MENIU

Raed Arafat: Nu trebuie să ne păcălească trendul descendent al noilor infectări. Anunț despre ridicarea restricțiilor și deschiderea școlilor

Raed Arafat a declarat, marți seară, că nu trebuie să ne lăsăm păcăliți de actualul trend descendent al noilor cazuri de Covid-19 și să ne relaxăm. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat că autoritățile iau în calcul mai mulți indicatori în funcție de care decid impunerea restricțiilor, unul fiind numărul internărilor în secțiile de Terapie Intensivă, care este în continuare îngrijorător. Mai mult, redeschiderea școlilor este un motiv în plus pentru a fi menținute măsurile de protecție sanitară. 

”Trendul descendent (al noilor infectări - n.red) nu trebuie să ne păcălească, să spunem că totul este bine. Am primit această întrebare de la mai multă lume. Mai ales că în mai multe țări face ravagii deja tulpina nouă, până nu avem mai multe persoane vaccinate, mai vine școala care se va deschide, mai vin alte aspecte care ne vor face să spunem ”uite că iarăși crește”, deci trebuie să fim extrem de atenți. Abordarea noastră este menținerea măsurilor care au fost. (...)

Sperăm că aceasta va fi decizia finală, că în 8 februarie școala va începe, așa că nu e cazul ridicării unor restricții în acest moment. Vor fi analize, este posibil să se ia decizii pe baza evoluției la noi, dar și în alte țări care, vedem, unele dintre ele au probleme serioase”, a spus Arafat la postul public de televiziune, după ce a fost întrebat dacă se ia în calcul ridicarea restricțiilor.

Șeful DSU a subliniat că, în privința menținerii restricțiilor, sunt luați în calcul mai mulți indicatori, unul fiind numărul internărilor de la ATI.
”Avem mai mulți indicatori pe care îi urmărim, unul dintre indicatori este internarea în Terapia Intensivă. Din momentul în care la internarea în Terapia Intensivă avem un platou, o ușoară scădere și chiar vedem că numărul nu este în creștere continuă înseamnă că nu avem un număr mare de infecții de care nu știm, deci situația este totuși sub control. Da, sunt multe cazuri de care nu știm că sunt pozitive, dar avem alți indicatori care ne arată că situația totuși nu este atât gravă la acest moment. Dar asta nu e asigurare că putem face absolut orice și să revenim la normalitate, pentru că am văzut că de la normalitate până la un nou val grav putem ajunge foarte rapid, în 2-3 săptămâni”, a mai explicat Arafat.