MENIU

Raed Arafat: Nimeni nu trebuie să ascundă nimic, trebuie să se ştie că clădirea este cu risc seismic. Ce SOLUȚIE propune reprezentantul MAI

Școală - imagine cu notă sugestivă

În şcoli trebuie organizate în mod constat exerciţii în cadrul cărora copiii şi cadrele didactice să înveţe cum să reacţioneze în caz de cutremur, afirmă secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat.

Reprezentantul MAI admite că sunt copii care merg la şcoală în clădiri cu risc seismic şi că sunt situaţii în care părinţii nu cunosc acest fapt. „Nimeni nu trebuie să ascundă nimic, trebuie să se ştie că clădirea este cu risc seismic”, transmis Arafat.

„Măcar o dată pe an, un exerciţiu trebuie făcut, un exerciţiu de cum reacţionezi la cutremur. Copiii să înveţe cum să stea sub masă, cum să se protejeze, profesorii să înveţe că nu se evacuează decât după ce trece cutremurul, toate aceste aspecte minim măcar o dată pe an trebuie făcute. Eu cer şi colegilor de la Inspectorate Judeţene să ia legătura cu şcolile ca să organizeze aceste simulări, nu numai Ministerului Educaţiei şi colegilor de la situaţiile de urgenţă care au rol clar în pregătirea populaţiei. Şi atunci aceste lucruri trebuie făcute, nu trebuie să vină de la biroului doctorului Arafat sau de la biroul generalului Iamandi să spună «Acuma faceţi asta», trebuie să fie o activitate planificată permanentă, în fiecare judeţ, a Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă în comun cu Inspectoratele Şcolare”, a declarat Raed Arafat într-un interviu pentru Europa Liberă, preluat de News.ro.

El a precizat că 20.000 de copii au făcut parte, în ultima perioadă, din campanii de informare cu privire la modul în care trebuie să reacţioneze în situaţia în care se produce un seism.

În ceea ce priveşte numărul şcolilor care funcţionează în clădiri încadrate în clasa întâi de risc seismic, oficialul din MAI precizează că „se lucrează pe cifrele respective”. El admite că sunt copii care merg la şcoală în clădiri cu risc seismic, pe care nu au fost montate panouri de avertizare de genul bulinei roşii, şi că sunt situaţii în care părinţii nu cunosc faptul că îşi trimit copiii să înveţe în clădiri care nu sunt consolidate.

„Şi aici rolul nostru este să facem cât mai repede consolidarea acestor clădiri. (…) Nu cred că s-a pus bulină roşie pe ele, dar se ştie de ele. Nimeni nu trebuie să ascundă nimic, trebuie să se ştie că clădirea este cu risc seismic”, mai spune Arafat, adăugând că în judeţe Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă au informaţiile legate de acele clădiri ale unităţilor didactice care prezintă risc în caz de cutremur.

Raed Arafat adaugă că astfel de exerciţii în care populaţia să fie pregătită pentru cutremur trebuie organizate şi în spitale.

Întrebat dacă, în opinia sa, este nevoie ca sancţiunile pentru proprietarii care nu au asigurare să crească, în condiţiile în care amenzile au fost stabilite în urmă cu peste 10 ani, Raed Arafat a răspuns: „Nu cred că înăsprirea sancţiunilor rezolvă problema cât o rezolvă mai mult informarea şi explicarea exactă de ce trebuie să fii asigurat şi că este o protecţie pentru tine”.

Acesta a subliniat că populaţia „se lasă pradă dezinformărilor, manipulărilor” în ceea ce priveşte situaţii precum cutremurul, el arătând că autorităţile sunt interesate ca oamenii de rând să aibă acces la informaţii şi să fie pregătiţi pentru toate riscurile cu care se pot confrunta.