis rezoluțiunea contractului subsecvent.

❖ contract subsecvent nr 2 pentru cantitatea de 1.500.000. buc., cantitate ce a fost livrată integral

❖ contract subsecvent nr 3 pentru cantitatea de 3.000.000. buc. În cazul acestui contract furnizorul nu a constituit garanția de bună execuție. Drept urmare, contractual nu a intrat în vigoare. Precizăm că garanţia de bună execuţie a contractului se constituie în scopul asigurării condițiilor privind cantitatea, calitatatea şi perioada convenită/stipulată pentru livrarea produselor, în contractul de achiziţie publică/contractului subsecvent. În situația neîndeplinirii angajamentelor contractuale, autoritatea contractantă asigură continuitatea procedurii de achiziție cu următorii furnizorii eligibili.

❖ contract subsecvent nr 4 pentru cantitatea de 1.000.000. buc. al căror termen de livrare este data de 17.12.2021

- Lotul 3 –
 4 contracte subsecvente astfel :
❖ contract subsecvent nr 1 pentru cantitatea de 1.000.000. buc. al căror termen de livrare este data de 18.12.2021
❖ contract subsecvent nr 2 pentru cantitatea de 1.500.000. buc., cantitate ce a fost livrată integral
❖ contract subsecvent nr 3 pentru cantitatea de 2.000.000. buc. al căror termen de livrare este data de 20.12.2021
❖ contract subsecvent nr 4 pentru cantitatea de 3.000.000. buc. al căror termen de livrare este data de 21.12.2021
 
Astfel, în luna noiembrie a acestui an, 9 milioane teste de salivă au fost recepționate, conform contactelor semnate cu primele firme câștigătoare, incluse în stocurile de urgență și repartizate, in cel mai scurt timp, către inspectoratele școlare, la nivel național. 
COMUNICATUL INTEGRAL AICI

Sorin Cîmpeanu, precizări IMPORTANTE privind continuarea testării elevilor anti-Covid: Cui pasează RESPONSABILITATEA