Raed Arafat, AUDIAT în dosarul violenţelor de la protestul diasporei
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a fost audiat, vineri, la Parchetul General, în dosarul violenţelor de la protestul diaporei, din 10 august, din Piaţa Victoriei.
Potrivit Realitatea TV, Raed Arafat a fost audiat în calitate de martor.
"Coordonarea activităţii de intervenţie pe situaţii de urgenţă, despre asta a fost discuţia, unde eram, cum am făcut, pregătirea pentru situaţia respectivă. Astea au fost singurele discuţii", a declarat Raed Arafat, la ieşirea de la audieri, precizând că are calitatea de martor în acest dosar.
Şeful DSU a spus că nu a fost întrebat de procurori despre substanţele folosite de forţele de ordine la miting şi nici despre cazul bărbatului care a murit la câteva zile după ce a participat la protest.
Întrebat de jurnalişti dacă au existat medici care să fi avut de suferit în urma contactului cu gazele lacrimogene, Arafat a spus că da, pentru că şi ei au fost expuşi, însă nu ştie dacă au fost afectaţi pe o durată mai lungă de timp.
"Cel puţin la nivelul structurilor care au intervenit din partea noastră, da, au fost oameni expuşi pentru că au lucrat fără mască de protecţie sau echipamente de protecţie. Nu am informaţii până acum să fi fost cineva care să fi suferit pe lungă durată. Cel puţin nu mi s-a adus la cunoştinţă", a precizat Arafat.
Secretarul de stat în MAI a mai spus că, iniţial, în Piaţa Victoriei au fost rerzente 17 echipaje de intervenţie, dintre care trei cu medic, iar după ce situaţia a degenerat, numărul echipajelor a fost dublat.
El a explicat din nou mesajul postat pe Facebook de DSU în care i-a îndemnat pe oameni să nu se prezinte la medic decât dacă au într-adevăr probleme, pentru a nu aglomera unităţile de primiri urgenţe.
"Era o chestie de bun simţ, după ce au apărut mai multe informaţii şi speculaţii în spaţiul public ca lumea să meargă la control. Noi am spus că dacă nu au probleme, să nu meargă la control pentru că nu au ce controla şi asta a fost. Din păcate, anunţul a fost bălmăjit. Noi am spus un lucru normal. Nimeni nu putea să oprească pe cineva dacă el simţea că trebuie să consulte un medic, putea să-şi consulte medicul de familie. Era o recomandare ca să evităm să meargă mii de oameni doar ca să întrebe dacă trebuie să facă ceva", a spus şeful DSU.
Întrebat de jurnalişti dacă este de părere că mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august a reprezentat o tentativă de lovitură de stat, Arafat nu a dorit să comenteze.
"Nu cred nimic, eu nu comentez aceste chestiuni", a spus Arafat.
Reamintim că procurorii militari de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au înregistrat 770 de plângeri depuse împotriva jandarmilor care au intervenit la protestul din 10 august.