Radu Țincu (Spitalul Floreasca): "Este important să se facă și a doua doză de vaccin anti-Covid". Medicul explică DE CE corpul uman reacționează diferit la doza de rapel
Radu Țincu, medic primar ATI Floreasca, a vorbit, astăzi, în emisiunea "Sănătatea la control", de la Realitatea PLUS, despre posibilele efecte adverse după administrarea vaccinului antiCovid. În context, medicul a explicat de ce corpul uman reacționează diferit după prima și, mai ales, după cea de-a doua doză de a vaccinului, spulberând, practic, îngrijorările apărute zielele acestea pe marginea acestui subiect.
"La prima doză de vaccin corpul nostru intră pentru prima oară în contact cu această proteină de suprafață (proteina ARNm - n.r.). Organismul începe să o prelucreze și abia după 8-10 zile avem anticorpi. La a doua doză, organismul recunoaște această proteină și e normal să apară simptome de tip cefalee, stare febrilă (...). În cele mai multe dintre cazuri, aceste simptome se remit spontan. Există riscul să apară această paralizie, acre este întâlnită și la vaccinul antigripal, dar și la cel pentru hepatita de tip B. De altfel, astfel de reacții adverse sunt trecute și în prospectul vaccinului. Cum am mai spus, în mod normal, aceste complicații se remit spontan, fără intervenție terapeutică medicală. Vorbim despre un procent de 85% de cazuri în care se remit spontan și doar 15% dintre cazuri care au nevoie de intervenție terapeutică. Până în prezent, în urma testelor clinice efectuate, Moderna a raportat 3 astfel de cazuri la 30.000 de voluntari, iar Pfizer 4 cazuri la 43.000 de voluntari. Dintre aceste cazuri, 3 persoane au primit vaccinul si una a primit placebo. E o incidență foarte mică", a explicat Radu Țincu.
Medicul recomandă ca oamenii să facă și a doua doză de vaccin antiCovid. În plus, el spune că este important ca doza de rapel să fie făcută în perioada specificată de producător, pentru consolidare anticorpilor.
"Este nevoie de un număr cât mai mare de anticorpi protectivi pentru a preveni riscul de a contactata forma severă a bolii, mai ales acum când vedem cât de repede se răspândesc noile mutații", a mai spus medicul ATI Floreasca.