MENIU

Raed Arafat, avertisment despre relaxarea de după Paște 2021: Sunt țări care s-au bucurat prea devreme și se confruntă cu o catastrofă

Raed Arafat, avertisment despre relaxarea de după Paște 2021 Foto: INQUAM

Raed Arafat avertizează că relaxarea timpurie poate întoarce rapid evoluția epidemiei de COVID-19 în România și să ducă la accelerarea infectărilor, în următoarele 14 zile. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență susține că restricțiile din România „nu sunt cele mai absurde”, în comparație cu alte țări. Arafat a vorbit despre următoarele măsuri de relaxare după Paște și a explicat și ce reguli de carantină se vor păstra la sosirea în țară a familiilor cu copii.

„Românii trebuie să fie în continuare foarte atenți, chiar dacă toate județele au ieșit din scenariul roșu și numărul infecțiilor COVID-19 este în scădere”, a declarat Raed Arafat, luni seară, la o televiziune de știri.

Șeful DSU a avertizat că măsurile de relaxare în această perioadă pot duce la o nouă creștere a cazurilor: „Poate fi efectul o noua creștere a cazurilor, vom vedea impactul în 14 zile. (...) Au fost țări care au crezut prea devreme că totul e ok și s-au întors să se confrunte cu o catastrofă, adică trebuie să fim precauți, atenți”.

„În primul rând redeschidem și relaxăm cu condiția creșterii procentului celor vaccinați. Deci noi mergem pe o campanie de vaccinare pe care am dori să se vaccineze cât mai mulți, paralel cu creșterea numărului vaccinaților se poate vorbi de măsuri de relaxare treptat.(...) 

România a aplicat măsurile un pic diferit față de alte state. Noi am mers pe baza incidențelor. (...) Se intră sub 3 la mie se trece pe un scenariu. Crește peste 3 la mie se reduc activitățile. (...) Sunt țări care au de 6 luni restaurantele închise”, a mai spus Arafat.

„Asta este ceea ce se dorește pe baza experienței și din alte țări care într-adevăr după ce au vaccinat un procent semnificativ din populație și aici vorbim deja de 30% sau peste 30%, vorbim de cifre care ajung la cifre de 50% din populație, atunci s-a văzut impactul și reducerea transmiterii și posibilitatea de revenirea la normalitate. La acest moment din ce știu, avem 10% din populație vaccinată cu ambele doze și încă un procent vaccinat cu o singură doză care așteaptă să se vaccineze cu următoarea doză”, a precizat Arafat.

Acesta a explicat că restricțiile din România „nu sunt cele mai absurde” măsuri și că alte state europene au și au avut reguli mult mai dure în această pandemie. În plus, șeful DSU a amintit de carantinarea necesară în cazul revenirii în țară din zone cu risc epidemiologic ridicat. 

Condițiile carantinării care sunt acum în vigoare dacă o familie pleacă în vacanță, iar tatăl și mama sunt vaccinați au fost descrise de Raed Arafat. Astfel, la revenirea în țară copilul, dacă este minor și nevaccinat, trebuie să stea obligatoriu în carantină, fie 14 zile, fie 10 zile dacă și-a făcut un test negativ cu 72 de ore înainte de revenirea în țară. Iar părintele vaccinat care stă acasă cu copilul aflat în carantină poate să iasă din casă.

„La acest moment, asta este regula. Credeți-mă că sunt oameni pregătiți în domeniu, nu se iau deciziile astea de persoane care nu sunt pregătite. Sunt tari unde e mai rau, iti cer test chiar daca esti vaccinat. Masurile din Romania nu sunt cele mai absurde. Multe țări europene aplica masuri mai stricte decat cele pe care le aplicam noi”, a mai declarat Raed Arafat.