MENIU

Raed Arafat, acuzații grave: "Unii și-au ascuns MĂȘTILE SANITARE pentru a le vinde la suprapreț" 

Raed Arafat, acuzații grave:

Europa este în criză, recunosc oficialii români, iar măștile de protecție sunt imposibil de găsit în farmacii. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a asigurat, miercuri, că România are stocuri pentru echipele medicale. 

"Într-o oră, nu poate să devină epidemie. Dacă apare un caz, până o să fie cazul ăsta transmis la zeci, sute de oameni, nu se întâmplă într-o oră. Chiar dacă, la un moment, se anunță că s-a găsit un caz pozitiv, nu înseamnă că România are epidemie. Are un caz pozitiv. După care mergem către contactele cazului, verificăm. Ați văzut, a fost un cetățean bolnav, care a avut coronavirus, care a intrat în contact cu mai multe persoane, iar persoanele cu care a intrat în contact direct sunt negative. Și testele lor sunt negative, la acest moment", a declarat Raed Arafat. 

În ceea ce privește criza măștilor medicale, acesta a asigurat că România are stocuri pentru echipele medicale. 

"Lucrăm pentru achizițiile respective, noi avem stocuri pentru echipele medicale rămase încă și de pe timpul în care s-au creat stocuri la Ebola și mai sunt stocuri proprii ale spitalelor. Nu sunt multe, dar pentru asta se fac achizițiile în regim de urgență. Nu suntem singura țară care se confruntă cu lipsa măștilor și a materialelor. Lipsa măștilor din farmacii este în aproape toată Europa, în acest moment. Știm că unii și-au ascuns măștile ca să le scoată să le vândă la suprapreț când starea de panică a populației poate să fie mai ridicată. Și acest lucru este clar că va duce la o panică a populației. Sunt convins că vor apărea măștile, pe diferite căi și cu prețuri extrem de mari. Vom lua și măsuri în acest sens pentru că măștile destinate populației diferă de cele destinate persionalului medical. Și probabil că vom reuși inclusiv să avem anumite cantități de rezervă de măști pentru distribuire gratuită, în viitor, populației, dacă într-adevăr se transformă situația într-o situație critică de epidemie, care să necesite acest lucru. La acest moment, încă, din fericire, nu avem niciun caz și de la un caz până la o epidemie există o perioadă care trece și în care trecem și noi la altă fază de răspuns și de pregătire a populației", a mai spus Arafat.