MENIU

Raed Arafat, noi precizări după scandalul de la „Foișor”: Au decedat două paciente la spital. Condoleanțe familiilor, avem de-a face cu o boală perfidă. Încercăm să salvăm cât mai multe vieți

Raed Arafat, șeful DSU, secretar de stat în MAI

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, confirmă, luni, că au murit doi pacienți după sosirea la spitalul „Foișor”, în noi precizări făcute într-un clip video transmis pe Facebook. Arafat infirmă informația din spațiul public potrivit căreia ar fi trei morți. Acesta precizează că al treilea pacient nu a murit la „Foișor”, ci înainte de a fi preluat de ambulanță pentru a fi transportat la spital, din cauza unui stop cardiac. Totodată, secretarul de stat în MAI susține în continuare că evacuarea de vineri seară a pacienților internați în spital pentru aducerea bolnavilor critici de COVID-19 a fost una corectă.

Raed Arafat spune că au murit doar doi pacienți bolnavi de COVID-19 după ce au ajuns la Spitalul de Ortopedie Foișor, și nu trei, așa cum s-a afirmat în spațiul public.

„Aș dori să clarific aspecte apărute în spațiul public, una făcută de unul dintre președinții asociației pacienților că 3 pacienți ar fi decedat in transportul spre spitalul Foișor. S-a lăsat de înțeles că 3 pacienți au decedat dintre cei care au fost externați. Nu este adevărat. Nici faptul că 3 pacienți au decedat în timpul transferului spre spitalul Foișor. Nu este adevărat. Într-adevăr au decedat 3 pacienți, unul inainte de a fi preluat de ambulanța SMURD de la Spitalul Universitar, care a intrat în stop cardiac înainte de a fi preluat de ambulanță, fiind în stare critică, iar alte doua paciente, de 60 și 83 de ani, din păcate au decedat la spitalul Foișor după ce au fost internate în secția de Terapie intensivă. Prima a fost internată în 10 aprilie la orele 19.27 și decedată pe 11 aprilie, la orele 17.52, iar a doua pacientă, internată pe 11 aprilie, la ora 00.52 și declarată decedată pe 11 aaprilie, la ora 17.32. (...) Condoleanțe familiilor. Dar știm foarte bine cu ce avem de-a face, avem de-a face cu o boală perfidă, care se agravează rapid, unde pacienții în stare critică pot ajunge în stop cardiac rapid, sunt lucruri pe care nu le putem controla. Încercăm să salvăm cât mai multe vieți”, a transmis șeful DSU pe pagina de Facebook.

În același timp, Raed Arafat a revenit asupra scandalului provocat de evacuarea în timpul nopții a pacienților din spitalul „Foișor” pentru aducerea bolnavilor COVID-19 în stare critică din Unitățile de Primiri Urgențe din București. Acesta spune că evacuarea a fost iuna corectă.

„Faptul că două paciente au decedat la ore dupa internarea la ATI de la Foișor nu poate fi imputat acțiunii de transfer al pacienților sau de a prelua secția ATI de la Foișor pentru a trata pacienții COVID. De fapt, aceste date demonstrează că era corectă decizia noastră și aveam nevoie de lărgirea capacității de Terapie Intensivă”, a mai spus Arafat.

Despre „pacienta care urma a fi internată peste câteva zile la „Foișor”, care a apărut public cu afirmațiile că trebuie operată în Turcia și nu mai poate fi operată ”, a mai făcut Arafat precizări. Este vorba despre polițista care are nevoie de o proteză la coloană

„Astăzi, văzând despre ce este vorba, văzând diagnosticul, operația poate fi realizată în mai multe spitale din țară și nu numai în centrle universitare, a fost contactată pentru a o sprijini, fiind și angajată a MAI, și s-a programat o vizită către dr. Cârstoiu, ortoped de specialitate, manager la Universitar, pentru a fi consultată și programată pentru operație. Rămâne la latitudinea pacientei dacă dorește să fie operată la spitalul Universitar sau dacă dorește să meargă în altă parte. Acest lucru îl va decide dânsa”, a explicat Arafat.

Mai multe articole despre:
arafat