MENIU

Raed Arafat: „Cine a refuzat să fie evacuat, să își asume responsabilitatea!”

Românii își părăsesc cu greu casele, deși viața le este în pericol. Foto/ISU

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență este tranșant: cine a refuzat ajutorul salvatorilor, atunci să își asume responsabilitatea acestui gest.

Peste 3500 de persoane din județul Galați au fost evacuate din calea furtunii, al cărei vârf este așteptat în noaptea de duminică spre luni.

Șeful DSU, a spus la un post TV, că alte 60 de persoane din județul Vaslui și-au părăsit locuințele duminică pentru a fi în siguranță. Au existat însă și peste 250 de oameni care au rămas în locuințele lor în ciuda avertizărilor.

Șeful DSU a precizat că aceștia vor fi nevoiți să își asume responsabilitatea dacă pompierii nu vor ajunge la timp la ei, în cazul unor viituri puternice. „La Galați, au fost evacuate din 19 localități 3550 de persoane și la Vaslui din trei localități 60 de persoane, mare parte s-au autoevacuat la solicitarea autorităților, dar o parte au fost ajutate de mijloacele noastre, dar mai avem 260 de persoane din județul Galați care au refuzat evacuarea. Evacuare s-a luat după ce am primit codul roșu în zona Galațiului și a modelului de evoluție care ne spune că în curs nopții este posibil să apară mai abundente cu risc de viituri rapide și atunci pentru a evita orice risc, s-a recomandat evacuarea până mâine la prânz”, a spus Arafat.

Șeful DSU a mai explicat că oamenii nu au putut fi forțați să își părăsească casele. Raed Arafat a precizat că aceștia vor fi nevoiți să își asume responsabilitatea dacă pompierii nu vor ajunge la timp la ei, în cazul unor viituri puternice. „Nu putem să îi forțăm, să mergem și să-i luăm forțat, există și aceste posibilități, dar de regulă rezistă și nu doresc acest lucru. Autoritățile au făcut tot posibilul să îi convingă să se evacueze. Trebuie să își asume responsabilitatea că dacă se întâmplă ceva este posibil să nu se ajungă la timp, pompierii să nu ajungă la timp să îi salveze din cauza viiturii, e bine să asculte recomandările autorităților”, a precizat Raed Arafat.